UEFA spune că jumătate din cluburile Europene nu sunt private - Presa din România tace

UEFA spune că jumătate din cluburile Europene nu sunt private – Presa din România tace

În data de 15 februarie, UEFA a publicat raportul său financiar și al mediului de investiții pentru cluburile din Europa. Conform acestuia, 49% din cluburile europene nu sunt private. În ciuda acestei informații extrem de importante, presa din România a ales să tacă.

De abia ieri seară, la 5 zile distanță de la publicarea raportului, sport.ro a publicat o știre legată de el. Știrea a fost publicată după ora 21:00, destul de târziu, la o oră la care în niciun caz cititorii nu mai caută știri. Dar măcar a fost publicată.

Și cu această ocazie îl felicităm pe Ionuț Axinescu, autorul articolului. Felicităm chiar și sport.ro, deși suntem siguri că acest articol a apărut acum pe platforma lor și deoarece Gigi Becali nu mai intră la emisiunile acestei televiziuni.

La ora publicării articolului nostru, niciun alt site de știri de sport nu a scris despre concluziile raportului UEFA! O nouă dovadă că ”presa de sport” din România e de fapt propagandă, nu presă.

Ce spune raportul UEFA și de ce e important

În condițiile în care Burleanu pare să ducă un război împotriva cluburilor de drept public, pe care nu le dorește nicicum în Liga 1, raportul publicat de UEFA este foarte important.

În primul rând, acesta ne arată că situația din fotbalul european nu stă chiar așa cum ne spun FRF și ziaricii. În ultimii ani, aceștia ne-au mințit, spunându-ne că în Europa, mai ales cea vestică, există doar cluburi private. Ne-au spus că statul nu se implică în fotbal și că nu există cluburi de drept public în țările din vest.

Conform raportului UEFA, doar 51% din cluburile de fotbal din Europa sunt private. 49% nu sunt private. Adică, 49% din cluburile de fotbal din Europa sunt aproximativ la fel ca Steaua București.

Spunem aproximativ la fel pentru că UEFA a explicat în poza de mai jos ce înțelege ea prin cluburi de drept public. Conform UEFA, un club public e un club deținut de o asociație public sau de o instituție publică. Steaua cade în categoria a doua.

raport uefa cluburi de drept public

Și UEFA merge mai departe cu explicațiile. Conform UEFA, un sfert din campionatele de top din Europa (14 la număr) au cel puțin un club deținut de o instituție publică printre participantele lor. Ca să fie foarte clar. Aici vorbim chiar de cluburi aflate în aceeași situație ca Steaua.

Adică în 14 campionate de top din Europa există cluburi organizate ca instituții publice, la fel ca Steaua! Și, dragi prieteni, Liga 1 nu se regăsește în acest grup! De ce? Asta este o întrebare pe care marii ziarici ar trebui să i-o pună lui Burleanu. Mai ales având în vedere informațiile publicate în raportul UEFA.

UEFA ne arată plusurile și minusurile unui club deținut de o instituție publică

raport uefa cluburi de drept public

Conform raportului UEFA, cele mai multe cluburi deținute de guverne se găsesc în Europa de est. E normal să fie așa, din moment ce această parte a Europei s-a aflat pentru mult prea multe decenii sub călcâiul comunist. Cluburile private nu aveau voie să existe în aceste state, în acea perioadă. Așadar, aici s-au dezvoltat cluburi de stat. Și, după căderea comunismului în Europa, nu toate s-au privatizat!

UEFA, însă, nu a fost niciodată deranjată de existența acestor cluburi. Le-a primit în competițiile ei și când erau parte a blocului comunist, le primește și acum. Le-a primit și când au fost deținute de stat, le primește și dacă și-au schimbat între timp proprietarul și au devenit private.

UEFA dă dovadă de un tratament foarte corect în acest caz. Pentru ea, cluburile deținute de state nu sunt doar cu minusuri și nu trebuie excluse. Pentru UEFA, cluburile deținute de state vin cu plusuri și minusuri.

Conform UEFA, un club deținut de un stat este mai rezistent, deoarce poate apela la ajutor în perioade de criză. Cluburile private nu pot apela la aceste ajutoare. Însă, cluburile private au alte plusuri. Ele nu sunt dependente de nimic, sunt mai adaptabile și mai eficiente, deoarece sunt obligate să găsească mereu cea mai bună soluție (rezultatele cele mai bune, cu costurile cele mai mici).

De aici, se pot trage câteva concluzii foarte importante.

Conform UEFA, 6% din cluburile europene sunt deținute direct de către un stat!

Se întâmplă și la case mai mari

Cum am spus deja, conform raportului UEFA, cele mai multe cazuri de cluburi deținute direct de instituții publice se regăsesc în Europa de Est. Asta nu înseamnă însă că vestul Europei are doar cluburi private. Din contră. În Europa de Vest există chiar multe țări cu mai puține cluburi private decât România.

Raportul UEFA ne spune că aceasta este situația țării noastre:

raport uefa cluburi de drept public

Vedem de aici că 38% din cluburile din România sunt considerate private. Rămâne însă de văzut dacă aici sunt incluse și cluburile precum FC Voluntari, club organizat ca SA, dar care este 100% deținut de stat, cum se poate vedea și mai jos.

acționariat fc voluntari

Să vedem însă cum stau lucrurile într-o țară vestică. Să luăm exemplul Olandei:

raport uefa cluburi de drept public

Conform UEFA, doar 29% din cluburile din Olanda sunt private. Vorbim despre a șaptea țară în clasamentul performanțelor financiare înregistrate de cluburile de fotbal. România, spre exemplu, e locul 41 în acest clasament. Și totuși în Olanda procentul cluburilor private este mai mic decât cel din România.

Să mergem însă mai departe. Să ne uităm, de exemplu, la Suedia:

raport uefa cluburi private

Conform raportului UEFA, ÎN SUEDIA NU EXISTĂ NICIUN CLUB PRIVAT! 0% din cluburile din această țară sunt considerate private de către UEFA. Este vreo problemă? Comentează cineva? Face vreun ziarico-comentator articole-manifest pe undeva? Nu. Totul este ok.

Suedia și Olanda sunt țări cu un fotbal mult mai sănătos și cu foarte mult mai performant decât cel din România. Iar exemplele pot continua. În Croația, una dintre cele mai tari naționale din fotbalul mondial, doar 40% din cluburi sunt private. În Austria, 0% din cluburi sunt considerate private de către UEFA. Culmea! În Anglia, cel mai tare campionat de pe continent, doar 95% din cluburi sunt private.

În Germania, 50% din cluburi sunt private. În Norvegia, 0% din cluburi sunt private. În Portugalia, 44% din cluburi sunt private. În Spania, 80% din cluburi sunt private.

Când va vorbi și presa din România despre acest lucru? Când va fi întrebat și Burleanu de ce îi este Stelei refuzat accesul în Liga 1, dacă în Europa nimeni nu blochează accesul cluburilor de drept public în ligile de top?!