stoica carton boloni

Boloni vs. Stoica – Decență vs. Pușcărie

Titlul acestui articol este unul incorect. Este incorect față de Ladislau Boloni, unul dintre cei mai mari fotbaliști și oameni de fotbal pe care i-a avut România. Fără nicio exagerare, avem un sentiment foarte neplăcut când facem o asemenea asociere. Boloni a avut, în cariera sa, numeroși adversari de foarte mare valoare, din toate punctele de vedere. Cu aceștia, Meme Stoica nu împarte nici măcar aceeași galaxie.

Totuși, nu putem să lăsăm fără răspuns un atac mizerabil la adresa lui Ladislau Boloni. Nu ar trebui să facem noi acest lucru. Ar trebui să îl facă chiar presa de sport, care ar trebui să îi întoarcă spatele fostului pușcăriaș. Din păcate, trăim într-o lume ciudată, în care acest individ nu este ignorat, ci promovat.

Televiziunile din România angajează extremiști, rasiști și xenofobi

”Tu când vorbești de recompense, zici că ești în filme western. În loc de salariu, spui recompense. În loc de slăbiciune, spui feblețe. Dacă tu vrei selecționer român, adu selecționer român care gândește în românește, nu care gândește în franceză sau maghiară. Eu, din ce am văzut, pare că traduce, d-aia vorbește cu greutate. N-o zic ca o ironie. Pur și simplu îl văd cu un delay foarte mare. Defour? Să fim serioși!” a declarat Stoica pentru Telekom Sport.

Este o nouă declarație cu tentă xenofobă/rasistă din partea lui MM Stoica. Nu este prima. La începutul anului trecut, același individ l-a atacat pe singurul fotbalist de culoare din lotul Stelei, pentru că nu i-a convenit ce salariu primește acesta. A urmat apoi un atac la adresa lui Chipirliu, prin care Stoica a râs de un defect de vorbire al fotbalistului stelist.

Lui Stoica, se pare, îi place să facă astfel de atacuri, cu nimic diferite de răutățile copiilor de 7 ani, care folosesc ignoranța și superficialitatea pentru a jigni. Copiii de 7 ani au însă o scuză, nu știu mai bine. Ajuns la aproape 57 de ani, Stoica ce scuză are? S-a grăbit? I-a scăpat? Sau explicația este că el pur și simplu un tip cu porniri extremiste? Având în vedere numeroasele atacuri de acest tip, este destul de clar că aceasta din urmă este singura explicație corectă.

Dar declarația lui Stoica a mai scos în evidență un lucru, pe lângă faptul că angajatul lui Becali e un ignorant. A arătat și cum gândesc groparii fotbalului românesc. Stoica nu vrea la națională un selecționer modern, care să gândească ”în franceză”. Vrea unul care să gândească ”românește”. Ce înseamnă a gândi românește? Ați văzut și voi, probabil. Selecționerii care au gândit românește au făcut mereu selecția în funcție de cum au dictat alții, au pupat mereu fundurile stăpânilor, nu au criticat niciodată fotbalul de rahat din România. Că le-au lipsit rezultatele, asta pare să nu-l deranjeze pe Stoica.

MM Stoica se laudă cu conferințele sale. Acestea sunt atât de bune, încât au ajuns jingle la Sport Total FM, la emisiunea Unșpe Metri.

Alte declarații rasiste/xenofobe de-ale lui MM Stoica

Despre rapidiști: ”Decât să dea bani pe coregrafii, mai bine să cumpere deodorante.”

Despre copiii de mingi ai celor de la Rapid: ”Lui Ioan Taban nu i-au ieșit exploatările cu bananele și probabil că au rămas copiii de mingi fără o treime de banană consumată.”

Într-o lume normală, aceste declarații i-ar aduce lui MM Stoica excluderea din fotbal. În România, însă, i-au adus un nou contract, unul de 5000 de euro pe lună, la Telekom Sport. Se pare că pe cei de acolo nu îi deranjează să îi ofere unui individ cu gândire extremistă o platformă de unde acesta să poată jigni fără griji.

Bravo, Telekom Sport! Pe viitor, poate vă gândiți să difuzați și discursurile lui Adolf Hitler. Din câte știm, și lui i-a plăcut sportul.

Cu ce a ”greșit” Ladislau Boloni

Pentru noi, fanii lui, Ladislau Boloni a susținut o conferință de presă ieri. A vorbit despre discuțiile pe care le-a avut cu FRF, pentru a prelua naționala, dar și despre alte lucruri.

Întreaga conferință de presă a fost extrem de decentă, Boloni arătând exact cum trebuie să arate un antrenor modern: educat, corect, sigur pe el, decent, cu bun simț, cu mult respect față de cei prezenți și față de cei care i-au fost alături, fără frică de a spune ceea ce crede.

