CSA Steaua București merită să joace în Liga 1
A mai rămas doar o etapă din acest play-off al Ligii 2, sezonul 2021-2022. Cele 4 echipe care vor rămâne în lupta pentru promovarea în Liga 1 au fost stabilite deja: Petrolul Ploiești (promovată direct), AFC Hermannstadt, U Cluj și CSA Steaua București. Analizându-le obiectiv pe toate 4, nu poți să nu ajungi la o singură concluzie: CSA Steaua București este singurul club care merită în totalitate să joace în Liga 1.
Afirmația este una care s-ar putea să nu le cadă bine suporterilor celorlalte 3 echipe. Este cu siguranță una care nu cade bine celor aflați la conducerea fotbalului românesc. Și asta deoarece ea arată cât de prost administrat este fotbalul din țara noastră.
Am discutat foarte mult despre meritul sportiv. Cele 4 echipe și-au câștigat fără nici cea mai mică urmă de îndoială meritul sportiv de a juca în Liga 1. Au fost cele mai bune în acest sezon de Liga 2, au strâns cele mai multe puncte, au avut cele mai bune evoluții, au cei mai buni jucători și multe altele. Dar haideți să trecem de meritul sportiv.
Sezonul 2021-2022 al Ligii 1 ne-a arătat un lucru pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Am aflată că echipele care participă la această competiție pot să și piardă puncte, nu doar să câștige. La momentul publicării acestui articol, adică 12 mai 2022, clasamentul play-out-ului Ligii 1 are două echipe cu -11 și -38 puncte. Da, liniuța aceea este un minus. Adică Gaz Metan, spre exemplu, ar trebui să câștige 38 de puncte ca să ajungă cu 0 puncte în clasament.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. Cele două echipe, Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, au mari probleme financiare. Nu și-au plătit jucătorii și, pentru că FRF nu a vrut să le excludă din campionat, a ales să le tot scadă puncte.
Burleanu și FRF promovează fotbalul bolnav
Cum cele două echipe nu vor sau nu pot să își plătească datoriile, federația le-a penalizat. Ar fi trebuit să le excludă din campionat, dar aici s-a văzut slăbiciunea lui Burleanu și a oamenilor lui. Fotbalul românesc e dependent de banii veniți de la televiziuni. Dar banii de la televiziuni vin doar dacă televiziunile pot să transmită un anumit număr de meciuri pe sezon. În cazul în care Academica și Gaz Metan ar fi fost date afară din campionat, numărul de meciuri pentru televiziuni ar fi fost mult mai mic.
Tragem de aici concluzia că un club merită cu adevărat să joace în Liga 1 dacă e și capabil să activeze serios în Liga 1. E o concluzie normală, pe care probabil că a tras-o deja fiecare iubitor de fotbal din România. Doar FRF se pare că nu a ajuns aici. Federația, în loc să încerce să elimine cluburile cu probleme, care nu ar putea duce la bun sfârșit un sezon întreg, le pune bețe în roate celor stabile.
La CSA Steaua București nu există nicio problemă
AFC Hermannstadt este în insolvență. Are datorii de peste 5,5 milioane euro. Cu ele va merge în Liga 1.
U Cluj are și ea mari probleme financiare. Sau cel puțin a avut. Acestea se pare că au trecut, cel puțin pe moment, datorită unei finanțări de 800 de mii de euro, primită de la primăria Cluj, acum câteva luni. Deși se laudă că e echipă privată, U Cluj e de fapt dependentă de banii publici care vin de la primărie. Atât timp cât acest parteneriat va fi intact, echipa va fi bine. Știm însă că aceste parteneriate tind să nu prea țină.
Cel mai bun exemplu în acest sens este Petrolul. Echipa din Ploiești a promovat direct în Liga 1, dar are mari probleme financiare. Acestea au apărut după ce parteneriatul cu primăria a picat. Acum, oficialii Petrolului se plâng în presă că echipa e plină de datorii. Antrenorul Nae Constantin a descris cel mai bine ce se întâmplă la club: ”Situația e mai gravă decât știți voi.”
Planurile pe termen scurt și mediu ale Petrolului se învârt în jurul banilor din televizări. Cu aceștia are de gând să supraviețuiască echipa. Să supraviețuiască, pentru că ei vor fi folosiți ca să plătească datorii, nu pentru altceva.
