oțelea despre talpan

Ziarul fcsbiștilor încearcă să obțină scoaterea lui Talpan din joc

ProSport a devenit de foarte mult timp ziarul preferat al fcsbiștilor. Până acum, a găzduit zeci de emisiuni în care a făcut propagandă pentru echipa din Berceni și a publicat chiar mai multe articole în care a încercat să lovească în Steaua. Săptămâna asta, același ziar a plecat într-o expediție de pescuit, încercând să obțină suspendarea lui Talpan.

Motivul este unul singur: DECIZIA DIN PROCESUL PENTRU PALMARES. Aceasta ar putea să fie dată în data de 16 martie. Iar șansele cele mai mari sunt ca ea să fie o decizie favorabilă Stelei. De aici și problemele lui Talpan. În loc să fie lăudat de presă pentru că și-a făcut din nou exemplar treaba, Talpan e vânat.

Se vede de la o poștă că interviul făcut cu cei 4 mari handbaliști steliști are ca scop obținerea unei reacții din partea lui Talpan. Și, evident, în urma reacției sale, ar veni și o suspendare, o nouă amendă sau alte sancțiuni. Orice, doar ca Talpan să fie scos din joc înainte de termenul din data de 16.

Florin Talpan muncește pentru întreg clubul Steaua, nu doar pentru fotbal

Recent, ProSport a publicat o informație pe surse conform căreia Florin Talpan ar fi interesat doar de secția de fotbal a clubului Steaua. Un citat dintr-o sursă necunoscută ne spune că „pentru el e doar fotbalul și atât. Nimic altceva. Totuși, Steaua, reprezintă mult mai mult. Istoria noastră stă și în alte discipline sportive unde am adus atâtea performanțe notabile”.

Adică sursa necunoscută a celor de la ProSport încearcă să ne sugereze că Talpan n-ar fi chiar atât de stelist. Pentru că Steaua nu e doar fotbal, dar Talpan ar fi interesat doar de fotbal. Cei care îl cunosc însă pe domnul colonel știu că acest lucru NU ESTE ADEVĂRAT!

Florin Talpan se află în relații FOARTE BUNE cu FOARTE MULȚI SPORTIVI din clubul Steaua. Adică sportivi de la TOATE SECȚIILE! De altfel, s-ar putea spune că Florin Talpan se află în relații mult mai bune cu sportivii de la alte secții decât cu cei de la fotbal. Deși, evident, cei de la fotbal au câștigat cel mai mult de pe urma muncii sale.

Dar, așa cum bine știu suporterii steliști, conducerea clubului îl ține pe Talpan cât mai departe de secția de fotbal. Acesta nu primește invitații la evenimentele care au loc în legătură cu secția de fotbal, nu este niciodată menționat de către cei de acolo, nu prea este văzut nici la meciuri.

Dar mergeți și vorbiți cu sportivii steliști de la rugby, de la polo sau chiar de la handbal. Veți afla rapid părerile lor despre Talpan. Veți vedea că sunt aproape toate pozitive. Și asta deoarece Florin Talpan este un bun coleg. Dacă cineva îi cere ajutorul, acesta nu se ferește să i-l ofere.

Talpan nu se teme să își facă treaba, pentru că este un bun profesionist, care își cunoaște foarte bine meserie. Spre deosebire de alții din club.

Astfel, citatul publicat de ProSport poate fi considerat defăimător. Cel mult, este o părere. Asta dacă cel care a dat acest citat chiar există și nu e doar o invenție a celor care pretind că sunt ziariști. Într-o presă corectă, citatul ar fi fost publicat cu numele celui care l-a dat. Dar asta i-ar fi permis și lui Talpan să se apere. Lașii nu vor ca Talpan să se apere, pentru că asta ar însemna ca ei să sufere.

Ce au spus cei 4 mari handbaliști și ce a înțeles presa

Cei de la ProSport le-au luat interviuri celor 4 mari handbaliști plecând probabil de la acest ”citat”. Adică au pus momeala în cârlig și au plecat la pescuit. Au prins ce au prins și, apoi, le-au servit cititorilor doar părțile ”mai bune”. Din fericire pentru noi, există și interviul audio.

În interviul audio, se vede cum ziaristul ProSport încearcă să le bage anumite idei în cap celor 4 foști mari sportivi. Talpan este numit ”rebel” de mai multe ori, de către ziarist.

