M**e Betano!

M**e Betano!

Miercuri, 6 septembrie, a avut loc extragerea grupelor Cupei României. Sponsor al competiției, compania de pariuri Betano a transmis evenimentul pe canalul său de youtube. Pe filmare se poate auzi cum angajații companiei înjură pe rând Steaua, Rapid și Dinamo, la proba de microfon.

Pentru cei care nu știu, Betano este o casă de pariuri care sponsorizează echipele FC Fcsb și Universitatea Craiova. De asemenea, sponsorizează și Cupa României. De aici, se poate trage așadar o concluzie că este în interesul celor de la Betano ca doar FC Fcsb și Universitatea Craiova să facă treabă în Cupa României. Pentru celelalte echipe, respectul celor de la Betano s-a văzut în videoclip.

Și poate că vor spune unii că nu a fost intenționat. Nu, a fost intenționat. Cei care au înjurat Steaua, Rapid și Dinamo au vrut să le înjure la microfonul Betano. Probabil nu au vrut ca înjurăturile să fie transmise. Dar asta nu contează. Au fost transmise. Și acest lucru arată respectul (sau mai bine zis lipsa de respect) pe care Betano și angajații săi îl au față de sportul care le aduce bani, față de echipele pe spinările cărora își fac banii și față de suporterii care le dau bani.

”Mu*e” este cuvântul folosit de angajații Betano care au considerat că evenimentul extragerii grupelor Cupei României este perfect pentru a-și vărsa frustrările împotriva celor trei echipe. Și nu am greși dacă am crede că ”mu*e” este și mesajul pe care această companie dorește să îl transmită clienților săi. Măcar acelor clienți care țin cu Steaua, Dinamo și Rapid.

Deși am aflat de acest derapaj imediat după ce a avut loc, am așteptat pentru a vedea o reacție din partea companiei Betano. Ar fi fost normal ca agenția de pariuri să dea rapid un comunicat, măcar pe pagina sa de Facebook, unde are peste 97 de mii de urmăritori, prin care să își ceară iertare. În dimineața zilei de 7 septembrie, la ora publicării acestui articol, încă nu apăruse un astfel de comunicat.

Mai jenant și mai scârbos e doar faptul că incidentul nu este menționat de niciun ziar! Nici Gazeta Sporturilor, nici ProSport, niciun alt ziar nu a scris despre acest derapaj scârbos! Nicio televiziune și niciun ziar nu au venit să prezinte acest incident și să le arate obrazul celor de la Betano. Niciunul din marii ziariști și niciunul din formidabilii comentatori sau din uriașii influenceri nu au ieșit cu postări/comunicări/manifeste prin care să șteargă pe jos cu Betano pentru lipsa de respect față de cele trei echipe și fanii lor.

Deontologia e bună, dar doar atunci când stomăcelul tău e plin. Când site-urile și emisiunile tale sunt pline de reclame plătite cu bani foarte mulți de Betano, e normal să îți scape această știre. Da, ștergi cu Steaua pe jos pentru că îndrăznește să lupte împotriva celui care încearcă să îi fure marca, dar dacă sponsorul respectivului înjură Steaua, cel mai important club al României, singurul club care a câștigat CCE, asta e mai puțin important.

Betano înjură Steaua, dar își face reclamă cu marca Steaua

Partea amuzantă e că fix în ziua în care a publicat un videoclip în care a înjurat Steaua, Betano a publicat un alt videoclip, unul în care își făcea reclam folosind chiar marca echipei pe care a înjurat-o.

betano înjură Steaua

În acest videoclip de promovare, marca Steaua București apare în trei cadre diferite. Apare într-un cadru unde este filmat stadionul Steaua (apare aici marca și numele) și în două cadre cu suporteri. Are Betano contract de sponsorizare cu clubul Steaua? Nu. Și atunci de ce apare marca Stelei într-un videoclip prin care Betano își face reclamă?

La această întrebare ar trebui să răspundă șefii Betano. Și ar trebui și ca întrebarea să vină din partea șefilor clubului Steaua. Lor le-am trimis deja o informare în ceea ce privește această a doua dovadă de lipsă de respect a companiei Betano față de cel mai important club sportiv din România, Steaua București.

Dar oare ce va face FC Fcsb?

O altă întrebare care vine acum este: Ce va face FC Fcsb? Echipa lui Becali pretinde că e Steaua iar suporterii săi pretind că sunte steliști. Dacă chiar cred acest lucru, ar trebui să ia măsuri împotriva sponsorului care, conform spuselor lor, i-a înjurat. FC Fcsb ar trebui să rupă imediat contractul cu Betano iar fanii săi ar trebui să reacționeze dur împotriva agenției.

