dusmanii Stelei

Orlando Nicoară demonstrează că ”suporterii” cu bani îngroapă fotbalul românesc

Total neașteptat, în ceea ce este cât se poate de evident o lipsă totală de profesionalism, Orlando Nicoară, șeful EAD, care este deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1, a scris pe pagina sa de Facebook o postare în care îi atacă pe Steaua și pe Florin Talpan, în timp ce îi apără pe Becali și FC Fcsb.

În postare, omul își spune părerea. Ceea ce nu e o problemă, pentru că oricine are dreptul la o părere. Însă, evident, postarea sa a fost preluată de presă și a fost transformată într-una ”virală”. Aici ar fi o problemă, deoarece articolul de presă făcut în jurul ei nu explică erorile domnului Nicoară.

Orlando Nicoară despre datoria FC Fcsbului

De exemplu, domnul Nicoară spune că FC Fcsb nu are o datorie față de Steaua, ceea ce nu este adevărat. Datoria de peste 35 milioane de euro pe care FC Fcsb o are față de Steaua reprezintă prejudiciul provocat de această echipă clubului nostru, prin folosirea fără drept a mărcii Steaua. Mai exact, FC Fcsb a folosit marca Steaua între 2004 și 2014 deși a primit un răspuns în care clubul Steaua i-a refuzat solicitarea de a o folosi.

refuzul stelei la solicitarea fcsb de a folosi marca steaua
Solicitarea făcută de FC Fcsb pentru folosirea mărcii Steaua. Această solicitare a fost respinsă de clubul Steaua.

Mai mult, avocații celor de la FC Fcsb au recunoscut în instanță că clubul pe care îl reprezintă a prejudiciat Steaua, cerând o iertare din partea judecătorilor și solicitând să plătească doar prejudiciul pe ultimii 3 ani.

Că vrea domnul Nicoară sau nu, FC Fcsb are o datorie față de clubul Steaua. O datorie pe care, la un moment dat, va fi obligată să o plătească.

Orlando Nicoară despre Stadionul Steaua

Mergând mai departe, domnul Nicoară s-a băgat și în conflictul dintre Steaua și FC Fcsb în ceea ce privește stadionul Steaua. Deși chiar e greu de înțeles de ce a făcut-o. Că transmite de pe stadionul Steaua sau de pe Arena Națională, tot aia e pentru o televiziune.

Aici, domnul Nicoară ne-a spus că Steaua trebuie să respecte legea și să lase FC Fcsbul în Ghencea. Noi încă nu am înțeles ce lege zice că FC Fcsb trebuie să joace în Ghencea, dar discuția nici măcar nu ar trebui să fie despre legi. Ne uităm la istoricul contractelor dintre Steaua și FC Fcsb. Ce vedem? Vedem un partener care dă dovadă de rea credință.

De foarte multe ori, Steaua București a fost nevoită să acționeze FC Fcsb în instanță pentru a recupera datoriile acesteia față de ea. (Da, domnule Nicoară, FC Fcsb a avut mai multe datorii față de Steaua de-a lungul anilor și pe niciuna nu a plătit-o până când nu a existat o decizie judecătorească care să o oblige. Așadar nu e nevoie de o decizie ca să existe o datorie. E nevoie de o decizie ca datoria să fie plătită. E o mare diferență!) Așa a ajuns și Florin Talpan să dețină un palmares cu peste 25 de victorii în instanță în fața FC Fcsbului. Iar pentru cei care nu știu toate procesele care au avut loc între clubul nostru și clubul slujitorilor:

