eduard bachide

Cine este Eduard Bachide?

În ultimele luni, suporterii steliști au pornit un război cu secretarul de stat care conduce departamentul pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului MApN. Motivul? Ca de obicei, Steaua București. Ceea ce e interesant, însă, este că și acesta se pare că a decis să participe la acest război. Am decis așadar să aflăm mai multe despre el, ca să înțelegem cine este Eduard Bachide.

Bălu out, Bachide in

În luna mai a anului trecut, Marius Bălu a fost schimbat cu Eduard Bachide. Steliștii știu deja cine este Marius Bălu. Fostul secretar de stat pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului MApN s-a făcut remarcat prin viteza cu care a intrat în toate pozele făcute de sportivii steliști care au obținut rezultate importante. Pentru Steaua, nu a făcut nimic. Dar măcar a făcut poze.

Schimbarea lui Bălu cu Bachide a fost făcută subtil, în tăcere. Nimeni nu și-a dat seama că a avut loc. În apărarea noastră, noi, steliștii, nici nu aveam cum să ne dăm seama. Cum am spus, Marius Bălu nu a făcut niciun lucru bun pentru clubul nostru. Așadar, nu a meritat în nicio secundă atenția noastră.

Cu Eduard Bachide, însă, lucrurile au stat diferit. Acesta a fost contestat de o parte a suporterilor steliști chiar de la început.

Suporterii steliști au făcut mesaje împotriva lui Eduard Bachide

Toamna trecută, suporterii steliști au făcut o serie de mesaje împotriva lui Eduard Bachide. Pagina de Facebook Our Faith: STEAUA a publicat o serie de poze cu aceste mesaje, prezentate în afara stadionului Steaua, și a scris o serie de postări în care l-a acuzat că îl controlează pe comandantul Bichir și că ”face și desface prin club după cum îl taie capul”.

De aici, bulgărele s-a rostogolit și a devenit o avalanșă. Tot mai mulți steliști au vorbit despre Bachide (nu frumos), punctul culminant fiind atins când altă pagină dedicată Stelei, Glasul Armatei, a publicat o stenogramă a unei întâlniri care ar fi avut loc la MApN, întâlnire în care Eduard Bachide ar fi încercat să pună presiune pe Florin Talpan, ca acesta să semneze pentru închirierea stadionului Steaua către FC Fcsb.

Conform paginii Glasul Armatei, Eduard Bachide ar fi zis la această întâlnire: “FCSB va juca în Ghencea. Nu decid niște derbedei cine este Steaua București.”

Derbedeii la care ar fi făcut referire secretarul de stat sunt suporterii steliști.

Eroarea fatală a ministerului

Nu este prima dată când un politician sau un angajat al MApN jignește suporterii steliști. De când Becali a pierdut procesul pentru marcă, astfel de jigniri apar destul de des. Această ultimă jignire nu e nimic nou. Și poate că totul ar fi rămas așa, dacă ministerul nu ar fi comis o eroare fatală.

La câteva zile după publicarea postării celor de la Glasul Armatei, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului a dat un comunicat de presă în care a negat că acea întâlnire ar fi avut loc.

Un comunicat de presă pentru o simplă postare, care nici măcar nu a fost preluată de mass media, este un mare semnal de alarmă și un argument în favoarea celor care spun că întâlnirea a avut loc.

Și dacă asta nu ar fi destul, în același comunicat, oamenii din MApN se laudă că nu s-au întâlnit deloc cu Talpan în ultimii 5 ani, recunoscând practic că nu le prea pasă de Steaua.

Becali a ținut neapărat să se bage și el în această poveste

Cum era de așteptat, Gigi Becali nu s-a putut abține să nu atingă și el acest subiect. În această săptămână, acesta a declarat:

„Ciolacu s-a ținut de cuvânt, dar acum ei au cerut o Hotărâre de Guvern. Legea s-a dat, dar trebuie să aibă și o formulă de închiriere. Am vorbit cu Hrebenciuc, Ciolacu a zis că se ține de cuvânt cu tot ce mi-a promis și normal o să jucăm în Ghencea. O să facem o cerere să jucăm acolo.” a spus Gigi Becali

Este o declarație destul de gravă, care sugerează că ar fi avut loc trafic de influență. Cel mai important, aceasta se potrivește de minune cu acuzațiile pe care suporterii steliști le-au făcut la adresa MApN și a secretarului Bachide.

