uefa privatizarea stelei

A mai căzut o minciună a presei: Un club de drept public din România a primit licența UEFA

Vă mai aduceți aminte de faimoasa ”circulară UEFA”, despre care știu toți marii ziarici? Vă aduceți aminte cum UEFA a impus privatizarea Stelei în 1998, amenințând că nu o primește în cupele Europene dacă nu se privatizează? Sigur vă aduceți aminte. În ultimii 10 ani, ziaricii au repetat-o fără oprire. Ei bine, aceasta s-a dovedit a fi o minciună. Iar cei care au demonstrat că e o minciună, că presa a mințit publicul, au fost chiar cei de la FRF, care și ei, la rândul lor, au repetat minciuna de câte ori au putut.

”Joi, 23 mai, UEFA a comunicat Federației Române de Fotbal decizia cu privire la solicitarea clubului Corvinul 1921 Hunedoara de acordare a licenței de participare în competițiile europene.” Aceasta este o parte din comunicatul publicat azi de FRF. Unul din doar trei paragrafe. Nici nu era nevoie de mai mult. Până la urmă, vorbim despre un lucru firesc.

În ciuda minciunilor repetate fără oprire de oamenii din fotbal și din presa de sport, noi, suporterii, am știut mereu că UEFA nu interzice participarea cluburilor deținute de stat în cupele europene. Am știut și pentru că am văzut cu ochii noștri echipe de drept public jucând în competițiile europene, dar și pentru că astăzi avem acces la orice fel de informație. Nu a fost greu să ne informăm singuri. Nu a fost greu să căutăm statutele și regulamentele UEFA, să vedem singuri dacă e adevărat sau nu că un club de drept public nu are voie în cupele europene.

Ne-am informat și am știut care e adevărul. De ce nu a făcut același lucru și presa de sport? Nu a făcut asta deoarece presa de sport din România este vândută în totalitate groparilor sportului românesc. Vorbim despre aceiași gropari care au clonat cluburile importante, pe care le-au înlocuit în prima ligă de fotbal cu echipele lor, echipe infecte, murdare, blatiste.

Care Corvinul a primit licența UEFA?

Totuși, o întrebare mai trebuie pusă acum că știm că Corvinul a luat licența de cupe europene. Aceasta este: Despre care Corvinul e vorba?

A luat licența de Cupe Europene Corvinul care a jucat tot sezonul trecut, care a câștigat Cupa? Sau a primit-o clona despre care am fost anunțați că va înlocui Corvinul la anul, cu scopul de a ”primi drept de promovare în Liga 1”?

Conform regulamentelor, dacă clubul de drept public Corvinul și-a încetat activitatea și a permis să fie substituit cu un nou club, organizat ca SA, atunci echipa din Hunedoara nu mai e eligibilă să primească licența de cupe europene, deoarece încalcă regula celor 3 ani consecutivi.

Regula celor 3 ani consecutivi poate fi citită ușor în ROAF-ul FRF. Ea spune că un club trebuie să fie afiliat trei ani consecutivi la o federație națională pentru a putea primi o licență de cupe europene. Evident, noul Corvinul nu ar avea vechimea de 3 ani. Ar fi un club afiliat la FRF chiar în această vară. În acest caz, nu ar primi licența de Cupe Europene.

Așteptăm așadar ca presa vândută să facă lumină în acest caz și să ne spună dacă Corvinul care va juca în sezonul următor de Cupe Europene e același ca cel de anul trecut. Dacă e același, nu va putea promova nici la anul. Dacă nu e același, cineva trebuie să ne explice cum se face că joacă în Cupele Europene.

Corvinul a primit o licență superioară celei de Liga 1. De ce nu primește și Licența de Liga 1?

O altă regulă FRF spune că un club care primește o licență într-o competiție considerată superioară, va primi automat licențele pentru toate competițiile inferioare acesteia. Acesta este și motivul pentru care echipele care retrogradează din Liga 1 au dreptul de a juca în Liga 2. Ele nu depun niciun act ca să primească licența de Liga 2. O primesc din oficiu, doar pentru că joacă în Liga 1.

La anul, Corvinul va juca în Cupele Europene. Automat, ar trebui să primească licența de Liga 1. În acest caz, Corvinul ar trebui să joace în sezonul următor în Liga 1. A terminat pe 2 sezonul, adică pe loc direct promovabil. Și-a câștigat dreptul de a fi acolo.

Deși toți ziaricii urlă că sunt mari apărători ai sportului, niciunul dintre ei nu a avut curajul să întrebe de ce nu e primit Corvinul în Liga 1. Niciunul nu a întrebat de ce preferă FRF să țină cu forța în Liga 1 o echipă care nu a jucat nimic tot sezonul, care e la a doua insolvență în mai puțin de 10 ani, care nu își plătește datoriile și jucătorii, în loc să ajute să promoveze clubul de Liga 2 care a terminat pe loc direct promovabil și care a mai și umilit câteva echipe de Liga 1, câștigând Cupa în fața lor.

Noi știm răspunsul: pentru că FRF e o federație de slujitori. Însă e important ca cineva să și pună întrebarea. Pentru că nu o pun, ne dovedesc că sunt cu toții doar niște slujitori.

Și, în încheiere, ar mai fi o întrebare. Dacă ziaricii ne-au mințit în ceea ce privește UEFA, cu ce altceva ne-au mai mințit?