  1. Talpan a castigat procesul prin care SC FCSB SA a chemat in judecata CSA Steaua Bucuresti, solicitand obligarea acesteia la plata sumei de 21.672.873.005,14 lei vechi (21 de miliarde), creanta preluata de la AVAB prin decizie comerciala numarul 314 din 2011, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia 6 Comerciala, in sedinta publica din 8 iunie 2011, in dosarul numarul 18125/3/2010.
  2. Talpan a castigat procesul prin care CSA Steaua Bucuresti a chemat in judecata SC FCSB SA, in vederea evacuarii acesteia si totodata obligarea la plata sumei de 1.526.661,09RON, prin sentinta civila numarul 17946, pronuntata in sedinta publica la 17 octombrie 2011, in dosarul numarul 22091/3/2011.
  3. Talpan a castigat procesul in care a aparat marcile notorii nr. 72827 si nr. 130904, apartinand CSA Steaua Bucuresti, marci care alaturi de celelalte insemne ale clubului sunt evaluate la peste 58 de milioane euro. Procesul a avut ca obiect anularea si in subsidiar decaderea din drepturi asupra acestor marci. Actiunea a fost formulata de SC FCSB SA. Sentinta a fost data de Tribunalul Bucuresti, Sectia Civila, dosarul 3933/3/2015.
  4. Talpan a castigat procesul prin care CSA Steaua Bucuresti a solicitat infiintarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile cu care figura inregistrata SC FCSB SA la Directia de Impozite si Taxe Locale, Sectorul 1, plus 33 mijloace de transport, pana la concurenta sumei de 783.655,34 RON.
  5. Talpan a castigat pentru CSA Steaua Bucuresti procesul privind anularea marcii Steaua Bucuresti, inregistrata fraudulos de SC FCSB SA, decizia 3425 pronuntata in sedinta publica, la 3 decembrie 2014, de catre ICCJ.
  6. Talpan a castigat procesul privind recuperarea creantei de 1.598.991,31 RON de la debitorul SC FCSB SA, prin punerea in executare a titlului executoriu din sentinta civila 17946, prountata la 17.10.2011 de Tribunalul Bucuresti, Sectia 6 Civila, in dosarul 22091/3 executoriu conform articolului 720-8 cod procedura penala si scutita de formalitatea investirii in conformitate cu decizia XXXVIII, pronuntata la 7 mai 2007 de catre ICCJ.

Toate aceste procese dovedesc că Steaua București procedează corect atunci când refuză să lucreze cu un partener care, FOARTE PROBABIL, îi va da țeapă!

L-am întreba pe domnul Nicoară dacă el ar fi dispus să facă afaceri cu un partener care nu i-a plătit în mai multe rânduri datoriile. Dar această întrebare ar fi inutilă, pentru că știm sigur că domnul Nicoară nu ar face niciodată așa ceva.

Orlando Nicoară și legea

Bineînțeles, domnul Nicoară nu putea să nu vorbească despre legea sportului, subiectul preferat al tuturor celor care se înhamă la apărarea clubului din Berceni. Acesta spune că Legea nu-i permite Stelei accesul în Liga 1. Noi l-am ruga să ne arate articolul de lege care zice acest lucru. Și l-am ruga să ne explice și care este diferența între un club precum FC Voluntari, deținut și finanțat 100% de statul român, și Steaua, club deținut și finanțat 100% tot de statul român.

Evident, așa cum foarte bine se știe, accesul Stelei în Liga 1 este oprit de către punctul 2 al articolului 14, din Regulamentul de licențiere.

Acest articol spune că solicitantul de licență trebuie să fie un club organizat ca SA sau non-profit. În 2016, însă, acest articol nu exista. În 2016, Steaua putea juca în Liga 1. Dacă FRF ar modifica acest articol și ar spune, spre exemplu, că solicitantul de licență trebuie să fie un club fără datorii, Steaua ar putea juca în Liga 1. Dar, în acest caz, niciuna din celelalte echipe care joacă acum în Liga 1 nu ar mai primi licență.

Legea nu îi interzice Stelei nimic, domnule Nicoară. Dar le interzice televiziunilor cu care lucrați dumneavoastră să dezinformeze. Poate că le veți spune și lor să respecte legea. Ce ziceți?

