prejudiciul colonel florin talpan promovarea stelei

Talpan le strică planurile

”Nu e bine că Talpan se contrazice cu Nicoliță și alți foști fotbaliști,” îmi zice un prieten. ”Ei nu au nicio vină. Au crezut că joacă la Steaua, pentru că au purtat tricou cu Steaua pe piept.” Dar oare chiar e așa? Oare chiar nu au nicio vină acum? Când ești înșelat, nu e niciodată vina ta. Dar ce se întâmplă când tu încerci să îi înșeli pe alții? În acest caz, nu mai ești victimă. În acest caz, tu ești tipul rău.

Bănel Nicoliță, Adrian Neaga și mulți alții cred că au jucat la Steaua. În cazul lui Neaga e parțial adevărat, el jucând pentru echipa noastră între 2001 și 2003. Sunt câțiva fotbaliști în această situație: Rădoi, Neșu, Paraschiv, Oprița. Însă fotbaliști precum Goian, Nicoliță, Dică sau Petre Marin nu au jucat niciodată la Steaua. Au jucat la FC Fcsb.

E vina lor că au jucat acolo? Evident că nu. Cu siguranță ei chiar au crezut că semnează cu Steaua București. Dar nu au semnat. Au semnat cu un club care folosea abuziv numele Steaua. Deciziile judecătorești au demonstrat acest lucru.

Pentru cei care poate că nu înțeleg, FC Fcsb nu avea voie să se numească Steaua și să se prezinte ca fiind Steaua București. Pentru că FC Fcsb nu a fost niciodată Steaua București. Când i-a convins pe acei jucători să semneze contracte cu ea, dacă unul dintre argumente a fost că e Steaua București, atunci înseamnă că i-a înșelat.

În cazul acesta, jucătorii care au semnat cu FC Fcsb pentru că au crezut că semnează cu Steaua au fost victime. Ei sunt îndreptățiți să fie supărați. Doar că, din ce se vede, sunt supărați pe cine nu trebuie.

În loc să fie supărați pe cei care i-au înșelat, jucătorii-victime sunt supărați pe clubul-victimă. În mintea lor, Talpan și Steaua sunt vinovați pentru că ei nu au jucat la Steaua.

Talpan le strică planurile

Situația e tipic românească. Te superi pe cel care nu vrea să sufere, pentru că tu nu vrei să suferi, în loc să te superi pe cel care chiar te face să suferi. Și asta spune multe despre caracterele acestor fotbaliști. Acum le vedem adevăratele fețe.

Foști fotbaliști precum Nicoliță sau Petre Marin erau respectați de suporteri, pe motiv că se prezentau drept oameni serioși, de încredere, corecți, muncitori, care nu au încercat niciodată să înșele sportul sau viața de sportiv. Acum, după ce s-au retras, vedem însă că aceștia sunt de fapt dispuși să facă multe compromisuri.

Pentru ca CV-urile lor să arate bine, ei sunt dispuși să mintă. Sunt dispuși să ignore hotărârile judecătorești și să facă propagandă pentru cel care i-a înșelat.

„Păi pe tricoul meu scria Steaua București! Am jucat numai la Steaua” ne spune Bănel Nicoliță. Și totuși nu a jucat.

 „Toate tricourile eu le am cu Steaua. Ce fac acum? Îi spun lu’ fiică-mea că am jucat la FCSB?!” a întrebat Nicoliță în emisiunea de la Fanatik, unde Talpan i-a explicat că a fost înșelat. N-a vrut să priceapă. Nu a vrut să accepte.

Răspunsul pentru Nicoliță este că da, trebuie să îi spună fetiței lui că a jucat la FC Fcsb. Acesta este adevărul. Că lui nu îi convine e irelevant. Că el nu se poate lăuda în fața copiiilor lui că a jucat la Steaua este de asemenea irelevant. Un tată care vrea să își crească copiii corect le spune adevărul, nu îi minte. Altfel, îi transformă și pe ei în victime.

Deși putem înțelege că interesul poartă fesul, aici nu mai vorbim despre un caz cu multe necunoscute. NU! Avem deja prea multe decizii judecătorești care spun că FC Fcsb nu este și nu a fost niciodată Steaua București. Astăzi, în 2023, nu mai există scuze. Astăzi, în 2023, ar trebui să știi dacă ai jucat la Steaua sau la FC Fcsb.

De ce se teme Cornel Oțelea?

Inexplicabil, Cornel Oțelea l-a atacat pe Talpan în această săptămână, pe motiv că s-a plâns că cei care conduc clubul Steaua și cei din MApN sunt incompetenți. Fostul nostru mare handbalist a folosit ca argument faptul că Talpan e angajat al Armatei.

Problema este că noi știm că Talpan are dreptate. Cu ochii noștri am văzut cu șefii Stelei nu ridică nici măcar un deget ca să apere Steaua de FC Fcsb? Cu ochii noștri am văzut cum cei din MApN fac tot posibilul pentru a-l aduce pe Becali în Ghencea și chiar pentru a-i da Steaua. În aceste condiții, ce-i poți reproșa lui Talpan?!

Că nu-i poți reproșa că a spus adevărul. Dacă l-ar fi ascuns, Talpan ar fi fost și el la fel de vinovat ca cei care își bat joc de Steaua.

Noi nu credem că regulamentele militare spun că un ofițer trebuie să ascundă mizeriile și incompetența ofițerilor săi superiori. De altfel, suntem destul de siguri că militarii români sunt încurajați să nu respecte acele ordine care i-ar face să încalce legile. Și atunci ce l-a deranjat pe domnul Oțelea?

Singura explicație pe care o găsim este că și domnul Oțelea se simte vizat de cuvintele lui Talpan, deși acesta nu l-a criticat niciodată. De ce se simte vizat domnul Oțelea? La întrebarea asta trebuie să ne răspundă chiar domnia sa. Cornel Oțelea a fost și el comandant al clubului Steaua, în perioada 83-84 și 91-97. Adică a părăsit clubul sau a fost îndepărtat chiar înainte de momentul 98.

Și nu e exclus ca și domnul Cornel Oțelea să știe ceva despre ce s-a întâmplat atunci. Dar, dacă știe, cel mai bine ar fi să spună adevărul, nu să-l ascundă. Pentru victime există înțelegere. Pentru complici și răufăcători, nu prea.