Conform zvonurilor care circulă printre suporterii steliști, Eduard Bachide ar fi înrudit cu Viorel Hrebenciuc. Aceasta este însă o informație neverificată.

Cine este Eduard Bachide

Să nu ne mai lungim însă și să vedem cine este Eduard Bachide. Pentru a afla mai multe despre el, ne-am uitat pe CV-ul său, publicat pe drpcvp.mapn.ro. Din acesta, am tras concluzia că Eduard Bachide este un om în totalitate neimpresionant. Nu este un geniu, nu este un specialist în nimic, nu are competențe sau abilități speciale. Adică, Eduard Bachide este la fel ca toți ceilalți oameni care lucrează în mediul politic din România.

Conform CV-ului, acesta deține ”abilități de management și conducere”, precum și ”capacitatea de a reacționa rapid în situații de criză”, ”abilitatea de a coordona eficient o echipă” și ”abilități de relaționare”(ce or fi și astea?!). Poate chiar mai important, acesta ne spune că știe să folosească foarte bine programe precum Messenger sau Skype, Word, Excel sau Power Point și că știe să navigheze pe internet folosind cel puțin patru browsere diferite: Internet Explorer(care astăzi e practic mort), Firefox, Chrome și Opera.

La fel ca cei mai mulți politicieni, Eduard Bachide a terminat o facultate necunoscută, Universitatea Bioterra, de unde a obținut o licență în Inginerie și Management Agroturistic. Mai departe, a obținut un master de la Universitatea de Științe Agronomice. Văzând acestea, te-ai gândi că nu prea are ce să caute Eduard Bachide prin ministerul apărării.

Urma salvează însă turma. Tot la fel ca un număr foarte mare de politicieni români, Eduard Bachide a făcut un curs de perfecționare de 6 luni, la Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare „CAROL I”, pe tema „Securitate şi bună guvernare”. E asta destul ca să fii secretar de stat în MApN? Se pare că da.

Dar, așa cum am zis, nu avem ce să-i reproșăm domnului Bachide. Acesta nu se deosebește cu nimic de ceilalți oameni din politică, care, conform CV-urilor, au făcut și ei cursuri de perfecționare în domeniul ”Security”.

Nu a lucrat nici măcar o zi în sectorul privat?

Un lucru interesant care apare în CV-ul său este faptul că Eduard Bachide a muncit toată viața doar la stat.

Între mai 2012 și august 2012, a fost Director la cabinetul ministrului pentru relația cu parlamentul. Între august 2012 și decembrie 2012, a fost director la cancelaria administrației și internelor. Între decembrie 2012 și noiembrie 2014, a fost director la cancelaria Ministrului Apărării.

Între ianuarie 2015 și noiembrie 2016, a fost consilier parlamentar la Camera Deputaților. Între noiembrie 2016 și septembrie 2018, a fost director adjunct la Direcția Afaceri Interne. Iar între septembrie 2018 și mai 2022, a fost director la Direcția Afaceri Interne.

Cuvântul cheie aici este ”DIRECTOR”. Fără nicio experiență în sectorul privat, fără nicio experiență anterioară (asta conform CV-ului său), Eduard Bachide și-a început cariera profesională direct ca director. Pentru un individ atât de neremarcabil, este o performanță aproape de necrezut.

Dar, din nou, nu diferă cu nimic de ceea ce vedem la alți oameni din politică.

Deși am căutat, nu am găsit nicio informație cum că Eduard Bachide ar fi făcut vreo performanță notabilă în perioada în care a deținut toate aceste funcții de director. Nu am găsit nimic despre vreo acțiune excepțională de-a sa sau măcar despre vreo propunere bună, care să fi adus plus valoare.