Orlando Nicoară și asocierile

Inexplicabil pentru un om de business, Orlando Nicoară s-a arătat șocat de decizia Stelei de a nu pierde puterea de decizie la intrarea într-un parteneriat cu o altă entitate. Spunem că e inexplicabil deoarece nu credem că Orlando Nicoară ar accepta vreodată un asemenea aranjament.

Nu că nu credem. Suntem siguri că nu ar accepta. Și știm că nu a acceptat.

Doar vedem în fiecare etapă cum programările se fac în funcție de dorințele televiziunilor. FC Fcsb primește mereu cel mai bun slot, în timp ce alte echipe trebuie să joace joia sau marțea, de la ore incredibil de penibile.

Când ați negociat cu FRF, se pare că dumneavoastră nu ați acceptat să renunțați la puterea de decizie, domnule Nicoară. Și atunci de ce ar face-o Steaua? Pentru Becali?!

Orlando Nicoară și Becali

Evident, din postarea domnului Nicoară nu putea să lipsească Becali. Nu stim daca Steaua mai exista azi, ca brand, daca nu era Becali,” ne spune domnul Nicoară. Argumente? Argumente nu are. Chiar ignoră realitatea. Clubul Steaua s-a descurcat fără probleme fără Becali.

Dar, bineînțeles, ca orice suporter fcsbist, domnul Nicoară nu vede Steaua mai departe de fotbal. Doar asta contează pentru domnia sa. Și poate că e de înțeles. Doar el face bani din fotbal, nu din alte sporturi. Sporturi la care Steaua participă. Sporturi la care a participat fără oprire din 1947 și fără azi. Sporturi la care a participat fără Becali.

Să spui în 2023 că ”Gigi Becali va ramane in istorie ca cel care a salvat brandul Steaua” este șocant. Ar trebui să fi trăit în ultimii 20 de ani pe Marte ca să spui asta. Ar trebui să fii fost mut, orb și cu intelectul unei pietre, ca toate jignirile pe care Gigi Becali le-a adus brandului Steaua de-a lungul anilor să nu fie înregistrate în creierul tău.

În ultimii 20 de ani, Gigi Becali a jignit clubul Steaua, a jignit angajații clubului Steaua, a jignit foștii sportivi ai clubului Steaua. I-a jignit chiar și pe acei legendari steliști ale căror poze sunt distribuite de domnul Nicoară pe contul său de Facebook.

Și nu trebuie să uităm scandalurile preluate de presa din străinătate. Acolo, clubul Steaua este asociat cu homofobia, rasismul și xenofobia, totul din cauza lui Gigi Becali.

Dar domnul Nicoară ne spune că Becali a salvat brandul Steaua?! Cum?!

I-am recomanda domnului Nicoară să îi dea lui Becali și brandul Ead și celelalte branduri deținute de domnia sa. Ca acesta să le salveze, acoperindu-le cu rasism. Suntem siguri însă că n-o s-o facă.

Domnul Nicoară vrea respect pentru un om condamnat pentru corupție în fotbal

Alt lucru șocant scris de domnul Nicoară în postarea sa e că Becali trebuie respectat deoarece ”facut performanta, a cumparat jucatori, a platit sume foarte mari altor cluburi, a intors in fotbalul din .ro banii castigati prin vanzarea jucatorilor.” Vorbim despre același om care a fost trimis la pușcărie pentru corupție în fotbal. Dar oare domnul Nicoară nu știe acest lucru?!

Cum poți să ceri respect pentru un om care a căutat să trucheze meciuri și care se laudă că a trucat meciuri (vezi ceea ce spune despre victoria celor de la Viitorul, victorie care i-a salvat de la retrogradare)?! Cum poți spune că a salvat fotbalul?!

Oare domnul Nicoară nu urmărește deloc fotbalul românesc? Oare nu a văzut cum valoarea acestuia s-a prăbușit sub conducerea celor ca Becali? Sau poate nu vrea să vadă?

