cca turneu anglia

CCA și turneul ei în Anglia

Articol despre CCA și faimosul ei turneu amical în Anglia, realizat de Clement Peter și publicat pe site-ul său, Freejournalist.eu, în data de 10 iulie 2015. 


Prima iesire romaneasca de succes in lumea mare si civilizata a fotbalului, a fost turneul pe care faimoasa CCA l-a intreprins in octombrie 1956 in patria sportului rege. A fi invitat sa joci in Anglia in acei ani de Razboi rece, era o onoare deosebita si o recunoastere a ceea ce insemna atunci fotbalul romanesc reprezentat de clubul Armatei, iar rezultatele obtinute in compania unor echipe de prim plan din campionatul englez, au ramas in istorie si autorii performantelor de pe taram britanic nu sunt uitati nici azi de adevaratii suporterii stelisti.

Anul 1956 a fost ultimul in care sistemul competitional intern la fotbal, isi desfasura turul primavara si returul toamna, campioana fiind desemnata tarziu, la debutul iernii.

Competitiile europene erau abia la debut, de fapt se juca de un an de zile doar in Cupa Campionilor si in acel an eram reprezentati de castigatoarea campionatului din 1955, Dinamo, echipa ce a fost eliminata de TSKA Sofia dupa 1-8 in Bulgaria si 3-2 la Bucuresti.

La debutul noii editii de campionat, in primavara anului 1956, CCA, marea rivala a dinamovistilor se distra, juca pentru spectacol dar si eficient, incepea o noua perioada de dominatie ros-albastra si 10 din valorosii sai jucatori aveau sa alcatuiasca Nationala Romaniei, care pe 22 aprilie invingeau Iugoslavia la Belgrad cu 1-0.

O luna mai tarziu, ne vizita tara una dintre cele mai puternice formatii din Anglia la acea vreme, Luton Town. Veneau la noi dupa ce zdrobisera la Moscova cele doua mari echipe sovietice, Dinamo cu 3-1 si TSKA cu 3-0. La Bucuresti, englezii au intalnit mai intai pe Dinamo si coiechipierii lui Calinoiu si Suru s-au descurcat onorabil, au pierdut doar cu 1-2. In al doilea meci, Luton a intalnit CCA si pe 23 mai, pe “23 August”, 100 de mii de spectatori au asistat la un regal fotbalistic dat de echipa Armatei romane, 5-1 pentru CCA, dupa un joc entuziasmant, in care marcatori au fost Constantin de doua ori, Cacoveanu, Alecsandrescu si Zavoda I.

Incantat de jocul romanilor, presedintele celor de la Luton Town, Percival G. Mitchell lanseaza invitatia ca cei de la CCA sa le intoarca vizita in Anglia si ei sa-si ia revansa.

Surprinzator, autoritatile comuniste le aproba acest turneu intr-o perioada cand convulsiile din Ungaria aveau sa culmine cu reprimarea Revolutiei maghiare.

Plecarea spre Londra e prevazuta pentru 12 octombrie, de la Arad, unde cu o zi inainte Steaua castigase in campionat cu 1-0 in fata echipei locale Flacara Rosie.

Ce urma sa se intample in Anglia poate fi comparat doar cu o campanie dificila, sau o grupa foarte grea de competitie europeana din zilele noastre, in decurs de mai putin de 2 saptamani, CCA a jucat impotriva a patru dintre cele mai in forma echipe englezesti de la acea ora, Arsenal, Sheffield Wednesday, Luton Town si Wolverhampton Wanderers.

Sosirea la Londra venea dupa o calatorie istovitoare, se plecase de la Arad, se facuse escale lungi la Praga si Bruxelles si s-a aterizat la Heathrow cu o zi inaintea primului meci. Pentru multi din delegatia romana, aceasta calatorie era prima cu avionul si pentru fotbalistii militari, meciul cu Arsenal era primul disputat in nocturna.

Asadar, pe 16 octombrie pe un Highbury plin, CCA vs. Arsenal, meci de referinta pentru fotbalul romanesc, infruntam in Anglia o echipa legendara, pe terenul ei, o premiera absoluta! Meciul va fi dominat de militari si in minutul 48 Constantin va deschide scorul dupa o tesatura de pase naucitoare. Pe final puteam sa ne desprindem, dar dupa ce Tataru a trimis in bara, imediat dupa acea faza, pe contraatac, englezii reusesc sa egaleze prin Holton si meciul se termina 1-1, rezultat foarte multumitor mai ales pentru englezi care vor declara ca n-au mai intalnit de mult o formatie care sa le puna atatea probleme.

Antrenorul Ilie Savu reusise sa blocheze echipa engleza printr-un pressing agresiv, foarte asemanator cu ce se face azi, un joc de pase remarcabil, demn de cea mai actuala tiki-taka, asa juca CCA in anii sai de glorie si asta va fi mostenit de generatii si generatii care vor impune acest joc si acest stil modern la Steaua.

