helmuth duckadam

De ce vorbiți prostii, domnule Duckadam?

După decizia de luni, prin care instanța a recunoscut din nou că palmaresul Stelei este doar la Steaua și că FC Fcsb nu este Steaua și nu a fost niciodată, mai multe voci au sărit în ajutorul lui Becali. Una dintre ele este cea a lui Helmut Duckadam.

Duckadam, un mare apărător de-al lui Becali, a vorbit pentru ProSport despre Steaua București. Acesta a declarat

„N-a luat echipa de fotbal palmaresul. A luat clubul palmaresul. Echipa nu poate să promoveze. Clubul e una, echipa e altceva. Echipa nici nu va mai fi la Steaua, va trebui să fie privată. Aceste lucruri se știau de la început. Va trebui să găsească un investitor, cineva care să bage bani mulți, ceea ce va fi foarte greu, pentru că nu mai văd oameni dispuși să investească. Iar problema cu palmaresul va fi chiar o problemă serioasă, pentru că nu vine nimeni acolo să dea niște bani la o echipă care, practic, nu are palmares.”

Din păcate pentru noi steliștii, care nu vrem să vedem cum un om ca Duckadam ajunge atât de jos, tot ceea ce acesta a spus mai sus este fals. Totul. Nu există nici măcar o bucățică de adevăr în întregul discurs.

E o prostie să spui că  ”clubul e una, echipa e alta”

Aceasta este una din marile minciuni care s-au spus despre Steaua în ultimii 20 de ani. Presa mincinoasă și oameni precum Becali au sugerat fără oprire că clubul Steaua este asemeni unei companii părinte și că echipele sportive din cadrul clubului sunt asemeni unor companii deținute de compania părinte. Acest lucru nu este însă adevărat.

Echipele sportive din cadrul clubului Steaua nu au personalitate juridică, lucru pe care Steaua Liberă a încercat să îl facă cât mai cunoscut. Însă cei mai mulți oameni preferă să ignore acest detaliu foarte important.

Neavând personalitate juridică, neavând un CIS propriu, echipele sportive din cadrul clubului nu pot pretinde că sunt independente sau că au o anumită autonomie față de club. Fiecare echipă sportivă din club este înscrisă în campionatul în care participă cu CIS-ul clubului Steaua București, adică cel cu numărul 0000046.

Fiecare sportiv stelist, indiferent de secție, are un contract semnat cu clubul Steaua, nu cu secția sportivă. Iar când participă la competiții sportive, participă în numele clubului Steaua, nu a secției sportive.

Clubul Steaua București este un club polisportiv

Ce refuză să priceapă oamenii ca Duckadam este că clubul Steaua este un club polisportiv. Asta înseamnă că participă la mai multe discipline sportive. O face prin intermediul angajaților săi, sportivii. Dar, atenție! Nimic nu îl oprește pe Liviu Băjenaru, fotbalistul, să joace handbal în echipa Stelei. 

Tot ce trebuie să facă clubul este să îl înscrie pe Băjenaru pe lista de handbaliști pe care o trimite la FRH și să se asigure că trece vizita medicală. Dacă acesta primește OK-ul din partea medicilor, va putea juca handbal purtând tricoul Stelei. Probabil că nu va juca la fel de bine ca un handbalist, dar nu asta este ideea aici.

Pentru acești oameni ”de sport” se pare că este foarte greu să înțeleagă cum funcționează sportul. Deși e foarte simplu. Regulamentele sunt accesibile oricui. Trebuie doar să vrei să le citești.

Dar aici este problema de fapt. Nimeni nu vrea să se informeze corect și să informeze corect. Oamenilor din sportul românesc le place să se dea experți deși nu au habar despre ce vorbesc.

Nici Duckadam nu are habar despre ce vorbește. Nici în ceea ce privește diferența club-echipă, nici în ceea ce privește palmaresul, nici măcar în ceea ce privește privatizarea sau atragerea de investitori. 

Domnul Duckadam visează privatizări, în condițiile în care clubul Steaua nu poate fi privatizat. El visează privatizări ale unor echipe care din punct de vedere juridic nu există. Și noi l-am întreba pe domnul Duckadam care este numărul de identificare al echipei despre care dumnealui vorbește. Știm însă că nu o să primim răspuns, pentru că acel număr nu există.

Helmut Duckadam a vorbit pentru că poate vorbi. Dacă știe sau dacă îi pasă că a spus doar prostii, care nu îi aduc deloc cinste, asta trebuie să ne spună el.

Vina nu e doar a lui Helmut Duckadam

Trebuie să spunem însă că vina nu e doar a lui Helmut Duckadam. Cosmin Olteanu, angajatul ProSport care a semnat articolul în care apare declarația lui Duckadam, ar fi trebuit să îl corecteze. Acest angajat, dacă se pretinde a fi jurnalist sportiv, ar fi trebuit să fie informat și să informeze corect, nu să publice informații care nu sunt adevărate.

În aceste condiții, nu trebuie să ne mai mirăm că Duckadam, fost portar, nu știe despre ce vorbește. Cei care ar trebui să îl informeze pe el corect nu pot sau nu vor să o facă.

Dar știm cu toții că articolul respectiv nu a fost scris pentru a informa, ci pentru a obține clickuri.