Boloni a început conferința cerându-și scuze. Le-a explicat celor prezenți că nu a mai discutat în public de foarte mult timp și le-a cerut să îl ierte dacă face greșeli. A încheiat conferința spunându-și o părere despre fotbalul românesc:

”Tristețea este – să mă ierte jucătorii, nu arăt absolut deloc cu degetul către ei – că nu găsești un jucător talentat în fotbalul românesc.” Ladislau Boloni, despre fotbalul românesc.

Declarația este una corectă, evaluarea este corectă. Fotbalul românesc este la pământ de ani buni. Problema este că, în România, în lumea condusă chiar de către groparii fotbalului românesc, nu ai voie să vorbești despre acest subiect. În lumea groparilor, ai voie doar să lauzi fotbaliștii de 2 lei și să spui că vor fi vânduți pe sute de milioane de euro, chiar și când nu există nicio ofertă pentru ei.

„Culmea e că duminică un jucător chiar a arătat ceva special, o evoluție specială. Eu cred că Boloni n-a văzut meciul FCSB – CFR. O declarație atât de anapoda după meciul ăsta, un meci de pus în ramă. După ce am văzut acum, cred că a făcut bine Federația. Cine e Defour? Să te lauzi că ai fost antrenorul lui Defour. Vorbești de Rădoi, descoperirea ta? Ronaldo? Când vezi un jucător fenomenal, normal că-l promovezi. Ok, a avut rezultate extraordinare, dar nu cred că era cazul ca să pierzi zeci de minute ca să vorbești despre tine că ai avut zeci de meciuri în națională, nu are nicio relevanță”, l-a atacat Meme Stoica.

În ce lume, un 3-3 acasă e motiv de mândrie?!

Stoica a demonstrat din nou că nu se pricepe la fotbal. S-a lăudat cu partida FC Fcsb – CFR, 3-3, partidă din care echipa din Berceni a reușit să scoată un egal în ultimul minut, cu mult noroc, pentru că clujenii nu și-au dorit nimic mai mult decât să nu piardă. Pentru el, meciul a fost extraordinar, pentru că a avut 6 goluri și pentru că un fotbalist a marcat un gol frumos.

Acestea sunt argumentele lui Stoica, împotriva declarației lui Boloni. Nu prea sunt argumente. Iar argumentele lui Boloni sunt mult mai puternice. În ajutorul său vin rezultatele FC Fcsb-ului cu Karagandy, de acum vreo 6 luni. Vi le mai amintiți? Echipa din Berceni a fost umilită și eliminată din Cupele Europene. Așa cum a fost eliminată în fiecare din ultimii ani.

Dar să nu ne oprim la doar o singură echipă. Să ne uităm la echipa națională, care se face de rușine fără oprire. Mai știți când ne-am chinuit cu Irlanda de Nord? Mai știți când ne-a bătut Armenia? Dar când Islanda ne-a luat calificarea la Euro? Aceste meciuri au avut loc doar în ultimii 2 ani.

MM Stoica dă lecții de modestie

Ok, a avut rezultate extraordinare, dar nu cred că era cazul ca să pierzi zeci de minute ca să vorbești despre tine că ai avut zeci de meciuri în națională, nu are nicio relevanță”, a spus Stoica despre Boloni.

Vorbim despre același MM Stoica care, în 2013, a făcut o conferință de presă pentru a explica de ce nu va locui într-o cutie de carton.

„Mă apropii de al patrulea titlu câștigat în ultimii nouă ani, în cariera mea! Am făcut performanță și la FCSB, și la Urziceni, pe oriunde am fost. Alții, care sunt înființați de 100 de ani, au trei titluri” s-a lăudat atunci Stoica. S-a lăudat cu realizările altora, evident. La Urziceni a fost 100% mâna lui Dan Petrescu.

La FC Fcsb, Stoica s-a făcut remarcat prin transferuri gen Elton. Acele transferuri au stricat relația dintre el și Becali, cei doi ajungând în cele din urmă să se certe rău de tot. Declarația lui Stoica, cum că mai bine ar locui într-o cutie de carton decât să lucreze din nou pentru Becali, a venit după o ceartă foarte penibilă cu proprietarul fcsbist.

Uitați așadar cine îl trage la răspundere pe Boloni, cine îl critică pentru că a vorbit despre realizările sale. Și nimeni din presă nu zice nimic. Nimeni din presă nu zice că măcar acele realizări îi aparțin lui Boloni 100%, că fostul mare jucător stelist nu a parazitat munca altora. Dar spunem noi aceste lucruri. Pentru că noi iubim fotbalul, noi ne pricepem la fotbal și noi știm să îi apreciem pe cei care chiar au contribuit cu ceva la dezvoltarea fotbalului românesc.

Boloni a fost un fotbalist imens și este un antrenor mare. Ca om, e uriaș. Ca cetățean al acestei țări, a făcut foarte multe pentru România. Mult mai mult decât cei care își petrec timpul comentând prostește la TV.

În ceea ce-l privește pe Stoica, singura sa contribuție la dezvoltarea fotbalului românesc a fost timpul pe care el l-a petrecut în pușcărie, cât mai departe de fotbal.