plan modernizare steaua

Domnule Bichir, Steaua Liberă nu se opune modernizării Stelei. Se opune clonării Stelei!

Clubul Steaua a publicat luna trecută ”Programul de dezvoltare și Ridicare a Nivelului de Performanță la nivelul Clubului Sportiv al Armatei Steaua pentru perioada 2023 – 2026”, un document în care sunt prezentate câteva intenții, păreri și idei. Scopul lor este, așa cum spune și numele documentului, modernizarea clubului Steaua. Și, nu știm cum, cumva a intrat și Steaua Liberă în acest plan.

Documentul este publicat pe site-ul Stelei București. Cei care doresc, îl pot citi aici. Are 22 de pagini dar nu este greu de citit, deoarece nu prezintă foarte multe idei revoluționare, care să îi facă pe suporteri să urle de fericire. Noi l-am împărțit în trei părți:

  • Părțile bune
  • Partea foarte ciudată
  • Părțile proaste

Partea bună a programului de modernizare a clubului Steaua

Să începem cu părțile bune. Prima parte bună, bineînțeles, e faptul că există un plan de modernizare a clubului Steaua. Nu o să vă mințim. Nu ne așteptam ca oamenii care nu sunt în stare să facă rost de un set decent de echipamente să se gândească măcar la un plan de modernizare. Dar ne plac surprizele plăcute. Așa că nu avem ce comenta aici.

O a doua parte bună, poate cea mai importantă, e că clubul și-a dat în sfârșit seama că FOTBALUL reprezintă cea mai mare oportunitate și că poate să fie un motor excelent pentru dezvoltare. Astfel, conform planului, FOTBALUL este primul pe lista de priorități ale clubului. Este o veste excelentă. Este ceea ce noi am spus de foarte, foarte mulți ani. Și e puțin ciudat că cei din conducerea clubului și-au dat seama de abia acum de acest lucru.

Un alt lucru pe care l-am cerut de foarte mulți ani a fost reducerea numărului de secții sportive active. Conform planului, clubul va reduce numărul acestora la cel mult 25. Părerea noastră e că ar trebui să fie cel mult 20, dar ne mulțumim și cu 25, pentru că și asta este o veste bună.

Nu în ultimul rând, în document se vorbește destul de des despre imaginea clubului, dar și despre social media. Și asta este o veste foarte bună. Este o dovadă clară că în sfârșit vorbim despre o modernizare reală a clubului. Deoarece modernizarea Stelei nu se poate face fără dezvoltarea eficientă a prezenței sale în mediul online și pe rețelele de socializare. În acest sens, sperăm să vedem și noi în curând un site modern, să vedem videoclipuri pe canalul de youtube al clubului care să nu fie întrerupte de reclame și, bineînțeles, și mai multă activitate în social media dar și în presă, la TV, etc.

Partea foarte ciudată a programului de modernizare a clubului Steaua

Partea foarte ciudată este prezența în acest plan a Stelei Libere. Comunitatea noastră a fost trecută în secțiunea de impact public. Acolo, clubul a spus următoarele:

În același timp, este de așteptat o serie de reacții negative din presă, generate de nemulțumirea unor persoane din club sau din afara acestuia care doresc să se folosească de această ocazie pentru a-și manifesta îndoielile cu privire la capacitatea managerială de a asigura dezvoltarea și funcționarea optimă a întregului mecanism numit C.S.A. „Steaua” București, astfel:

  1. Steaua Liberă – facțiune de suporteri ai echipei de fotbal;

În primul rând, noi nu suntem o facțiune de suporteri ai echipei de fotbal. Suntem SUPORTERI AI ÎNTREG CLUBULUI STEAUA!

Dacă am discutat mai mult despre fotbal în ultimii ani este pentru că noi considerăm că dezvoltarea acestei ramuri este SINGURA ȘANSĂ ca clubul Steaua să treacă în lumea cluburilor sportive moderne. Că ne place sau nu, fotbalul este cel mai popular sport din România. Fotbalul este sportul care poate genera cele mai multe venituri. Și fotbalul este sportul care îți poate crește imaginea cel mai puternic.

