Anghel Iordanescu

Ai obosit? Nimănui nu-i pasă!

O să mă bată Dumnezeu, pentru că Puiu Iordănescu este și va fi mereu unul dintre steliștii mei preferați. Însă trebuie să îi dau răspuns. Ultima sa declarație cere un răspuns și poate un pic mai mult.

Cu ocazia zilei de 7 Mai, Puiu Iordănescu a oferit o declarație pentru Digi Sport:

„Eu sunt la Steaua de la 10 ani. Când am venit la Steaua se numea CCA. Am obosit și sunt dezamăgit total de poziția Ministerului și a Clubului Steaua vizavi de CSA Steaua de astăzi. E păcat ca un club de tradiție, cu performanțe să treacă prin ceea ce trece. Sper ca astăzi să ne spună un oficial la ce să ne așteptăm, e păcat să ne facem iluzii. Pe de altă parte, aș vrea să știu, tot ca om de fotbal, de ce există această poziție a Ministerului și a clubului vizavi de CSA Steaua. Sunt dezamăgit și chiar obosit să aștept.

Această oboseală vine și de la lipsa de informații. Vreau să pun această întrebare și în numele suporterilor din Ghencea și tuturor iubitorilor care au într-un fel sau altul legătură cu CSA Steaua. Înțeleg situația actuală, simt că echipa unde am crescut și m-am format se numește Steaua. Mi-e greu să accept altceva. FCSB e FCSB, campioana României și echipa domnului Becali. Așa cum Dinamo are trei echipe și nu înțeleg de ce, cum la Timișoara nu știu care este echipa adevărată, la Craiova nu știu care este echipa adevărată. Ar mai fi exemple, dar eu întreb doar de CSA Steaua. Fotbalul românesc are nevoie de Dinamo, Iași, Bacău, Timișoara, Steaua, chiar și de FCSB-ul lui Becali.”

Anghel Iordănescu, pentru DigiSport

Într-un fel, declarația dată de Iordănescu este corectă. Spune lucrurilor pe nume. Însă în ea există și o parte care nu stă bine deloc!

Ce e corect la ce a spus Anghel Iordănescu

Anghel Iordănescu a început discursul arătându-și dezamăgirea în ceea ce privește poziția Ministerului și a conducerii clubului față de Steaua. Este foarte corect să fie așa. Înainte de a fi fost fotbalist, fost antrenor, fost selecționer, Puiu e un suporter. Ca suporter, nu ai cum să nu fii dezamăgit când vezi că ministerul se pune preș în fața lui Becali și nu știe cum să îi facă mai mult rău Stelei, pentru a-i face ăluia pe plac.

Și noi vrem, la fel ca Anghel Iordănescu, să știm de ce există această atitudine a ministerului față de Steaua. Deși, dacă e să fim cinstiți, știm de unde a pornit totul. A pornit de la băiatul ăla din Buzău. Nu că ar fi asta o scuză. Dacă ești ministru, dacă ești profesionist, nu te faci de rușine doar ca să îi faci pe plac șefului.

Știm cu toții că ministerul își bate joc de Steaua și de suporterii săi. Asociația Ultima Redută 1947 a făcut o cerere la minister pentru a afla de ce nu sunt trași la răspundere penibilii conducători ai clubului Steaua, care nu fac nimic pentru a-l proteja. Răspunsul primit a fost unul halucinant.

Colonelul Vasile, directorul departamentului pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului, și colonelul Bucur, șeful direcției pentru relația cu parlamentul, le-au răspuns celor de la Ultima Redută enumerând performanțele obținute de club sub actuala conducere. Au formulat totul în așa fel încât să pară că vorbim despre niște profesioniști care au rupt norii.

Însă cu toții știm că nu e așa. Da, Steaua a câștigat câteva titluri, a câștigat și câteva medalii. Însă totul e prea puțin pentru un club ca Steaua. În plus, nu putem să discutăm doar despre performanțele sportive. Trebuie să discutăm și despre imagine, și despre multe alte lucruri.

Să discutăm, de exemplu, despre cum FC Fcsb a călcat în picioare decizii judecătorești și a încercat din nou să fure imaginea și palmaresul Stelei. Totul sub ochii lui Bichir, care nu a luat nicio măsură împotriva lor. Păi nu e ăsta un minus uriaș în ceea ce privește felul cum își face șeful Stelei treaba? Ba da. Și atunci de ce nu se vede asta și în răspunsul dat celor de la Ultima Redută?

Nu se vede pentru că ministerul nu consideră că Bichir greșește dacă îl lasă pe Becali să fure imaginea și palmaresul Stelei, bun al statului.