Am aflat doar că el a fost Director al Direcției Afaceri Interne, atunci când, la sfârșitul lui 2021, un bărbat beat a spart un geam și a intrat cu forța în Parlament. Direcția Afaceri Interne, pe care domnul Bachide o conducea în acel moment, era cea care se ocupa cu paza Palatului Parlamentului.

Pentru că am vrut să vedem dacă Eduard Bachide chiar nu a lucrat nici măcar o singură zi în sectorul privat, ne-am uitat și peste declarațiile sale de avere. Conform informațiilor găsite, Eduard Bachide nu este un om foarte bogat.

Câteva declarații de avere

În 2016, de exemplu, acesta nu a deținut nicio casă, nicio mașină, nicio bijuterie de valoare. Singurele sale venituri au fost salariul de consilier, aprox. 36000 lei (adică 3000 de lei/lună), și salariul obținut ca membru în consiliul de administrație al unei societăți pe acțiuni, 27633 lei.

Ne rezervăm dreptul de a considera în continuare că Eduard Bachide nu a lucrat deloc în sectorul privat. Poziția de membru în CA-ul unei companii nu poate fi luată în considerare drept muncă.

Conform unei alte declarații de avere, din 2021, Eduard Bachide și-a cumpărat prima sa mașină în noiembrie 2020. A fost vorba de o mașină marca Audi, fabricată în 2014. Nu știm dacă a fost la prima mână.

Interesant este că, la puțin peste o lună distanță, Eduard Bachide a vândut un autoturism, conform aceleiași declarații de avere, contra sumei de 12000 lei. Nu scrie dacă e același autoturism Audi, cumpărat în noiembrie 2020. Dar ce alt autoturism poate să fie?! În declarația de avere pentru 2019, domnul Bachide a tras o linie în căsuța unde ar fi trebuit declarat autoturismul deținut.

Și am ajuns la cea mai recentă declarație de avere, cea din 2022. Aceasta este cea mai completă. Conform acestuia, domnul Bachide deține un apartament de 80 metri pătrați în București (nevasta sa este de fapt titularul), un salariu anual de aproape 120 de mii de lei (la stat, salariile cresc mereu. Nu putea să stea pentru totdeauna la 3000 de lei pe lună), la fel ca soția sa, care lucrează tot la stat, și trei împrumuturi. Două dintre acestea sunt în lei, în valoare totală de 154200 lei, fiind scadente în 2024, iar ultimul e în valoare de 57 de mii de euro și e scadent în 2040.

Cum am spus deja, un om obișnuit, total neremarcabil, care nu e scos de absolut nimic în evidență. Însă, acest om neremarcabil ține în mâinile sale destinul Stelei.

Ca suporter și ca cetățean al României nu poți să nu te întrebi cum un asemenea om este capabil să își facă și treaba de director al departamentului său și să se ocupe și de un club atât de mare și atât de complex precum Steaua. Te-ai gândi că nu ar trebui să se preocupe de un club sportiv și că ar trebui să se concentreze pe calitatea vieții personalului MApN, care calitate se pare că nu s-a îmbunătățit deloc în ultimii ani.

Dar, dacă domnul Bachide chiar vrea să se implice la Steaua, cine suntem noi să spunem că nu poate?! Noi, spre deosebire de domnia sa, nu am ocupat niciodată atâtea funcții de director.

Faptele vorbesc

Totuși, ce concluzii să tragem de aici? Nu prea putem trage concluzii. Avem de-a face cu informații incomplete, un CV din care lipsește o perioadă de vreo 4 ani, declarații de avere despre care nu știm dacă au fost completate corect sau nu. Așadar, nu ne rămâne decât să așteptăm.

În zilele și săptămânile următoare vom vedea cât de mult s-a implicat domnul Bachide în viața Stelei. Dacă echipa lui Becali va juca în Ghencea, vom ști cu siguranță dacă întâlnirea de la MApN a avut sau nu loc. Dacă la Steaua vor apărea din nou probleme și scandaluri, vom ști cu siguranță pe ce se duc banii noștri și cu ce se ocupă de fapt Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții Personalului MApN, departament condus de un om care, până acum, nu s-a făcut remarcat cu nimic.