uefa steaua

UEFA a declarat oficial: ”Fotbalul e pentru toți”

UEFA a primit astăzi, cu câteva zile înainte de Crăciun, o veste care cu siguranță îi va face sărbătorile foarte nefericire. Instanțele judecătorești au decis că marile cluburi care vor să facă ”Super-liga” au tot dreptul să facă acest lucru și că UEFA nu le poate opri. UEFA nu a stat însă pe gânduri și a dat rapid un răspuns oficial: „Fotbalul este pentru toți!”. E o declarație foarte importantă pentru Steaua București.

Pe pagina sa oficială de Facebook, UEFA a publicat poza de mai sus. În ea se pot vedea 3 mesaje puternice.

În primul rând, UEFA spune: ”Football is for everyone”. Adică ”fotbalul e pentru toți”. În condițiile în care clubul Steaua București a fost puternic discriminat de FRF, care i-ar refuzat 2 promovări pentru simplul motiv că nu e organizat ca SA sau non-profit, declarația dată de cei de la UEFA ar trebui să pornească o revoluție în presa sportivă din România.

La propriu, niciun jurnalist sportiv nu mai are acum vreo scuză pentru a nu-l trage la răspundere pe Burleanu pentru decizia de a introduce în Liga 1 cluburi care nu merită să fie acolo, în locul unui club care chiar merită să fie acolo.

Dar să mergem mai departe. UEFA a mai spus și ”Keep it open to all”, adică ”(Fotbalul) să fie pentru toți”. Dacă am fi tradus mesajul mot a mot, acesta ar fi fost ceva de genul: Să fie fotbalul deschis pentru toți. Cuvântul cheie aici e ”deschis”.

Liga 1 nu e o competiție deschisă. Liga 1 e o competiție la care pot participa doar SA-urile și non-profiturile. Steaua și celelalte cluburi care nu sunt organizate astfel nu pot intra în Liga 1. Practic, avem de-a face cu o mini-Super-ligă. Adică e o competiție unde participă doar cei care sunt pe placul unui anume grup de oameni cu influență în fotbalul românesc.

Dacă UEFA se opune Super-Ligii cluburilor mari, ar trebui să se opună și acestei ligi conduse de FRF și LPF.

Nu în ultimul rând, UEFA a scris mare: ”Earn it on the pitch”! În traducere: ”Câștigă meritul pe teren!”

UEFA ne spune așadar că nu e corect să existe o ligă închisă unde pot juca echipe doar pe bază de prietenii și invitații. Și vedem din nou că se aplică și în cazul nostru.

Steaua București a câștigat de 2 ori pe teren meritul de a promova în Liga 1, însă nu a fost lăsată să promoveze. În locul său, FRF și LPF au trimis în Liga 1 echipe mult mai slabe, care nu și-au câștigat pe teren dreptul de a fi acolo și care au probleme mult mai grave (nu își plătesc jucătorii, nu își plătesc datoriile, sunt în insolvență, etc.)

Ce ne facem acum, FRF? Ce ne facem acum, Bichire?

După acest mesaj puternic lansat de UEFA, e curios de văzut ce reacție va avea FRF. Burleanu ia de obicei cu copy/paste tot ce vine de acolo. Va lua și acum? Va aplica în fotbalul românesc principiile cu care se laudă UEFA? Sau se va face că plouă?

Cel mai probabil, însă, se va face că plouă. Și evident că ziaricii vor proceda la fel. Niciun jurnalist nu va trimite întrebări la UEFA, pentru a afla ce cred cei de acolo despre faptul că au deja o ”Super-Ligă” în curte, una mai mică și mai proastă, dar tot una închisă, unde nu se intră pe bază de merit sportiv.

Dar aceste lucruri nu ar trebui să ne surprindă. Doar știm ce fel de ”oameni” sunt aceștia. Însă ce îl oprește pe Bichir să meargă la TAS cu o plângere împotriva regulamentelor abuzive ale FRF, care contrazic principiile UEFA?

Știm însă ce îl oprește. Și cine îl oprește. Îl opresc cei care mănâncă zilnic brânzică și cei care visează la procente din viitoare clone. Deși în tabere în teorie diferite, aceștia au dat mâinile în ultimii ani, pentru a ține Steaua în Liga 2. Campaniile lor penibile împotriva trimiterii unei plângeri la TAS au dat din păcate roade, suporterii steliști ajungând să creadă că aceasta nu e o soluție.

Ei bine, chiar UEFA ne-a spus acum că e. Chiar UEFA ne-a dat acum argumentele pentru a merge la TAS, dar chiar și pentru a câștiga la TAS un proces pentru schimbarea regulamentelor abuzive ale FRF.

Principiile UEFA spun că fotbalul trebuie să fie pentru toți, că nu trebuie să existe competiții închise și că meritul sportiv e tot ceea ce contează.

Bichir, ce mai aștepți? Poți merge la TAS chiar acum!

Curtea Europeană de Justiție a demonstrat că UEFA și FIFA nu au nicio putere asupra cluburilor membre

Ziua de azi a venit și cu o a doua veste bună pentru Steaua. Decizia Curții Europene de Justiție spune foarte clar că UEFA și FIFA nu au niciun drept de proprietate asupra fotbalului. Și în niciun caz nu au dreptul de a forma un monopol în această industrie.

Adică UEFA și FIFA nu au nicio putere asupra cluburilor care le sunt membre. Chiar dacă le sunt membre. UEFA și FIFA nu pot opri aceste cluburi care le sunt membre și pentru care fotbalul e un business să participe și la competiții care nu sunt organizate și aprobate de cele două entități.

„Am câștigat dreptul de a concura. Se termină monopolul UEFA. Fotbalul e gratis! Cluburile nu trebuie să se mai teamă că vor fi sancționate și își pot decide singure viitorul. Am un mesaj pentru fani. Propunerea noastră e ca toate meciurile să fie transmise gratuit. Iar cluburilor le transmit că vor avea venituri garantate” a transmis Bernd Reichart, directorul general A22 Sports Management, compania care conduce proiectul Super Ligii Europei.

E o veste proastă pentru UEFA, dar și pentru oile care ne-au tot spus că doar UEFA se poate pronunța în ceea ce privește palmaresul Stelei. Iată că, de fapt, UEFA nu se poate pronunța. UEFA nu are nicio putere asupra Stelei. UEFA e un simplu organizator de competiții, așa cum a decis Curtea Europeană de Justiție, unul care nu are niciun drept să abuzeze de cluburile membre și care nu deține niciun drept exclusiv asupra fotbalului.