Cornel Oțelea

”Mai departe, lucrurile ar trebui să intre într-o normalitate. Adică fiecare parte să își facă datoriile care rezultă din fișa postului. Talpan să se ocupe de problemele care revin la departamentul juridic și conducerea clubului, cu secția de fotbal și cei care răspund de ramurile de sport existente acum să își facă datoria, într-o normalitate în care există ierarhii, competențe și mai ales profesionalism,” a spus Oțelea.

Această parte a declarației sale este foarte importantă, dar ProSport a trecut rapid peste ea. În ea, Oțelea vorbește despre ce ar trebui să facă angajații Stelei. Aceștia ar trebui să își facă treaba cu profesionalism. Dar care este singurul angajat care respectă aceste indicații? Florin Talpan.

El este singurul care muncește pentru Steaua și care are rezultate. Ceilalți din conducere? Rezultatele vorbesc pentru ei. Uitați-vă unde sunt secțiile pe care le conduc. Uitați-vă unde este clubul. Uitați-vă și cât de relaxați sunt în ceea ce privește secția de fotbal. N-au făcut nimic pentru a asigura promovarea în acest sezon.

Ca să înțelegi poziția lui Oțelea, trebuie să știi de unde vine. Dintre cei 4 handbaliști care au vorbit pentru ProSport, el poate fi considerat ”cel mai militar”. Are grad de general și a condus clubul Steaua. De aici și poziția sa în ceea ce îl privește pe Talpan.

Dar domnul Oțelea greșește. Când a fost el comandant, clubul era într-adevăr condus cu profesionialism. Existau rezultate la toate secțiile, toată lumea își făcea treaba. Și domnul Oțelea probabil că a apreciat ”ierarhia, competențele și profesionalismul”, deoarece acestea i-au făcut domniei sale munca mai ușoară. Dar asta a fost atunci, nu acum.

Oțelea l-a contrazis pe ziaristul care încerca să senzaționalizeze

Încercând să senzaționalizeze interviul, ziaristul ProSport îi spune lui Oțelea că a primit ”foarte multe telefoane” în legătură cu subiectul Florin Talpan. Oțelea îl contrazice însă: ”Da, am primit câteva mesaje, nu foarte multe, în care am fost întrebat dacă personal am ceva cu cei care au fost puși în discuție. Am spus că nu am nimic.”

Cornel Oțelea a continuat:

”Mi se pare anormal ca într-o instituție care are în afara obligațiilor sportive care rezultă din statutul ei, a clubului, unitate reprezentativă a armatei pentru sportul de performanță – așa au scris în ea autorii înființări acestui club, în 1947. Și atunci trebuie respectat ce e scris în statut. Pentru asta trebuie să se facă ordine. Să se facă ordine și în ceea ce înseamnă obligațiile de serviciu, dar și în ceea ce înseamnă responsabilitatea fiecăruia pentru performanța pe care trebuie să o facă Steaua. Altfel Steaua o să ajungă în discuția publică la <<Și alții>>”.

Din nou, Oțelea spune lucruri firești. Trebuie să se facă ordine. Trebuie să se îndeplinească obligațiile de serviciu. Trebuie să fie fiecare responsabil. Trebuie să facă fiecare performanță. Trebuie, trebuie, dar doar Talpan face.

Talpan e singurul care, în acest moment, ține Steaua departe de ”și alții”. Dacă ar fi după cei din MApN, clubul nostru ar intra imediat în categoria pe care Cornel Oțelea vrea să o evite.

Și să nu trecem peste faptul că Cornel Oțelea tocmai le-a spus ziaricilor care club este Steaua. Ei au trecut rapid peste asta. Nu au trecut în scris vorbele sale. Le-au lăsat doar pe video.

Radu Voina

După Cornel Oțelea, ziaristul ProSport a trecut la Radu Voina. Nu auzim întrebarea, însă din răspunsul domnului Voina, putem concluziona că întrebarea a fost: ”Greșește Talpan?”

Și e o întrebare ciudată, pentru că Talpan e singurul din club care are rezultate. Ar fi fost interesant să aflăm părerea domnului Voina despre Andrei Cian, care este managerul secției de handbal, una de la care rezultatele cam lipsesc.