Urmatorul meci il vor disputa dupa 6 zile, interval in care romanii nostril au avut program de voie! Au vizitat orase, locuri istorice, au participat la tot felul de manifestari organizate de gazde pentru ei, au respirat aer de libertate!

Pe 22 octombrie au jucat impotriva celor de la Sheffield, in fata a 40 de mii de spectatori. CCA deschide scorul rapid, prin Alecsandrescu, dar echipa minerilor cu multi internationali in componenta, a reusit sa intoarca rezultatul si la pauza ei conduceau cu 3-1. Repriza a doua e o mostra de tactica si antrenorul Ilie Savu a avut un mare merit in momentul in care el a facut schimbari inspirate si tocmai cel care vai fi introdus in atacul militarilor, Victor Modovan, tocmai el va fi cel care va marca de doua ori, va egala si meciul se va incheia cu un scor echitabil 3-3 si toata lumea aplauda in picioare evolutia celor doua echipe, CCA bifa inca un rezultat prestigios in patria fotbalului.

La 5 luni dupa umilinta de la Bucuresti, Luton Town avea ocazia pe 25 octombrie sa-si ia revansa in fata ros-albastrilor, doreau acest lucru cu orice pret si au folosit o echipa intarita cu alti jucatori valorosi de la adversarele lor din campionat, facusera practic o selectionata engleza. In prima repriza au profitat din plin de acest lucru, “mercenarii” si-au facut datoria si la pauza “palarierii” conduceau cu 3-1, pentru ai nostri marcase Constantin. In partea a doua, totul s-a schimbat, Constantin a mai punctat odata, Alecsandrescu a marcat si el, iar Onisie a prins o bomba de o forta incredibila, care a rupt efectiv plasa, o adevarata racheta, scor final 4-3 pentru CCA si ziarele de a doua zi au titrat, printre alte elogii: “Onisie’s rocket!” Britanicii ratasera ocazia sa-si ia revansa! Dupa acest rezultat, dar mai ales dupa maniera in care el a fost obtinut, toata presa si toti oficialii englezi au ramas uluiti, nu-si explicau cum despre o echipa atat de valoroasa, nu se stiu mai multe in lumea mare a fotbalului. Avea sa se stie incepand de atunci si mai ales peste fix 30 de ani, cand Steaua va triumfa la Sevilla! A fost prima victorie obtinuta de o echipa romaneasca pe pamant britanic.

In tara, meciul a fost transmis la radio si a fost considerat ca o mare victorie, inclusiv o victorie a sistemului si presa propagandistica incerca sa exploateze acest lucru, iar oficialitatile aveau teama ca multi jucatori vor ramane in Insula. Erau bine paziti, ceistii isi faceau meseria, dar multi jucatori aveau propuneri, nu numai din Anglia, Real Madrid venise chiar cu bani pentru portarul Toma, Apolzan, Bone si Constantin, acestia chiar au fost contactati si greu le-a fost sa decida!

Cu ganduri amestecate, cu oboseala acumulata si nauciti la propriu si la figurat de luminile Occidentului, jucatorii militari abordeaza ultima partida destul de superficial, sunt deconectati si asta s-a platit scump, au fost invinsi de Wolverhampton, dar si de…arbitru, cu 5-0, insa acest ultim rezultat n-avea cum sa stearga impresia excelenta pe care deja o lasasera si la sfarsitul meciului, cei 50 de mii de spectatori au aplaudat in picioare echipa roamna si l-au fluierat copios pe arbitrul englez care contribuise generos la acel rezultat, “se umblase” evident la arbitru, organizatorilor nu le cadea bine ca romanii sa n-aiba si o infrangere in turneu!

A fost un turneu reusit, cu o victorie, doua egaluri si o infrangere si dupa aproape 60 de ani se vorbeste si inca se va vorbi muti ani de acele meciuri unice, cand o echipa din Romania a infruntat in premiera, echipe celebre din Albion, a fost egala lor si chiar le-a depasit!

Text: Clement Peter


Clement Peter
Clement Peter și Eroii de la Sevilla, la întoarcerea în România

Clement Peter a fost cel mai mare suporter stelist din toate timpurile. Un om de presă adevărat, fotojurnalist care a surprins în fotografiile sale cei mai importanți ani din istoria Stelei, Clement a iubit clubul nostru cu o pasiune care nu poate fi egalată. A fost mereu alături de Steaua și mereu a încercat să o apere de cei care au vrut să îi facă rău. Din păcate, s-a stins din viață în 2020. A lăsat în urma sa numeroase poze și articole, comori adevărate pentru toți cei care iubesc Steaua București. Pentru a nu pierde aceste comori, am decis să le descărcăm de pe fostul site al lui Clement, freejournalist.eu, care astăzi, din păcate, nu mai e activ, și să le republicăm.

Pentru toată munca depusă în slujba Stelei, Clement Peter merită un loc alături de marile legende ale clubului nostru.