dovada că gigi becali nu a preluat steaua

Actele care arată că Becali nu a preluat Steaua și nicio altă echipă

„Presa sportivă” din țara noastră iubește să vorbească despre cum a preluat Becali echipa Steaua în 2003. Dar e adevărat acest lucru? Conform unor acte semnate chiar de Becali, nu! În 2003, Becali nu a preluat nici Steaua, nici vreo altă echipă. În 2003, Becali a înființat un club nou, club care astăzi se numește Fotbal Club Fcsb SA.

Ziaricii înnebuniți după trafic și clickuri au publicat zilele acestea un document obținut de pagina de Facebook Glasul Armatei, de la MTS, prin care MTS arată că FC Fcsb s-a înființat în 2003. Trebuie spus că informația nu este nouă. Nu e nouă nici măcar pentru ziaricii care o prezintă ca fiind nouă, pentru a mai face niște bani de pe urma cititorilor.

Dar un lucru bun a ieșit din publicarea acestor documente. Uitându-ne peste actele publicate într-un articol în care am arătat că FC Fcsb s-a afiliat la FRF în 2003, am observat un detaliu foarte important.

Becali nu a preluat nici Steaua București, dar nici AFC Steaua București

muie fcsb

Pentru a obține un aviz FRF care îi era necesar pentru a obține Certificatul de Identitate Sportivă de la MTS, FC Fcsb a prezentat la federație Hotărârea nr. 186/06.02.2003, hotărâre a Adunării Generale a Asociației Fotbal Club Steaua București.

Prin această hotărâre, Adunarea Generală a AFC Steaua București a decis ”modificarea obiectului de activitate prin care, ca structură sportivă în prezent în vigoare, are exclusiv participarea în Competiția de fotbal seniori și juniori în cadrul Campionatului Asociației de Fotbal a Municipiului București.”

Inițial, probabil din neatenție, am crezut că acest punct face referire la faptul că FC Fcsb, echipă proaspăt înființată, trebuie întâi să se afilieze la AMFB și abia apoi la FRF. Doar că punctul face clar referire la o ”structură sportivă în prezent în vigoare”, ceea ce FC Fcsb nu era în acel moment, deoarece nu obținuse încă CIS-ul de la MTS.

Punctul face referire la AFC Steaua. Adică Adunarea Generală a AFC Steaua a votat ca AFC Steaua să își modifice obiectul de activitate astfel încât să aibă ”exclusiv participarea la Competiția de fotbal seniori și juniori în cadrul Campionatului Asociației de Fotbal a Municipiului București.”

În traducere, AG al AFC a hotărât ca AFC să poată activa doar la nivelul ligilor AMFB. Decizia a fost luată probabil din 2 motive foarte importante:

  1. AFC trebuia să continue activitatea, cel puțin pe hârtie. Nu putea să își oprească activitate, pentru că Becali avea nevoie ca acest non-profit să intre în acționariatul firmei pe care tocmai o înființase, ca să îi dea legitimitate.
  2. AFC nu putea să continue în ligile FRF, pentru că ar fi dat naștere unor întrebări incomode.

Dar ce înseamnă această modificare a obiectului de activitate? Înseamnă că Becali nu a preluat nicio echipă de-a AFC Steaua București (despre preluarea Stelei nici nu are rost să vorbim). AFC Steaua București, care avea propriul său CIS, și-ar fi putut continua activitatea la nivelul Ligii 4. Nu a făcut-o, bineînțeles, deoarece scopul acestei afaceri era să îi dea lui Gigi Becali un loc în Liga 1, pentru noul său club. Dar ar fi putut continua activitatea în Liga 4, la fel cum a făcut-o și AFC Rapid, al cărui loc în Liga 4 a fost luat de FC Rapid SA(firma care a falimentat), probabil printr-un procedeu asemănător.

Când am explicat ce trebuie să știm despre Certificatul de Identitate Sportivă, am explicat și că fiecare club are propriul său certificat. Dacă cineva preia clubul X, îl preia cu tot cu certificatul său. Nu mai e necesară obținerea unui certificat nou. Becali a avut însă nevoie de un CIS nou, pentru că clubul său era nou și pentru că el nu a preluat AFC Steaua București.