Cu ce sunt diferite aceste 3 echipe de Gaz Metan Mediaș sau Academica Clinceni? Răspunsul e că nu prea sunt. Totul va depinde de noroc. Dacă vor avea noroc, vor reuși ceva la anul. Dacă nu, vom avea și în sezonul următor un clasament cu echipe cu minus puncte.
Și acum să discutăm despre CSA Steaua București. Clubul nostru nu are probleme financiare. Nu are datorii la jucători sau la alte părți. Are un stadion al său, o bază de pregătire a sa. Are o marcă puternică, poate cea mai puternică din România. Mai trebuie doar să o valorifice la adevărata sa putere și atunci banii vor curge în vistieria clubului.
La CSA Steaua București nu există probleme. Dar FRF nu e mulțumită. Vrea ca Steaua să își schimbe forma de organizare. De ce? Răspunsul ar fi pentru că această mutare a avut atât de mult succes până acum. Suntem ironici, evident. Schimbarea formei de organizare la Gaz Metan sau Academica nu a ajutat cu nimic. Schimbarea formei de organizare duce doar la instabilitate.
Momentan, CSA Steaua București este un club stabil. Dacă ar accepta să facă ce își dorește FRF, ar renunța la stabilitatea aceasta. Ar invita haosul în casă. De acolo, oare cât ar dura până când și echipa noastră ar ajunge cu puncte minus în clasament?!
CSA Steaua București merită să joace în Liga 1 pentru că a bifat toate cerințele care contează. Are o echipă bună, care a câștigat pe teren meritul sportiv pentru a juca acolo. Are o situație financiară stabilă. Are un stadion al său, o bază de pregătire, o academie performantă. Forma de organizare chiar nu contează.
Contează doar că CSA Steaua București poate ajuta fotbalul românesc. Dar trebuie să fie lăsată.
Vă voi spune varianta mea. Ssper să nu se simtă nimeni inconfortabil.
Sunt stelist din 1974, de la vârsta de 7 ani.
Am fost prezent, de atunci, la toate meciurile importante, la toate jocurile sportive – inclusiv handbal, baschet, volei, hochei, rugby (mai puțin polo, noi nu am avut ani buni echipă de polo).
Ce a fost, a fost.
Ce va fi, rămâne de văzut. Dar se poate observa cu ochiul liber faptul că rămânerea clubului sportiv în administrarea MApN e un dezastru. Mediocritatea e cuvântul de ordine. Adversarii noștri tradiționali, Dinamo, s-au mișcat mult mai bine. La handbal, baschet și volei ne bat și-n culcare, și-n sculare. La rugby sunt egalii noștri, deocamdată, dar sunt pe un trend ascendent. La hochei nu au decât secție de copii, ceea ce noi nu știu să avem de când cu Steaua Rangers al lui Cârlan (RIP). Doar la polo mai avem un mic avantaj, dar nu cred că pentru mult timp.
La fotbal situația e și mai încurcată. Nu știm încă unde se află adevărata Dinamo, dar cea din Liga 1 se pare că nu e. În plus, securiștii de la FRF susțin acea echipă până în pânzele albe, deci e puțin probabil să retrogradeze. Noi însă avem o trupă plafonată, care nu va fi în stare să promoveze niciodată, chiar dacă ar exista posibilitatea legală (așa cum acum nu există, se pare).
După părerea mea, în România fotbalul nu poate avea decât statut de amator. Banii ar trebui investiți spre alte sporturi, acolo unde putem concura cu țările avansate, precum și spre sectorul juvenil. Toți bani trebuie dirijați spre sectorul copii și juniori, nicidecum spre mimarea unor competiții în care competitorii sunt complet lipsiți de valoare în ceea ce înseamnă competiția profesionistă. Să auzim de bine!
Pt tupac …Mare Adevar ai zis..mai bine nici ca se putea…avem de ales între a rămâne clubul sub tutela Mapn cu tot ce inseamna palmares..culori..tradiție însă sa rămânem în mocirla..Si a o da unui privat care speram sa nu aiba apucăturile ciobanasului…Nu stiu cat ar fi de folos ca si la Steaua sa se meargă pe calea celor de la barca…real..benfica…cu socios..din nefericire nr celor care susțin fcsb ca ar fi steaua este mult superior noua asta si din cauza faptului că frf nu dezafiliaza acest grup infractional