fc buzău steaua bucurești penalty

De ce se poate doar uneori?

Steaua București a făcut un meci foarte bun împotriva clonei Rapidului, FC Rapid 1923 SA. Ba chiar putem spune că a făcut un meci excelent, dacă ținem cont de distanța din clasament dintre cele două. Steaua e pe 11 în Liga 2, în timp ce fostul FC R e pe 3 în Liga 1. Însă meciul foarte bun dă naștere unei întrebări foarte importante: De ce se poate doar uneori?

Cine spune că Steaua a avut noroc, că fostul FC R nu s-a implicat destul sau că a tratat partida cu lejeritate, nu știe ce vorbește. Pentru clona Rapidului, Cupa României reprezintă principalul obiectiv în acest sezon. Unde mai pui și că suporterii lor au cerut victoria. Iar jucătorii și antrenorii au știut acest lucru, deci nu se poate spune că au fost prea relaxați.

Nu, Steaua a jucat bine. Și-a blocat bine adversarul, s-a dăruit și a fost tăioasă pe contraatac. I-a lipsit doar norocul. Dacă îl avea, putea să marcheze. Ocaziile mai mari au fost ale sale și a și reușit de multe ori să controleze jocul.

Concluzia după acest meci e că Steaua s-a autodepășit. Dacă ar fi jucat la fel și în meciurile de Liga 2, cu siguranță acum ar fi ocupat primul loc în clasament, nu locul 11. Așadar, de ce nu a jucat la fel și în Liga 2?

Scuza cu imposibilitatea de a promova nu mai merge

În ultimii ani, am auzit de multe ori jucători sau antrenori steliști care s-au plâns că nu găsesc motivația de a juca, deoarece Steaua nu poate promova în Liga 1. Am înțeles scuza la început. Acum, însă, mai e scuză?

În nicio altă industrie angajatorul nu acceptă ca angajatul să nu muncească pe motiv că nu are motivație. Atât timp cât e plătit, atât timp cât salariul îi intră în cont, angajatul trebuie să muncească și să dea tot ce poate mai bun. Și așa ar trebui să fie și în fotbal.

Steaua își plătește jucătorii și antrenorii foarte bine. Îi plătește la timp, le oferă condiții, le permite să joace fără presiune aiurea din partea conducătorilor clubului (lucru care se întâmplă des în fotbalul românesc). Astfel, jucătorii și antrenorii chiar nu au scuze.

Ar trebui să dea 100% la fiecare partidă, ar trebui să încerce să câștige fiecare meci. Ar trebui să caute soluții, nu scuze.

Florin Talpan ar trebui să fie un exemplu

După meciul Steaua București – FC Rapid 1923 SA, Florin Talpan l-a criticat pe Oprița. Acesta a spus:

Domnul Oprița este plătit foarte bine, mii de euro, mii de euro! Nu vreau să intru în polemică, dar e plătit cu mii de euro, e plătit mai bine decât unii antrenori din Liga 1. El trebuie să facă strategia, să aducă jucători, să promoveze de la Academie. Să avem jucători

El se plângea că nu avem jucători. El e plătit cu mii de euro, 7-8 mii de euro, poate mai mult. E plătit foarte bine. Să facă strategia, să aducă jucători și echipa să câștige. Meciul trebuia câștigat, a fost o echipă a FC Rapidului fără vedete.

Florin Talpan

Talpan are dreptate. Are foarte mare dreptate. Am auzit deja prea multe scuze, când acestea nu ar trebui să existe. În loc să își vadă de fotbal, jucătorii și antrenorii steliști aduc în discuție regulamente, promovări, legi. Și asta nu e treaba lor. Treaba lor are loc pe dreptunghiul verde, unde trebuie să bage mingea în poarta adversarului. Nu contează legile, nu contează regulamentele, nu contează dacă Steaua poate promova sau nu. Jucătorii trebuie să câștige fiecare meci iar antrenorii trebuie să pregătească echipa ca să poată câștiga fiecare meci.

Chiar înainte de meciul cu FC Rapid 1923 SA, Oprița a ieșit cu o declarație care i-a supărat pe cei mai mulți suporteri steliști. S-a plâns că încă nu a primit o propunere de prelungire a contractului. Asta în condițiile în care contractul său se va termina la vară. Și, cel mai important, în condițiile în care Steaua e pe 11 în Liga 2.

Oprița nu avea de ce să se plângă, nu înaintea acestui meci. Am fi acceptat să se plângă după meci, pentru că Steaua s-a descurcat foarte bine. Dar înainte de meci, când echipa e pe 11, cu doar 3 meciuri câștigate tot sezonul…

Nu prea are sens să te plângi în aceste condiții. Și, până la urmă, Oprița chiar nu are de ce să se plângă. Pe el nu-l terorizează nimeni cu amenințări. Lui nu-i ia nimeni din salariu. Nu-i taie nimeni din prime. Oprița o duce foarte bine la Steaua. Dar știți cine nu o duce bine?

Talpan de unde găsește motivația ca să câștige procese?

Nu o duce bine Talpan. Nu numai că e terorizat chiar de cei care ar trebui să îl ajute, nu numai că i se iau din salariu bani pe care îi merită, dar, în cazul în care nu știați, acum câteva săptămâni cineva a încercat să îl omoare. Un dezaxat i-a furat prezoanele de la una din roțile mașinii personale. În timp ce conducea, Talpan s-a trezit fără roată. Din fericire, nu a avut loc niciun accident.

Dar acestea sunt condițiile în care lucrează Talpan. Și el continuă să câștige. Cum? De unde găsește puterea? De unde găsește motivația să se trezească dimineața și să meargă în clubul unde aproape toți colegii săi lucrează împotriva sa? De unde găsește motivația să meargă la tribunal deși e batjocorit și amenințat fără oprire? Cum naiba continuă omul ăsta să câștige procese când chiar clubul pe care îl reprezintă îl lasă fără zeci de mii de lei?

În acest moment, nu clubul îl plătește pe Talpan. Talpan plătește pentru ca clubul Steaua să câștige procesele pe care le are cu FC Fcsb.

Iar Oprița se plânge că nu a primit prelungirea contractului care îi expiră peste 8 luni.

Este penibil. Este rușinos. Dar sperăm că meciul bun făcut cu FC Rapid 1923 să îi trezească pe jucătorii și antrenorii steliști. Sperăm să vedem un meci cel puțin la fel de bun cu Dumbrăvița, în weekend. Până la urmă, dacă faci egal cu locul 3 din Liga 1, nu ar trebui să ai probleme cu locul 4 din Liga 2. Nu?

Altfel, dacă Steaua va pierde puncte la Dumbrăvița, chiar nu va mai avea rost să discutăm despre prelungiri de contracte.