Știm cu toții însă că acest lucru nu se va întâmpla. FC Fcsb are prea multe de câștigat de pe urma acestui contract (nu doar banii) iar fanilor săi nu le pasă de Steaua. Sau, mai bine zis, le pasă de Steaua doar când se pot lăuda ei cu realizările Stelei.

Că Betano a înjurat Steaua e mai puțin important pentru niște suporteri care merg la stadion cu speranța că vor obține un cadou din partea Betano. Pentru că asta se și întâmplă la meciurile fcsbului. Betano organizează evenimente speciale prin care cei prezenți la meci pot câștiga premii. Practic, aprecierea acestor fani este cumpărată de către agenție cu niște cadouri și cu distracție.

Casele de pariuri nu ar trebui să sponsorizeze evenimentele sportive și cluburile sportive

Însă cele două incidente menționate mai sus ne arată din nou că agențiile de pariuri nu au ce căuta ca sponsori ai cluburilor sportive și ai competițiilor sportive. N-au respect față de cluburi și fani? Nu e nicio problemă. Dar măcar să lase sportul în pace.

În ultima etapă de Liga 1 (care nu mai e numită Liga 1, pentru că o altă casă de pariuri i-a cumpărat un nume nou), FC Fcsb a jucat contra Universității Craiova. Ambele sunt echipe sponsorizate de Betano. Surprinzător, dar spre fericirea fanilor fcsbiști prezenți la meci, Universitatea Craiova a clacat, nu a jucat nimic și a fost învinsă cu 3-0.

„Chiar nu-mi găsesc cuvintele. Am făcut o primă repriză foarte slabă, am luat trei goluri ca niciodată, nu cred c-am luat vreodată atâtea în prima parte. În cea de-a doua ne-am creat ocazii, dar nu am reușit să marcăm. Ne îngrijorează acest lucru, dar sperăm ca de la următorul meci să marcăm și noi. Am pierdut repede mingi, degeaba avem posesia dacă nu avem și multe ocazii. Chiar nu pot să-mi dau seama.” a declarat Andrei Ivan, jucător al Universității, imediat după meci.

Pentru cei care nu știu, Andrei Ivan este fotbalistul care, doar acum câteva luni, în ediția precedentă de campionat, a ”reușit” să bată complet pe lângă poartă un penalty obținut de Universitatea Craiova în minutul 82 al partidei cu FC Fcsb, de la Craiova. În acel minut, scorul era de 1-0 pentru echipa lui Becali, care se bătea cu Farul pentru titlul de campioană. Dacă Ivan marca, FC Fcsb își putea lua adio de la titlu. Dar nu a marcat. În schimb, ne-a oferit ”cel mai prost penalty bătut vreodată”, așa cum a fost caracterizată execuția sa.

Două echipe, același sponsor. E aiurea să crezi că una se dă la o parte, pentru a-i permite celeilalte să fie campioană? E aiurea să crezi că ar fi în interesul sponsorului acest lucru? E aiurea să crezi că sponsorul ar plăti extra pentru acest lucru?

Că s-a întâmplat așa sau nu, nu știm. Cert este că aceste întrebări nu ar trebui să existe. Nu ar trebui să existe suspiciuni de blaturi. Aceste lucruri afectează imaginea fotbalului românesc.

Pe site-ul celor de la Betano, nu scrie nicăieri că agenția ar fi sponsor principal la un club și secundar la altul.

Deși regulamentele FRF spun că o casă de pariuri are voie să fie sponsor la cel mult o echipă din campionat, aceste regulamente au fost ocolite. S-a găsit o portiță: e ok ca o casă de pariuri să fie sponsor principal la o echipă și sponsor secundar la alta. Astfel, pentru sezonul 2023-2024, în Liga 1 avem:

  • 2 cluburi sponsorizate de Betano
  • 3 cluburi sponsorizate de Superbet
  • 2 cluburi sponsorizate de Unibet
  • 2 cluburi sponsorizate de Efbet
  • un club sponsorizat de Win2
  • un club sponsorizat de Mozzartbet

E o coincidență că, anul trecut, titlul de campioană a Ligii 1, competiție sponsorizată de Superbet, a fost câștigat tot de o echipă sponsorizată de Superbet? Poate că e. Dar nu mai bine ar fi să nu existe suspiciuni?

Pentru a păstra intactă imaginea sportului, casele de pariuri nu au ce căuta ca sponsori pentru cluburi sportive sau competiții sportive.