”Suporterii” cu bani îngroapă fotbalul românesc

Fotbalul românesc a fost distrus de groparii precum Gigi Becali sau Cristi Borcea. Acest lucru nu poate fi negat. Ei au transformat fotbalul nostru în scandal. Ei au distrus fotbaliștii, ei au distrus spectacolul. Dacă astăzi nu avem fotbal de calitate, e doar vina lor.

Dar nu ei au îngropat fotbalul. Cei care îl îngroapă sunt ”suporterii” cu bani.

Domnul Nicoară face parte din această categorie. El a venit la FRF cu banii. Le dă celor de acolo bani, ca să poată da drepturile TV ale Ligii 1 către televiziunile din România. Și totul ar fi în ordine, dacă domnul Nicoară nu ar fi și suporter.

Dar este cât se poate de evident că domnia sa este un suporter al celor de la FC Fcsb. Postarea sa urlă acest lucru.

Am spus mai sus în articol că FC Fcsb are parte de cele mai bune programări. Acum se înțelege de ce. Când un suporter fcsbist deține drepturile TV, e normal ca această echipă să aibă parte de cele mai bune programări.

Într-o lume corectă, toate echipele ar primi șanse egale în ceea ce privește programarea. Toate ar avea parte de aproximativ același număr de programări duminica, de la ora 21:00, și toate ar avea parte de aproximativ același număr de programări marți, de la ora 17:00. În Premier League, care este vârful în ceea ce privește banii băgați în drepturi TV, așa se procedează. Manchester United este programată și ea sâmbăta, de la ora 17:00, la fel ca Brighton, Brentford și Bournemouth.

În Premier League nu există echipe favorizate. Nu există echipe care să joace doar în prime time. Toate primesc aproximativ același tratament. În niciun caz nu ați vedea în Premier League ce vedeți în România, unde o anumită echipă primește mereu cea mai bună programare, sâmbătă sau duminică, de la 20:00 sau 21:00, în timp ce altă anumită echipă ajunge să joace chiar și jocurile importante în zilele de marți (puțin probabil ca FRF să fi decis să se joace Steaua – Dinamo DDB fix marți, când ar fi putut la fel de ușor să pună acest meci sâmbăta sau duminica).

Dar acum înțelegem. Domnul Nicoară e suporter al celor de la FC Fcsb. Și asta nu e o problemă. E chiar OK. Dumnealui să fie sănătos! Noi în niciun caz nu l-am vrea suporter al Stelei!

Totuși, celelalte echipe ar trebui să fie puțin deranjate de declarațiile sale și de programările pe care le primesc. Când lumea nu se uită la tine, pentru că e la serviciu, tu pierzi suporteri. Și, mai departe, pierzi bani. Și, dacă pierzi bani, ajungi ca Dinamo DDB, Hermannstadt, Petrolul, Gaz Metan, Academica și toate celelalte echipe care s-au desființat sau care stau să se desființeze.

Când mielul l-a bătut pe tigru

În încercarea de a-l lăuda pe Becali, Orlando Nicoară a făcut o comparație ciudată, în care Becali era un ”tigru harsit”, în timp ce Talpan era ”un miel care se crede Leu/Zeu”.

”Ce se intampla cand un miel care se crede leu rage la un tigru? Se lasa cortina si se pune bulina de 18+.” ne spune domnul Nicoară, lăsând să se înțeleagă că tigrul l-ar bate bine de tot pe miel. Problema e că realitatea îl contrazice pe domnul Nicoară.

În viața reală, Florin Talpan a măturat pe jos cu Becali și clubul său de fiecare dată. Dovada sunt cele peste 25 de procese câștigate de Talpan împotriva clubului din Berceni. Dovadă este și postarea lui Orlando Nicoară, care nu ar mai fi fost nevoit să posteze nimic, dacă tigrul era mai puternic decât mielul.