mironică

De ce trebuie să ne bucurăm când este dat afară un ziarist sportiv

Indiscutabil, știrea săptămânii este că Mihai Mironică și Ioana Cosma au fost dați afară de la Sport.ro și că emisiunea ”Ora exactă în sport” a fost ucisă. Dar este asta o știre pozitivă sau una negativă? Vă asigurăm că este una pozitivă iar în rândurile următoare o să vă arătăm de ce trebuie să ne bucurăm când este dat afară un ziarist sportiv.

Ziariștii sportivi care nu scriu/vorbesc despre sport

Cere-i oricărui iubitor de sport din România să îți descrie emisiunea ”Ora exactă în sport” și îți garantăm că acesta o va face în doar 4 cuvinte: ”Bună”, ”dimineața”, ”domnule” și ”Becali”. Pentru asta este cunoscută această emisiune. De fapt, pentru asta a ajuns să fie cunoscut fostul sport.ro, care acum se numește Pro Arena.

Vorbim despre un post/site care pretinde că e de sport, dar care, în cea mai mare parte, nu vorbește despre sport. Cel puțin nu la modul serios. Pentru că a-l suna pe Gigi Becali și a-i cere să comenteze orice nu înseamnă că vorbești despre sport.

mironică buna ziua domnule becali

Acesta ar fi un motiv pentru care ar trebui să ne bucurăm când sunt demiși astfel de oameni. Dar să mergem mai departe.

Cei mai mulți suporteri nu îi suportă

În afară de fcsbiști, niciun alt grup de suporteri nu îl suportă pe Mironică. Motivul principal este cel de mai sus. Sunt însă și altele. Noi, steliștii, știm foarte bine ce articole mizerabile a scris Mironică de-a lungul anilor, articole în care a atacat Steaua și prin care a încercat să își convingă cititorii că echipa lui Becali e Steaua.

Articolele sale nu s-au bazat niciodată pe argumente, ci doar pe convingerile sale. Pentru el, deciziile judecătorești nu au contat și nu contează. Tot ce a contat a fost părerea sa. Iar părerea sa nu avea cum să fie împotriva lui Becali, invitatul său preferat.

Lipsă totală de profesionalism

Urmărind emisiunile lor și citindu-le articolele, nu ai cum să nu ajungi la concluzia că acești oameni nu sunt deloc profesioniști. Și poate cel mai bun argument în acest sens este reacția pe care Ioana Cosma a avut-o atunci când Florin Talpan, intrat în direct la emisiune, s-a plâns de tratamentul incorect la care e supus. Răspunsul Ioanei Cosma a fost să râdă în direct de problemele acestuia.

Să nu fim înțeleși greșit! Un moderator nu trebuie să își pupe în fund invitatul. Nu trebuie să fie de acord cu el. Ba chiar are tot dreptul să îl contrazică și să folosească argumente pentru a arăta că nu are dreptate, atunci când nu are. Dar nu are voie să îl umilească.

Florin Talpan a acceptat să intre gratuit la emisiunea Ioanei Cosma. A acceptat să o ajute, să îi aducă plus valoare emisiunii. Și cum i-a mulțumit Ioana Cosma? A încercat să îl umilească. A arătat o lipsă totală de respect față de invitatul său, dar și față de profesie.

”Ora exactă în sport” nu făcea bani

După ce a apărut știrea cum că cei doi au fost dați afară, Leo Badea, producătorul emisiunii „Ora exactă în sport”, a dat un mini-comunicat:

Am fost informați că din data de 5 februarie 2023 emisiunea „Ora exactă în sport” se închide. 7 persoane au primit preaviz. Ioana Cosma, Mihăiță Mironică, Dan Ionescu, Alin Floroiu, Florin Culiță, Robert Zamfirescu și eu am fost dați afară. Solidar cu noi, Ionuț Coandă și-a dat demisia. Era șef departament sport. Ca să nu existe interpretări, am trimis ca să aflați de la mine adevărul. 