Unde a greșit Iordănescu

Iordănescu are dreptate să se plângă că nu înțelege atitudinea ministerului și a celor care conduc clubul. Are tot dreptul să îi critice, chiar să îi certe. Dar nu are dreptul să spună că e obosit.

Puiule, nu te supăra, dar nu te-ai stresat chiar atât de mult cu subiectul Steaua vs Fcsb ca să fii obosit!

Ca fost mare fotbalist, ca fost mare antrenor, ca cel mai mare selecționer din istoria naționale, ca fost om politic, tu chiar puteai ajuta Steaua. Dar nu ai făcut-o!

Nu te-am văzut să mergi la Federație și să dai cu Burleanu de pământ, când i-a refuzat Stelei accesul în Liga 1, deși clubul nostru a câștigat pe teren dreptul de a fi acolo. Nici măcar nu te-ai plâns în presă.

Nu te-am văzut nici să te duci la Ciolacu, șeful partidului din care faci parte, ca să îi bați măcar obrazul pentru felul cum s-a comportat cu Steaua. Nu te-am văzut să vorbești cu foștii tăi colegi din politică, pentru a corecta prostia aia din legea sportului, care spune că sunt profesioniste doar cluburile organizate ca SA-uri și non-profit-uri, deși în România mai există foarte multe alte forme de organizare legală.

Iar în ceea ce-l privește pe Gigi Becali, e adevărat că nu te-ai ferit să spui că echipa lui nu e Steaua, dar prea te-ai purtat ca un gentleman cu omul care vrea să distrugă clubul care te-a făcut mare și pe care și tu l-ai făcut mare.

Dacă ai obosit doar din cauza scandalului, nu te supăra, dar află că aia nu e oboseală. De oboseală se poate plânge Talpan, care luptă singur de mai bine de 10 ani împotriva lui Becali, a cărui mamă a fost hărțuită de fcsbiști când era pe patul de spital, care a fost atacat de fcsbiști (știai că cineva a încercat chiar să îl omoare, la sfârșitul anului trecut?). Ne putem plânge de oboseală noi, suporterii, pentru că, de cele mai multe ori, noi a trebuit să apărăm imaginea Stelei, când șefii clubului nu făceau nimic.

Dar tu, Puiule?

Totuși, Steaua București nu e un hobby

Într-un interviu devenit faimos, Khabib Nurmagomedov, fost campion în UFC, neînvins în MMA, a spus, vorbind despre sportul de performanță:

”Ești obosit? Nimănui nu-i pasă. Muncește mai mult! Dacă nu vrei, du-te înapoi în Dagestan și stai cu mama ta. Îți face ea micul dejun în fiecare zi, tu nu trebuie să faci nimic. Stai acolo. Dar, dacă ești aici, nu te plânge! Vrei să fii cel mai bun, campion? Și acum te plângi că ești obosit? Cui îi pasă?! Nimănui nu-i pasă dacă ești obosit sau nu. Dacă nu vrei, du-te înapoi în Dagestan. Cu sau fără tine, mereu vor fi campioni. E alegerea ta. Dacă vrei să pui numele tău acolo, muncește mai mult. Nu? La revedere!”

Discursul lui Khabib i se potrivește și Stelei. Dacă ești stelist, dacă vrei fii lângă Steaua, dacă vrei ca numele tău să fie asociat cu Steaua, luptă pentru Steaua! Mai ales acum, când niște ticăloși caută chiar să distrugă clubul nostru.

Steaua are nevoie de oameni care să lupte pentru ea. Nu are nevoie de oameni care să se plângă. Și nouă ne e greu. Și lui Talpan îi e foarte greu, pentru că tot scandalul ăsta i-a adus numai necazuri. NUMAI NECAZURI! Dar luptă în continuare. Luptăm în continuare, deși ar fi atât de ușor să închidem tot și să ne pierdem printre miile de suporteri necunoscuți.

Dar Steaua merită. Steaua merită să lupți pentru ea. Luptă și tu pentru ea, Puiule! Pentru că Steaua ești tu. Steaua e parte din tine. Nu îi lăsa pe niște nenorociți să distrugă munca ta, viața ta! Luptă pentru Steaua, pentru că tu chiar poți lupta. În țara asta ai mult mai multă putere și influență ca noi, ca Talpan, ca mulți alții.

Un cuvânt de la tine poate rezolva multe pentru clubul nostru, de la problema comandantului, la problema promovării, chiar și în ceea ce privește prezența suporterilor la stadion.

Tot ce trebuie să faci e să lupți pentru Steaua, Puiule. Dacă vrei ca acestui club să îi fie bine, luptă și tu pentru el!