”Greșește fundamental. Dânsul e angajat în CSA Steaua. Este subordonat, bănuiesc, comandantului clubului, or în momentul în care faci asemenea declarații cred că trebuie să suporți și consecințele. Dânsul a fost un răzvrătit. Probabil profesional este bine pregătit, dar, când ești subordonat, mai ales într-un club militar, trebuie să respecți niște reguli. Când ești angajat și faci niște afirmații, suporți consecințe.”

Și domnul Voina face aceleași greșeli ca domnul Oțelea. Își imaginează că clubul este condus acum la fel cum era condus pe vremea când domnia sa juca handbal în roșu și albastru. Dar nu e așa.

Incompetența conducerii steliste este vizibilă. Răutatea celor de acolo este vizibilă. La fel și dorința lor arzătoare de a NU FACE NIMIC PENTRU STEAUA! Dacă domnul Voina nu le-a văzut, asta este. Însă nimeni nu poate nega aceste lucruri.

Afirmațiile lui Talpan, chiar dacă șocante, sunt totuși adevărate. Iar Talpan este angajatul clubului, nu al comandantului. Răspunderea lui Talpan e față de club, nu față de cel care ocupă poziția de comandant.

Ziaristul ProSport merge mai departe cu interviul și îi spune lui Radu Voina că Talpan ”pare un rebel”. Radu Voina răspunde:

”Așa se pare. Îi place să facă spectacol. Eu știu că, în general, cei care vin din latura juridică trebuie să fie discreți, exacți, scurți. Cred că lui îi plac agitația și spectacolul.”

E adevărat că, în puținele prezențe la TV, Talpan a făcut dezvăluiri spectaculoase. Dar de aici, până la a spune că îi place spectacolul e cale lungă. Domnul Voina vorbește de parcă Talpan e zilnic la TV. Ceea ce nu e adevărat.

Ziaristul ProSport nu se lasă și merge mai departe cu întrebările ciudate: ”Face bine clubului Steaua un astfel de comportament. Și MApN, pentru că dânsul reprezintă și Armata română.”

Este o întrebare stupidă. Talpan reprezintă Steaua. El nu reprezintă MApN, nu reprezintă Armata. Talpan reprezintă Steaua. Și comportamentul său chiar îi face bine clubului nostru. Fără să vrea, chiar domnul Voina a confirmat acest lucru, în răspunsul dat:

”Vina e a celor care sunt mai mari decât colonelul Talpan. Își arată lipsa de artitudine, cum declara domnul Oțelea.”

Categoric. O conducere foarte slabă și foarte coruptă a MApN și a clubului nostru au făcut ca Steaua să fie astăzi în situația penibilă în care se află. Să nu uităm abuzurile făcute de aceștia de-a lungul anilor. Să nu uităm cum MApN a încercat și încearcă să îl aducă pe Becali în Ghencea sau cum Boroi i-a dat gratuit aceluiași Becali un bun al statului român, marca Steaua.

Reacțiile lui Talpan sunt cu siguranță rezultatul acestor mizerii. Dar ele nu îi fac rău Stelei. Le fac rău celor care vor să îi facă rău Stelei.

Ștefan Birtalan

”Nu știu dacă sunt eu în măsură să vă spun. El știe mai bine. Și conducerea clubului și a ministerului trebuie să știe și mai bine, pentru că eu nu mai sunt acolo de foarte mult timp. Dar declarația domnului Oțelea mi se pare corectă pentru că este o problemă care trebuia rezolvată de foarte mult timp de către clubul Steaua. Consider că aici ar fi trebuit să fie clubul Steaua cel care rezolvă această problemă.” a spus Ștefan Birtalan.

Declarația domnului Birtalan arată din nou impotența conducerii clubului Steaua. Mai mult, faptul că a recunoscut că nu e în măsură să îl judece pe Talpan l-a nemulțumit pe reporterul ProSport, care ar fi dorit niște declarații mai tăioase. Așadar, ziaristul revine la întrebarea despre rebeli: ”Pare așa ușor rebel domnul Talpan prin tot ceea ce face?”

”Mi-este greu să spun eu dacă este rebel sau nu, dacă are dreptate sau nu. Am și eu părerea mea, dar pentru că nu am elementele necesare, nu sunt în măsură ca să vă dau exact răspunsul. Din câte știu eu tind să cred că domnul Oțelea are dreptate.”

