dragnea rapid

Rapid, clubul cu personalitate multiplă

Personalitatea multiplă este o tulburare de identitate disociativă care apare atunci când un individ are două sau mai multe personalități sau identități distincte. Poate că știați acest lucru. Dar cu siguranță nu știați că această tulburare poate să apară și la cluburi sportive. În această săptămână, personalitatea multiplă s-a manifestat puternic la clubul Rapid.

După ce fanii clubului din Giulești au înjurat-o bine de tot pe Cristina Neagu, ca urmare a meciului dintre Rapid și CSM București, cei care conduc clubul feroviar au considerat că e bine să dea un comunicat. Prin el, au încercat să îi apere pe suporteri. Au reușit însă doar să provoace hohote de râs.

Partea cea mai tare a comunicatului, unul destul de lung, a fost următoarea:

În al doilea rând pentru că Galeria Rapidului nu a intrat în conflict cu marea handbalistă Cristina Neagu, ci cu persoana Cristina Neagu. Pentru a înțelege mai bine diferența, oferim un exemplu – fiscul spaniol nu a intrat în conflict cu marele, uriașul fotbalist Messi, ci cu contribuabilul cu același nume. Ne-am oprit la acest exemplu (deși sportul ne oferă mult mai multe de acest gen), pentru că și noi apreciem sintagma „Neagu – Messi al handbalului”

Comunicat CS Rapid București

Pentru clubul din Giulești, handbalista Cristina Neagu și femeia Cristina Neagu nu sunt una și aceeași persoană. Probabil că, în viziunea celor din Giulești, cele două Neagu au două buletine diferite, cu două CNP-uri diferite.

Și poate că e așa. În România, ne e frică să spunem că nu e. Doar țara noastră e țara tuturor posibilităților. Însă, în ceea ce îl privește pe Lionel Messi, putem să îi asigurăm pe cei din Giulești că ”marele, uriașul fotbalist” și ”contribuabilul” sunt una și aceeași persoană. Asta deoarece fotbalistul Messi a semnat contractele pentru care a primit o grămadă de bani pe care contribuabilul Messi nu i-a declarat la fisc.

Însă ceea ce au făcut feroviarii nu e neapărat atât de deplasat. Giuleștenii vor ca noi să vedem lumea la fel cum o văd și ei. Și știți foarte bine că, în mintea celor de la Rapid, CS Rapid și FC Rapid 1923 SA sunt una și aceeași persoană. Deși nu sunt.

Și ne întoarcem la comunicat:

Confuzia vine probabil din lipsa de înțelegere a fenomenului. A fenomenului sportiv în general. Nu există noțiunea de suporter al unui sport; există doar aceea de suporter al unul club, sau al unei echipe. Suporterii care umplu etapă de etapă Giuleștiul, sectoarele oaspeților pe stadioanele din țară, sala Giulești, sau sectoarele oaspete prin țară și prin Europa sunt suporterii Rapidului. Nu suporteri de handbal, de fotbal, de volei sau de baschet.

A face o astfel de diferențiere între suporteri este o barbarie și nu doar una de limbaj. Ca o paranteză, acești suporteri rapidiști contribuie prin prezența lor nu doar la spectacolul sportiv, ci și la bugetul clubului. Contractul cu partenerul Superbet (pentru numele stadionului aflat în administrarea CS Rapid), care aduce la bugetul clubului 600,000 euro pe an, se datorează (și) suporterilor Rapidului, iar CS Rapid este mândru și recunoscător pentru asta.

Culmea, partea de început este cât se poate de corectă. Când ești suporter adevărat, ești suporter al unui singur club. Adică, nu că nu ai putea să fii suporterul mai multor cluburi, doar că e penibil. E foarte penibil să fii cu Barcelona la fotbal, cu Real la handbal, cu Valencia la volei și cu Sevilla la golf. Și rămâne de discutat dacă te mai poți numi suporter în acest caz.

Problema e că Rapidul își imaginează că e și alt club. Adică nu doar Rapid, ci și FC Rapid 1923 SA.

Suporterii care vin în sala Giulești, vin pentru CS Rapid București. Cei care merg pe stadionul Valentin Stănescu, o fac pentru FC Rapid 1923 SA. Cele două sunt cluburi diferite. Unul e înființat în 1923, celălalt în 2017. Unul e Rapid, celălalt doar pretinde că e.

Culmea e că adevăratul club Rapid pretinde că e clubul care pretinde că e Rapid. Să ne scuzați barbaria de limbaj, dar asta este situația. Contractul care aduce 600 de mii de euro pe an în vistieria clubului feroviar se datorează unor suporteri care merg la meciurile unui club care nu e Rapid. Așadar, pe respectivii poți să îi numești cum vrei, dar mai poți să îi numești rapidiști?!

Conform clubului din Giulești, da. Și asta deoarece Rapidul este într-o situație mult mai urâtă ca a noastră. Steaua, chiar dacă conducătorii săi sunt disperați să nu se pună rău cu Becali, măcar nu se preface că FC Fcsb e Steaua și nici nu îi dă voie pe stadionul său.

La Rapid, în schimb, clubul refuză să își protejeze imaginea, permițând existența nu doar a unui singur club parazit, ci a nu mai puțin de cinci alte ”Rapiduri”: UFC Rapid, AFC Rapid, FC Rapid SA, FC Rapid 1923 SA, Rapid FNG. Unele mai există, altele nu. Clubul din Giulești nu a luat însă măsuri împotriva niciunuia.

La Rapid, tulburarea de personalitate este gravă de tot. Dar, în acest caz, nu ar trebui să ne surprindă. Rapidiștii s-au dat mereu ceea ce nu au fost niciodată. S-au dat războinici anti-comuniști, când ei au fost primul club comunist din România. Se dau echipă mare, când de fapt nu sunt nici măcar în primele 10 echipe ca număr de titluri câștigate( Steaua – 21, Dinamo – 18, CFR – 8, Venus – 7, UTA – 6, Chinezul – 6, FC Fcsb – 5, Universitatea Craiova – 4, Petrolul – 4, Ripensia – 4).

Nouă nu ne rămâne decât să râdem de ei.