Steaua Liberă – spaima conducerii clubului Steaua

Acesta este motivul pentru care am tot insistat ca fotbalul să fie prioritatea numărul 1 a clubului Steaua. Și din acest motiv ne bucurăm să vedem că FOTBALUL ESTE ÎN SFÂRȘIT CONSIDERAT PRIORITATEA NUMĂRUL 1 A CLUBULUI STEAUA!

Suntem convinși că, dacă clubul nostru va dezvolta cum trebuie această ramură, beneficiile care vor rezulta din această investiție (câștigurile financiare, de imagine, etc) vor ajuta și celelalte sporturi.

Steaua Liberă nu a fost, nu este și nu va fi niciodată împotriva dezvoltării clubului Steaua. Nu ne opunem modernizării, nu ne opunem funcționării optime a acestui mecanism. FIX ASTA NE DORIM!

Și acest lucru ar fi trebuit să fie destul de evident până acum. Steaua Liberă a fost, poate, comunitatea care s-a zbătut cel mai mult pentru a apăra interesele clubului Steaua. Am dedicat mii de ore de emisiuni și mii de articole informării corecte a publicului stelist. Am depus o muncă titanică pentru a promova și pentru a apăra imaginea Stelei.

Ca domnul Bichir (sau cel care a scris acest document) să spună că reacția noastră va fi una negativă, înseamnă pentru noi că cei din conducere se așteaptă ca măsurile pe care le vor lua să nu producă efecte pozitive. Sau poate chiar să producă efecte negative. Altfel nu vedem de ce s-ar aștepta la reacții negative din partea noastră.

Steaua Liberă nu poate reacționa negativ atunci când clubul Steaua are de câștigat! Nu s-a întâmplat niciodată și nici nu se va întâmpla niciodată. Mai mult, dacă vom interpreta greșit o anumită decizie și vom vedea că ea totuși are efecte pozitive pentru Steaua, o să ne recunoaștem mereu greșeala.

Așa cum am făcut-o deja în cazul Daniel Oprița. Nu am privit cu ochi buni venirea sa la Steaua, date fiind declarațiile despre FC Fcsb pe care le-a făcut acum câțiva ani, dar nu ne-a fost rușine să recunoaștem că ne-am înșelat. Mai mult, în articolul în care am recunoscut că am greșit, i-am și rugat pe cei din conducerea Stelei să procedeze la fel ca Daniel și să ne închidă gurile. Faceți să fie bine pentru Steaua și veți vedea că nu vom avea nimic negativ de spus. Ba chiar vă vom lăuda.

Și încheiem acest capitol cu o promisiune: Vom lăuda fără rușine orice măsură și orice manager care va aduce plusuri pentru Steaua. Dar nu vă așteptați la laudă gratuită și susținere necondiționată, pentru că nu le veți primi. Nu ați demonstrat încă că le meritați.

Partea proastă a programului de modernizare a clubului Steaua

În primul rând, e puțin ciudat că programul de modernizare pentru perioada 2023-2026 este publicat în septembrie 2023. Ar fi trebuit publicat anul trecut sau cel mai târziu la începutul lui 2023. Altfel… Dar să zicem că planul a fost într-adevăr făcut anul trecut dar că doar acum a ajuns pe site. Lăsăm de la noi.

Din păcate, din plan lipsesc măsurile care vor fi luate. Și vom face și aici un compromis și vom spune că era OK să nu fie trecute toate măsurile. Dar era de așteptat ca cele mai importante măsuri să fie trecute.

Cum are clubul de gând să își protejeze și să își dezvolte imaginea? Foarte important, cum are de gând să își protejeze imaginea împotriva încercărilor de furt care vin din partea celor de la FC Fcsb?

Domnul Bichir a gafat foarte puternic când le-a permis fcsbiștilor să joace pe stadionul Steaua. Presa fecesebistă a exploatat foarte puternic această victorie. Și, bineînțeles, suporterii fecesebiști nu s-au ferit să jignească clubul Steaua chiar la el acasă:

E în ordine dacă avem o reacție negativă față de această decizie proastă, domnule Bichir?

