federația română fcsb

Federația Română de Fcsb

De la înființarea sa, din 2002, Federația Română de Fotbal s-a mândrit mereu cu independența sa. Cei care au condus această organizație s-au grăbit mereu să le arate tuturor că FRF decide totul singură și că nimeni, nici chiar statul român, nu îi poate dicta nimic. Doar că asta a fost o minciună. Federația Română de Fotbal nu doar că e dependentă, dar este în acest moment chiar ostatica celor de la FC Fcsb.

În 2011, fotbalul românesc a avut parte de primul mare șoc adevărat. Un club a fost dezafiliat de FRF. Mai mult, a fost vorba despre clubul pe care cei mai mulți îl considerau Universitatea Craiova, deci un club de tradiție din țara noastră.

Ce s-a întâmplat? Adrian Mititelu a dat în judecată FRF, la un tribunal civil, pentru că nu i-a convenit o decizie a federației. Astfel, comitetul executiv al FRF a fost convocat și a avut loc următoarea discuție. Acestea sunt chiar cuvintele celor care au participat la ședința din 20 iulie 2011, discuția fiind publicată în presă în 2017:

Cum a dezafiliat FRF Craiova lui Mititelu

Dragomir: Fii atent aici! Bai, Mirceo, bai, Mititelu ne da in judecata si pe FRF, si LPF. Ba, noi nu putem sa-l dezafiliem?

Sandu: Ba da!

Dragomir: Conform regulamentului?

Sandu: Ba da, dar trebuie sa primesc…

Dragomir: Cand suntem, ca nu mai e la prima liga?

Kassai: Incalca grav statuturile.

Sandu: Deci trebuie sa primesc, nu domne’. In ce situatii se poate adresa instantei civile? Numai pentru contractele de munca din cate stiu eu.

Kassai: Aia e altceva, dar nu se adreseaza instantei, se scoate si el clubul.

Sandu: Pai daca s-a adresat, pai eu nu stiu, la ce s-a adresat. La ce instanta si pentru ce?

Dragomir: Pai nu l-ati auzit vorbind ca v-a dat in judecata. Pe voi, pe mine!?

Borcea: Trebuie sa vina ceva oficial

Avram: Trebuie asa cum a facut domnul presedinte. Trebuie sa faceti dumneavoastra sau eu un referat catre Comitetul Executiv si propunem.

Sandu: Domne’, ia cheama-l pe Stingaciu putin

Dragomir: Ia, ma, ba, vreau sa stiu si eu ma, fratilor!

Borcea: Daca a facut ceva oficial, de ce nu luam hotararea imediat!?

Dragomir: Domne’, numai o secunda! Domnul presedinte, v-as ruga sa supuneti la vot aceasta treaba care este in regulament.

Sandu: Mitica, nu trebuie sa supunem nimic, e in statut.

Dragomir: E in statut, bun. Daca, de exemplu, el nu mai e la prima liga la mine, eu unul nu pot sa-i fac nimic lui Mititelu, decat sa ma cert cu el la televizor si dumneata, dupa aia, prin etica dumitale sa…

Sandu: Nu! V-am recomandat sa nu va mai certati!

Kassai: Ca afiliat al FRF se supune tuturor regulilor, chiar daca nu…

Dragomir: Deci pot sa ii fac eu?

Sandu: Care e situatia Craiovei? Inteleg ca ne-a dat in judecata.

Stingaciu: Craiova ne-a dat in judecata!

Sandu: Cu ce drept?

Dragomir: Poftim!

Stingaciu: Numai putin. A dat in judecata comisiile FRF.

Sandu: Nu, comisiile nu au…

Stingaciu: Deci avem Craiova, un proces unde a fost data Federatia in judecata si comisiile juristictionale.

Sandu: Pentru hotarari!

Stingaciu: Pentru hotarari ale comisiilor si s-a decurs la Bucuresti procesul.

Sandu: Deci domnu’ Stingaciu…

Dragomir: Pfai, Doamne.

Borcea: Doamneeeee…

Sandu: Statutul ce prevede?

Stingaciu: Ca nu au voie.

