steaua u 19 violenta

Voi ați adus violența în fotbal, nu noi!

Acum câteva luni, Steaua Liberă a scris o postare în care avertiza că limitele suporterilor steliști sunt pe care să fie atinse și că, dacă ceva nu se schimbă, am putea vedea incidente neplăcute pe terenul de fotbal dar și în afara sa. Atunci, postarea noastră a fost preluată de presă și interpretată tendențios. Avertismentul nostru a fost prezentat ca amenințare la adresa lor, a presei. N-au înțeles nimic și nici nu au vrut să înțeleagă. Din păcate, între timp lucrurile au degenerat și violența a ajuns și în fotbalul de la noi.

Echipa U19 a Stelei București a fost depunctată astăzi de FRF, care a decis ca meciul său cu echipa U19 a celor de la FC Dinamo 1948 SA să fie pierdut cu scorul de 3-0. Acea partidă a fost întreruptă pe final, la scorul de 1-0 pentru Steaua. A fost un moment în care fotbaliștii celor 2 echipe s-au luat la bătaie. Din tribune, un suporter a sărit pe teren.

Arbitrul a oprit meciul și totul s-a mutat la comisii. Iar acestea au amendat Steaua cu 5500 lei și au decis ca meciul să fie pierdut de steliști cu 3-0.

Regulamentele îi acoperă pe cei de la FRF, evident. Decizia este una corectă, dacă ne uităm doar la regulamente. Dar ar trebui să ne uităm și la faptul că meciul a fost întrerupt în minutul 91:52. Mai trebuie să ne uităm la faptul că tinerii fotbaliști steliști au muncit pentru ceea ce trebuia să fie victoria lor. Au muncit și antrenorii, și Ogăraru. E păcat că toată această muncă să fie călcată în picioare pentru acțiunile unui singur om.

Și ar mai trebui pusă o întrebare. De ce a intrat acel suporter pe teren?

Nimeni nu se întreabă de ce sunt suporterii tot mai nervoși

Respectivul suporter stelist a greșit. O spunem de la început. Și nu vrem deloc să îi luăm apărarea. Încercăm doar să înțelegem ce l-ar face pe un suporter să intre pe teren și să caute să lovească un fotbalist advers.

Poate a fost enervat de portarul celor de la FC Dinamo 1948 SA, care a ieșit din poartă, a fugit 50 de metri și, foarte agresiv, a sărit la bătaie. Sau poate că lista lungă de abuzuri comise împotriva Stelei l-au făcut să cedeze.

În fotbalul românesc au avut loc lucruri și mai grave. S-a aflat, de exemplu, că o echipă plătea salariile fotbaliștilor a altor două echipe din același campionat. Practic, un caz clar de corupție. FRF a dat doar o amendă în acel caz.

În alte cazuri, echipe înființate peste noapte au fost băgate direct în Liga 2 sau chiar Liga 1. Unor echipe li s-a permis să își schimbe identitatea în plin sezon. Altora li s-a permis să meargă cu pungi de bani după jucătorii altor echipe. Și multe alte astfel de exemple, de la echipe falimentare băgate cu forța în Liga 1, la schimbări de regulamente cu dedicație, pentru echipe de partide politice.

Adăugați la toate aceste abuzuri tratamentul oribil la care presa și televiziunile supun Steaua. Nu e greu astfel să înțelegeți de ce un suporter ar sări pe teren. De ce ar căuta să se răzbune, să îi facă rău altcuiva.

A stat și a văzut cât de mult rău i-a fost făcut echipei sale. E doar normal să cedeze la un moment dat.

Noi sperăm să nu mai existe astfel de cazuri. Sperăm ca suporterii să stea în tribune, acolo unde e locul lor, iar fotbaliștii pe teren, acolo unde e locul lor. E însă destul de evident că unii nu vor acest lucru.

Unde se termină presa și unde începe propaganda?

În aceste zile, cei care trag în Steaua cel mai agresiv sunt oamenii din presă. Aproape toți au mereu același discurs: club comunist, club ceaușist, club de armată NATO, clonă, stadion din bani publici etc.

Silviu Tudor Samuilă a publicat un articol în care a criticat suporterii steliști, pe motiv că nu s-au strâns la inaugurarea stadionului Steaua la fel de mulți cât s-au strâns la inaugurarea stadionului din Giulești. Bineînțeles, același Silviu Tudor Samuilă a scris ”CSA Steaua”, când s-a referit la Steaua, și ”Rapid”, când s-a referit la clubul FC Rapid 1923 SA, fost FC R, fost Academia Rapid.

Observați abordarea? Presa sugerează că Steaua nu e Steaua și că o echipă care nu e Rapid e de fapt Rapid. Apoi le compară ignorând în totalitate propaganda pe care ei o fac.

Noi ne întrebăm oare câți oameni ar fi venit la inaugurarea stadionului Steaua, dacă și Steaua ar fi avut parte de același tratament ca FC Rapid 1923 SA. Sau măcar câți rapidiști ar fi mers la inaugurarea stadionului din Giulești, dacă FC Rapid 1923 SA ar fi avut parte de același tratament pe care l-a primit Steaua.

Însă probabil că o să ni se spună că rapidiștii nu ar fi sărit în teren, dacă clubul lor ar fi suferit abuzuri asemănătoare cu cele suferit de Steaua. Se știe doar că publicul din Giulești este unul aristocratic. Cel puțin așa ne spune ”presa”.

Mihai Stoica trebuie să comenteze despre Steaua

În articolul în care a anunțat că Steaua U19 a pierdut meciul cu FC Dinamo 1948 SA cu scorul de 3-0, Gsp a publicat și părerea unui ”expert”. Este vorba, bineînțeles, de Mihai Stoica, om care nu are nicio legătură cu Steaua București.

Evident, Stoica nu putea să scape ocazia de a ironiza Steaua. A făcut-o pentru că ăsta e normalul din fotbalul românesc. Dacă ești un fost, actual sau viitor pușcăriaș, îți bați joc de Steaua. Și dacă ești un fost, actual sau viitor pușcăriaș din anturajul FC Fcsbului, cuvintele tale vor fi publicate în Gsp. e aproape o regulă. Cum e regulă să spui ”CSA Steaua”, când vorbești despre Steaua București, și ”Dinamo”, când vorbești despre FC Dinamo 1948 SA, clubul care nu e Dinamo.

Dar sigur nu e vorba de nicio rea intenție aici. Nu e vorba de niciun atac mascat la adresa Stelei, nicio încercare de a dezinforma suporterii. Sigur doar ne imaginăm noi.

steaua u 19 violenta

P.S.

Vrem să încheiem articolul prin a spune că la mijlocul acestei luni, în Premier League, un suporter a intrat pe teren la meciul dintre Everton și Newcastle. S-a legat de o bară. A făcut acest lucru în minutul 48, nu minutul 92. A blocat partida timp de 7 minute. Meciul a continuat după ce forțele de ordine l-au îndepărtat. Everton nu a pierdut partida cu 3-0. Probabil pentru că Everton nu este Steaua București.