Da, clubul a câștigat câteva mii de euro din acest contract, dar imaginea sa a suferit pierderi de milioane de euro. Și totul din cauza acestei decizii proaste a domnului Bichir, care ar fi putut refuza să semneze contractul. Și știm sigur că ar fi putut, pentru că asta ne-a spus și raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului. Concluzia sa a fost că nu există un cadru legal adecvat pentru închirierea stadionului. În acest caz, nimic nu-l obligă pe domnul Bichir să semneze contracte cu indivizi sau cluburi cu care nu vrea să semneze.

Dacă și sub programul de modernizare vor fi luate astfel de decizii, chiar nu vedem cum clubul Steaua va putea vreodată să fie modernizat.

Eliminarea secției de fotbal va șterge toate eforturile de modernizare a clubului Steaua

Partea cea mai proastă a acestui plan, bineînțeles, ține tot de fotbal. La acest capitol, domnul Bichir a trecut următoarele:

pentru promovarea în Liga I se vor întreprinde demersurile necesare pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute de articolul 31 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, în sensul asocierii cu terțe persoane juridice, cu sau fără scop patrimonial în vederea înființării unei asociații fără scop patrimonial;

Și, din nou, propunerea de formare a unei noi clone. De parcă nu am trecut deja prin acest proces de clonare. De parcă nu am văzut că asocierea nu îi aduce nimic bun Stelei. Dar, dacă e nevoie, haideți să recapitulăm.

Pentru Steaua, asocierea nu e o soluție deoarece:

  • Rezultatul asocierii este o nouă clonă și, conform hotărârii date de ÎCCJ în dosarul pentru palmares, clona are propriul ei palmares. Așadar, dacă clona ar înlocui Steaua, orice performanță pe care ar realiza-o nu ar intra în palmaresul Stelei.
  • Înființarea unei asociații fără scop patrimonial înseamnă că Steaua nu va avea parte de niciun câștig financiar.
  • Mai mult, Steaua va fi nevoită să finanțeze noua clonă. Asta înseamnă că din club vor ieși bani fără oprire. Și știm că vor ieși fără oprire, deoarece avem și exemplul AFC-ului, care a murit cu datorii de peste 14 milioane dolari la stat, dar și numeroasele exemple ale celorlalte clone din România. Vezi exemplul Dinamo DDB, care în ultimii 10 ani a intrat în insolvență de 2 ori.
  • Dacă clona va avea succes, va fura din baza de suporteri a Stelei. Așa cum acum avem suporteri fecesebiști, care urăsc Steaua, pentru că au crescut cu FC Fcsb, vom avea suporteri ai clonei, care nu vor reacționa pozitiv atunci când Steaua își va retrage susținerea pentru clonă.
  • Războaiele cu FC Fcsb nu vor mai lua niciodată sfârșit. Becali abia așteaptă ca Steaua să se dea la o parte și să lase o clonă în locul ei. Se va folosi de acest lucru pentru a scăpa de procesul pentru prejudiciu.
  • FRF nu va simți nicio obligație ca să corecteze minciunile de pe site-ul UEFA, unde FC Fcsb e prezentată dreptă câștigătoarea CCE din 86.
  • Închiderea secției de fotbal înseamnă eliberarea stadionului Steaua pentru o anumită altă echipă.
  • Asocierea nu garantează promovarea.
  • Presa vândută nu se va feri să spună că noua clonă e o clonă.
  • Noua clonă va fi o societate în totalitate netransparentă.
  • Steaua va pierde locul din Liga 2 și toată munca din ultimii ani va fi degeaba.

Și mai pot fi spuse multe. Asocierea nu este o soluție pentru Steaua. Pentru a rezolva problema promovării, clubul nostru are la dispoziție multe alte căi. În primul rând, trebuie să conteste la TAS regulamentul de licențiere. Nu decizia FRF de a nu-i da licența, ci regulamentul de licențiere, care e discriminatoriu și contrar principiilor UEFA. Apoi, are la dispoziție soluția modificării legii sportului astfel încât definiția clubului profesionist să fie actualizată și să includă realitatea din România lui 2023.

Pentru Steaua, asocierea înseamnă renunțarea la fotbal. La rândul său, acest lucru înseamnă o mare oportunitate pierdută. Va însemna câștiguri financiare pierdute, va însemna o bază și mai mică de suporteri și o imagine și mai slabă. Pe scurt, prin asociere și prin renunțarea la secția de fotbal, Steaua ucide din fașă planul de modernizare.