FRF încă nu a explicat care e diferența între Craiova lui Mititelu și Fcsbul lui Becali

Chiar dacă nu ești un cunoscător al regulamentelor FRF, e destul să citești această conversație, cu toate ”băi”-urile și ”domne”-urile din ea, ca să vă dați seama cum stă treaba. Statutul și regulamentele FRF nu permit ca un club să dea în judecată federația în civil pentru lucruri care țin de sport. Dar cel mai bine este să ne uităm peste ce spun aceste statute și regulamente:

ROAF al FRF spune la Capitolul 1, Articolul 1 – Afilierea cluburilor:

8. Odată cu cererea de afiliere se depun următoarele documente:

d. declaraţie prin care recunoaşte autoritatea Tribunalului Arbitral al FRF (dacă este cazul)
şi a Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne, conform Statutului FRF;

10. Următoarele obligaţii urmează a fi înscrise în statutele membrilor afiliaţi sau ale structurilor
sportive care doresc să se afilieze la FRF:

c. să recunoască autoritatea comisiilor cu atribuţii jurisdicţionale din cadrul FIFA, UEFA şi
FRF, astfel cum este aceasta definită în statutele acestora, precum şi jurisdicţia
Tribunalului Arbitral al FRF (dacă este cazul) și a Tribunalului Arbitral al Sportului de la
Lausanne, astfel cum este definită în statutele FIFA, UEFA şi FRF;

Statutul FRF, Capitolul 1, Articolul 15 – Obligațiile membrilor FRF:

e. Să adopte o clauză statutară, conform căreia orice litigiu cu caracter național sau internațional, în care este implicat acesta sau membrii acestuia și care se referă la Statutul, regulamentele, directivele și deciziile FIFA, UEFA, FRF sau ale Ligii(-lor), poate fi soluționat, în ultimă instanță, doar la Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS), conform prevederilor din Statutul FIFA, respectiv de către un tribunal arbitral independent și imparțial, care va soluționa litigiul în mod irevocabil, fără a se recurge la instanțele judecătorești, excepție făcând cazul în care legislația română interzice expres acest lucru.

Explicație

Bineînțeles, orice persoană fizică sau juridică din țara noastră are voie să meargă în fața instanțelor judecătorești, cu orice problemă. Un judecător va judeca cazul și va lua o decizie. Acea decizie trebuie respectată de toate părțile implicate în proces.

Și atunci, de ce a mai pus FRF în statutul și regulamentele sale aceste articole? Răspunsul este simplu: pentru că aceste articole țin mai degrabă de sport, competiții și regulamente.

În teorie, dacă jucătorul X al clubului Y primește un cartonaș roșu și o suspendare de 2 etape, deși nu merita acest lucru, el și clubul pot da în judecată federația în civil, pentru a cere eliminarea suspendării. Această acțiune nu ar fi însă benefică pentru jucător și club. În primul rând, o acțiune în civil ia foarte mult timp, chiar dacă cazul e unul simplu. Astfel, suspendarea jucătorului ar putea trece până la finalizarea procesului. Apoi mai e vorba și de costuri mult mai mari.

Mergând la TAS sau la Comisiile FRF, această problemă poate fi soluționată foarte repede și la un cost mai mic.

Cum se vede mai sus, când se afiliază la FRF, un club își trece în statut faptul că e de acord să respecte orice decizie dată de TAS și că, pe probleme legate de sport, nu va merge niciodată mai departe de TAS.

Bineînțeles, dacă FRF folosește marca clubului Y fără niciun drept, încălcând astfel dreptul de proprietate intelectuală, clubul Y poate da federația în judecată în civil. O poate face fără a se mai adresa la TAS. La fel și în cazul dat ca exemplu de Mircea Sandu în ședința din 2011, cel cu contractele de muncă. În aceste cazuri, vorbim de probleme care nu au legătură cu sportul, regulamentele sau competițiile FRF. Doar în aceste cazuri poate un club să dea în judecată federația în civil, fără să pățească ceva.