Nu e o surpriză că Ștefan Birtalan nu știe ce se întâmplă la clubul Steaua. Cum am spus deja, aparițiile lui Talpan în presă sunt rare, în ciuda sugestiilor venite de la acești ziariști. Știe întreaga țară că Talpan nu e lăsat să vorbească. Acesta este motivul pentru care cei mai mulți oameni nu știu adevărul despre ce se întâmplă la Steaua.

Vasile Stângă

”Domnul General Oțelea are tot dreptul să își spună părerea. A fost comandantul clubului Steaua. L-am prins și eu. Am prins foarte mulți comandanți. Niciodată nu am auzit ca un angajat al clubului să critice superiorii. Așa ceva e unicat în Armată. Nu știu ce l-a apucat pe domnul Talpan dar nu este normal. Armata este o instituție în care poporul își pune încrederea, care e pe primul loc la încredere și seriozitate. Nu e normal ca un colonel să critice superiorii și chiar mai sus. Eu înțeleg că duce o luptă de unul singur cu justiția pentru clubul Steaua, mai ales pentru secția de fotbal, dar asta nu justifică ieșirile,” a spus Vasile Stângă.

Aceasta este cea mai ciudată dintre declarații, deoarece Vasile Stângă se contrazice singur. Spune că nu i se pare normal ca Talpan să își critice superiorii, dar în același timp ne spune că Talpan luptă singur pentru Steaua.

Ori Talpan luptă singur pentru Steaua, caz în care e îndreptățit să critice pe oricine vrea. Ori este susținut de conducere și atunci nu e în ordine să critice pe nimeni. Ambele nu pot fi adevărate.

Și fix pentru că răspunsul domnului Stângă nu a fost chiar ceea ce își dorea reporterul ProSport, acesta scoate din nou întrebarea despre rebeli. Chiar mai mult, de data asta reporterul sugerează că Talpan e rebel, nu mai întreabă: ”Pare că e mai rebel, așa.”

”Nu cred că ieșirea sa face bine. Cred că are pe cineva în spate,” zice domnul Stângă, trecând în tabăra conspiraționiștilor. Păcat că realitatea îl contrazice. Dacă Talpan avea pe cineva în spate, acum poate că era general. Dacă avea pe cineva în spate, cu siguranță nu era amendat, nu îi erau luați bani din salariu și nu era pus să plătească singur documentele necesare în procesele dintre Steaua și FC Fcsb.

”Îl cunosc foarte bine pe domnul Talpan. Eu un tip foarte corect, foarte cinstit. Probabil îl apucă și pe el pandaliile când nu mai rezistă. Se luptă singur, nu e ajutat de nimeni și cred că din cauza asta are asemena ieșiri,” încheie domnul Stângă, spunând ceea ce știm deja cu toții. În același timp, domnul Stângă s-a și contrazis. Un om care are pe cineva în spate nu are cum să fie un om cinstit.

Dar e normal să avem asemenea răspunsuri. Când un ziarist îți pune întrebări manipulatoare, de multe ori se ajunge la răspunsuri care se contrazic.

Nimeni nu l-a pus la zid pe Talpan

Titlul articolului din ProSport a fost că cele 4 legende steliste l-au us la zid pe Talpan. Nu. Cei 4 și-au spus părerile, Voina, Birtalan și Stângă preluând mai degrabă cuvintele lui Oțelea, pe care evident nu au dorit să îl contrazică. Dacă au pus pe cineva la zid, atunci au pus conducerea clubului, pentru lipsa de profesionalism și rezultate.

Din nou, aceste lucruri sunt cunoscute. Nu e nimic nou, nu e nimic surprinzător. Toată țara știe că clubul Steaua e condus prost și că performanțele sale sportive aproape că au dispărut în ultimii ani.

Bineînțeles, nu e prima dată când un ziar de sport din România caută scandal. Asta a căutat și ProSport prin aceste interviuri. Au vrut neapărat să obțină niște declarații incendiare despre Florin Talpan. De altfel, așa au și denumit fișierul video. Nu ”interviu cu 4 mari legende ale handbalului”, nu ”interviu Oțelea, Voina, Birtalan și Stângă”, ci ”despre Talpan”.

Cuiva îi este frică. Vine ziua de 16 martie și nu pare să aducă vești bune pentru o anumită echipă din Berceni. Asta e singura explicație pentru lansarea acestei campanii de scoatere a lui Talpan din joc. ”Rebelul” Talpan le strică planurile, mai ales celor care trăiesc din ”bună dimineața, domnule Becali”.