Așa cum se poate vedea și în poză, documentul care dovedește că Becali nu a preluat nicio echipă este semnat de cel care atunci era președintele CA al AFC Steaua, Gigi Becali.

Ce a votat adunarea generală a AFC Steaua?

E greu de crezut dar astăzi, în 2023, încă există confuzii în ceea ce privește ce a votat AG a AFC Steaua acum 20 de ani. Ceea ce spun ziaricii, cum că AG a votat ca ”Becali să preia echipa”, este fals. În primul rând, o astfel de acțiune nu se face prin vot.

Dacă AFC Steaua ar fi vrut să îi dea ceva lui Becali, orice, ar fi făcut-o printr-un contract de vânzare-cumpărare. Pentru asta, nu era neapărat necesar un vot al AG.

Însă un vot al AG a fost necesar pentru înființarea unei societăți comerciale pe acțiuni al cărei scop să fie finanțarea AFC Steaua. Și asta s-a și întâmplat atunci, în 2002 și 2003. Adunarea Generală a AFC Steaua a votat să fie de acord cu înființarea unui SA. Becali a înființat SA-ul și i-a dat AFC-ului 36% din acțiuni. Aceste lucruri sunt cunoscute deja.

Despre preluarea unei echipe nu poate să fie însă vorba. Și nici nu a fost vorba de așa ceva, în niciun moment.

FRF a știut totul de la început

În 2003, FRF a știut că are de-a face cu un club nou. Avem, bineînțeles, și documentele care confirmă acest lucru. Mai jos puteți vedea avizul dat de FRF pentru cererea de mai sus, dar și confirmarea că afilierea FC Fcsbului a fost acceptată. Afilierea FC Fcsb la FRF a avut loc la data de 03.03.2003, adică în plin campionat, adică în totală contradicție cu TOATE regulile și statutele FRF:

Avizul FRF de care FC Fcsb avea nevoie, pentru a obține CIS de la MTS.
Confirmarea de afiliere.

Și conducerea clubului Steaua a știut că Becali înființează o echipă nouă

Din păcate, conducerea clubului Steaua știa și ea de planurile lui Becali. Nu numai că nu a făcut nimic pentru a-l opri, dar chiar l-a ajutat.

Aceste lucruri au fost dezvăluite de Laurențiu Roșu, fostul comandant al clubului, în 2018. Într-un interviu dat pentru Libertatea, acesta a declarat:

Libertatea: Credeți că Gigi Becali a dat bani negri ca să ia clubul? (n.r. din nou, aceleași formulări penibile din partea ziaricilor) Echipa nu era ca un portofel cu care să fugă. A venit în casa armatei, echipa a mai jucat acolo ani buni. N-a știut nimeni că un infractor intra într-o unitate militară?

Laurentiu Rosu: N-am de unde să știu dacă a dat bani negri. Sau dacă a dat vreo sumă de bani către MApN. Dar a închiriat stadionul cu acte! A dat bani celor de la MapN ca să închirieze stadionul. Asta se cunoaște. Eu am spus ce am știut, ce s-a întâmplat până prin 2003 – 2004. După, nu cunosc. Mie mi s-a tras de la o hârtie pe care le-am dat-o ca să poată să înscrie echipa în Liga 1 și în cupele europene. Am fost prins între ciocan și nicovală. Dacă nu le dădeam, săreau toți pe mine! După ce le-am dat, m-au „executat”.

Toate dovezile și toate documentele arată că Gigi Becali a înființat un club nou în 2003 și că nu a preluat nimic. Având în vedere că clubul Steaua nu poate fi privatizat, aceste lucruri ar fi trebuit să fie clare pentru toți ziaricii. Și sunt destul de clare. Însă ei preferă să folosească expresii precum ”a preluat echipa”, pentru a induce suporterii în eroare și pentru a sugera că echipa lui Becali este Steaua. Nu este. Așa arată chiar documentele semnate de Becali.