Dacă un club nu este de acord cu o hotărâre a FRF și dă federația în judecată în civil, în ciuda faptului că TAS i-a dat dreptate chiar federației, atunci FRF poate dezafilia acest club.

Becali și FC Fcsb calcă în picioare statutul și regulamentele FRF

Cei de la FC Fcsb știu aceste lucruri. Chiar și așa, au dat în judecată FRF, în civil, nu o dată, ci de două ori.

Prima dată, Becali nu a fost de acord cu faptul că FRF a introdus în regulamentele sale prevederea că un club deținut de stat poate să facă o asociere pentru a promova în prima ligă. S-a dus la TAS și a pierdut. Însă, pentru că acest caz îi oferea Stelei o soluție pentru a intra în Liga 1, Becali nu s-a oprit. S-a dus mai departe, în civil, unde a dat FRF în judecată pentru un regulament care nu îi convine.

Al doilea caz este unul mult mai scârbos, chiar dacă nu include Steaua deloc. Becali a dat în judecată FRF pentru că nu i-a convenit că federația a cerut ca cluburile din Liga 1 să aibă și echipe de fotbal feminin. Dând dovadă de sexism și călcând din nou în picioare regulamentele și statutele FRF, care interzic sexismul, rasismul și discriminarea de orice fel, Becali a mers la TAS, a pierdut, apoi a mers în civil și a pierdut și acolo. A mers la Tribunalul București, apoi la Curtea de Apel și a pierdut:

Admite apelul formulat de apelanta pârâtă Federaţia Romana de Fotbal. Anulează încheierea de şedinţă din data de 21.12.2020, precum şi, în parte, sentinţa civilă nr. 1425/25.10.2021 şi, rejudecând: Respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă. Obligă reclamanţii să plătească pârâtei suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de avocat ce a fost redus conform prevederilor art. 451 alin. 2 din Codul de procedură civilă. 

Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelate. Respinge apelul formulat de apelanţii reclamanţi Argăseala Valeriu şi Fotbal Club FCSB SA, ca nefondat. Obligă apelanţii -reclamanţii să plătească intimatei pârâte suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel, reprezentând onorariul de avocat ce a fost redus conform prevederilor art. 451 alin. 2 din Codul de procedură civilă.

– Soluția pe scurt a Curții de Apel București 

De ce e FRF sclava FC Fcsb?

În discuția care a avut loc în iulie 2011, Sandu se laudă că și FC Bihor a dat în judecată FRF, dar că și-a retras repede plângerea imediat ce i s-a adus la cunoștință că va fi dezafiliată în cazul în care nu o face. E curios de ce FRF nu a procedat la fel și cu FC Fcsb.

Cele două procese sunt stupide. Evident că nu aveau cum să se termine bine pentru FC Fcsb. FRF este o firmă privată și, dacă respectă legile țării și regulamentele FIFA și UEFA, poate introduce orice reguli pentru competițiile sale.

Faptul că judecătorii i-au dat în ambele cazuri dreptate federației arată că FRF era îndreptățită să dea FC Fcsb afară. Dar nu a făcut-o. De ce?

Burleanu și ai lui au refuzat să răspundă la această întrebare. În presă a apărut o pseudo-explicație cum că e OK să dai FRF în judecată, dacă mergi întâi pe la TAS. Această explicație nu are însă sens. Ea contrazice chiar regulamentele și statutele FRF, care spun clar că TAS e ultima instanță la care un membru al FRF are voie să apeleze, pentru astfel de probleme. Dar la ce să te aștepți de la niște ziariști analfabeți, care cu siguranță nici măcar nu au citit regulamentele și statutele?!

FRF este în acest moment sclava FC Fcsb. Este soția bătută, care se întoarce mereu la bărbatul abuziv, mințindu-se că îl iubește și că el o iubește.

Și poate că nu ar fi o problemă, dacă FRF ar fi la fel de îngăduitoare cu toate cluburile care sunt afiliate la ea. Știm însă cu toții ce s-ar întâmpla dacă Steaua ar da în judecată FRF pentru a schimba regulamentele. Echipa noastră ar fi dezafiliată imediat.