Financiar eram pe zero. Nu există altă producție proprie la Pro Arena. Nu știm motivul. Eu țin să vă mulțumesc pentru că am colaborat excelent. Dacă v-am greșit cu ceva îmi cer scuze. Se spune că un șut în fund e un pas înainte. Cu Dumnezeu înainte. Vă iubesc și vă promit că voi rămâne devotat fenomenului fotbal al cărui fan voi rămâne, indiferent de situație

Leo Badea, producătorul emisiunii „Ora exactă în sport”

Aflăm așadar că emisiunea nu stătea foarte bine din punct de vedere financiar. Este o informație foarte importantă.

România este țara UE cu cel mai mare consum de TV. Adică, dacă în alte țări oamenii au abandonat televizorul în favoarea internetului, a podcasturilor, a Youtube-ului, la noi, televizorul încă este rege. Așadar, dacă vrei să ai succes în România, trebuie să apari la TV.

Și mai trebuie să ținem cont de un aspect. Trustul Pro practică unele dintre cele mai mari prețuri la publicitate din România. Companiile care vor să își facă reclame aici, trebuie să plătească multe mii de euro pentru fiecare minut.

În acest condiții, dacă emisiunea „Ora exactă în sport” era pe zero, înseamnă că foarte puțini oameni se uitau la ea. Și acesta este poate cel mai important motiv pentru care ar trebui să ne bucurăm că acești oameni au fost dați afară.

Au distrus sportul românesc

Ziariștii precum Mironică și Ioana Cosma au ajutat la distrugerea sportului românesc. Băgându-le oamenilor pe gât doar scandaluri, aducând la TV doar personaje dubioase, care au contribuit din plin la distrugerea sportului, ei au făcut ca românul de rând să nu mai fie atât de interesat de sport.

A fost Mironică sclavul lui Becali, așa cum îl acuză cei mai mulți suporteri? Cel mai probabil, nu. Dar a fost sclavul ideii că Becali vinde și că doar cu Becali poți să ai un rating bun. Aceasta a fost o idee greșită, așa cum vedem acum. Iar Mironică este cel care plătește.

Ultimul motiv pentru care ar trebui să ne bucurăm când un ziarist sportiv este dat afară este faptul că se deschide un post pentru un alt ziarist sportiv. Poate un ziarist sportiv tânăr, cu alte principii, altă mentalitate. Poate pentru un ziarist sportiv care a învățat din greșelile celor de acum.

Sfatul nostru pentru ziariștii tineri este să profite de această schimbare. Faceți-vă CV-urile cât mai repede și trimiteți-le la toate aceste televiziuni. Încă e greu să intri la ziarele de ”sport”, care refuză să vadă care e problema, dar se pare că la televiziuni are loc o schimbare.

Profitați, fraților! Pro TV i-a spus lui Mironică că poate rămâne în continuare pe un post de comentator sportiv, dar asta doar pentru că nu există alternative. Fiți voi aceste alternative! Arătați-le că există în țara asta și oameni care știu sport, oameni care știu să vorbească despre sport, care nu fac doar propagandă.

Doar așa putem spera și noi la o schimbare în bine. Doar așa putem porni o însănătoșire a sportului românesc.

Din aceste motive trebuie să ne bucurăm când este dat afară un ziarist sportiv. Nu vă gândiți că ne bucurăm de răul cuiva. Ne bucurăm de binele fotbalului românesc.

Ce o să se întâmple cu Mironică și Ioana Cosma?

Probabil că vă întrebați ce se va întâmpla cu cei doi. Nu vă faceți gânduri. Vor fi bine. După atâtea ore în fața camerelor, cu siguranță se va găsi vreo casă de pariuri care să îi angajeze. Asta dacă nu cumva primesc oferte de la alte televiziuni, televiziuni cu performanțe mai slabe ca sport.ro, dar care cred în continuare că Becali e soluția pentru a obține ratingul mult visat. Acestea nu au învățat încă lecția. Dar o vor învăța.