fc gazde

Noi castigam procese, pentru ca noi avem dreptate

Astazi are loc o noua pronuntare in dosarul prin care Steaua Bucuresti cere ca SC FCSB SA sa nu mai poata folosi numele „Steaua Bucuresti”.  Zic ca e o noua pronuntare pentru ca m-as grabi daca as spune ca e pronuntarea, adica finalul. In Romania anului 2016 surprizele, placute sau neplacute, sunt la ele acasa. Pana acum, judecatorii au amanat de 4 ori pronuntarea in acest dosar.

Am explicat deja intr-un articol de ce e important acest dosar. Daca il pierde, SC FCSB SA ar putea disparea. Asta daca nu avem parte de o noua surpriza, ceea ce nu e exclus. Si nu vorbesc aici la posibilitatea de a pierde procesul, ci la posibilitatea ca decizia in acest proces sa fie ignorata, la fel ca decizia ICCJ din decembrie 2014.

FRF si LPF, foarte multa mizerie

Va mai aduceti aminte, oare, ce s-a intamplat in decembrie 2014? Steaua a castigat procesul cu echipa lui Becali si aceasta a fost nevoita sa renunte la marca. Dar asta s-a intamplat cat inca mai erau meciuri de jucat. Astfel, respectand decizia, SC FCSB SA s-a prezentat la meciul cu Iasiul purtand numele „Gazde” si neafisand nici o emblema. Mai mult, desi au jucat acasa, jucatorii FCSB-ului au folosit tricourile galbene, de desplasare, ca sa nu foloseasca culorile Stelei.

sanmarteanIntr-o tara unde regulamentele nu sunt facute pentru a fi incalcate, acel meci nu ar fi inceput nicioda. Echipa FC Gazde nu era inscrisa in campionat. Nu avea voie sa joace la acel meci. Nu avea ce sa caute la stadion. Intr-o lume normala, FC Gazde ar fi fost dezafiliata atunci si acolo. Dar asta nu s-a intamplat.

A mai urmat insa un meci, unul in cupele Europene, iar FC Gazde s-a dus in genunchi la Steaua Bucuresti pentru a cere permisiunea de a folosi marca in acel meci. Fara ea, UEFA ar fi dat-o afara imediat. Fostul presedinte al clubului sportiv Steaua, acel colonel care a amanat cat a putut reactivarea sectiei de fotbal, le-a facut atunci o mare favoare „gazdelor”. In loc sa lase ca echipa respectiva sa fie data afara din fotbal, Boroi le-a permis sa foloseaca marca pe gratis. Inca nu am aflat de ce a facut asta. Inca nu am aflat ce a castigat de pe urma acestui aranjament. Ce a castigat Steaua? Boroi a facut abuz de putere, a favorizat un privat, dandu-i voie sa foloseasca un bun al statului fara sa plateasca, si nu a patit nimic. Interesant, nu?

In iarna care a urmat, FRF a tras tare pentru Gazde, le-a permis sa vina cu o stema noua, s-a facut ca nu vede nici cand acestia au inclocuit numele echipei cu cel al societatii comerciale care detinea echipa, iar campionatul s-a desfasurat in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Abuz de putere? Evident! Mai ales avand in vedere ca FRF a refuzat sa informeze UEFA despre cele intamplate. Au trimis la forul european o instiintare doar in vara lui 2015, dar doar ca sa le spuna ca Gazdele si-au schimbat emblema. Mai mult, cand clubul Steaua le-a solicitat in scris sa nu mai permita Gazdelor sa foloseasca numele „Steaua Bucuresti” (acestia o faceau in presa, la televizor, in reclame, etc., practic continuand sa incalce decizia ICCJ din 2014), FRF si LPF au trimis inapoi raspunsuri rastite, in care batjocoreau cererea clubul Steaua.

Mesajul lor a fost atunci destul de clar: Nu ne pasa de justitie, facem ce vrem!

Ce se va intampla azi, in ceea ce priveste dosarul?

Imi permit sa dau doua pronosticuri:

1. Am castigat procesul cu numele. Sunt 100% sigur de asta. Niciun judecator nu poate sa spuna ca nu exista riscul de confuzie, nu si acum cand Steaua Bucuresti are din nou echipa de fotbal. Gazdele vor fi obligate sa isi schimbe numele.

2. De al doilea pronostic nu sunt asa sigur. Cred insa ca pronuntarea va fi amanata din nou, pana dupa Anul Nou. Atunci, vom fi in plina pauza competitionala si FRF va putea sa ajute din nou Gazdele, ca sa rezolve ei cumva pentru ca echipa lui Becali sa nu fie dezafiliata. S-ar putea sa ma insel, sigur. S-ar putea sa fie data pronuntarea azi. Insa acum ne aflam deja in pauza dintre tur si retur, desi inca se mai joaca in cupa. Daca vrea, FRF poate sa ignore din nou decizia judecatoreasca. Si, chiar daca Gazdele ar pierde meciul din cupa, ar putea continua in campionat. Iar pentru Becali asta e tot ceea ce conteaza.

Justitia din Romania

Justitia din Romania e un lucru tare bizar, insa cred ca am inteles cum functioneaza. Majoritatea, daca nu chiar toti cei de acolo, isi fac treaba de frica. Nimeni nu poate nega existenta coruptiei in justitia romaneasca, asa cum nu poate nega faptul ca, in ultimii ani, aceasta si-a facut treaba si a bagat dupa gratii multi oameni rai.

Procesul de calomnie dintre Talpan si Becali a fost castigat de ofiter. Insa justitia l-a pus pe Becali sa plateasca doar 3.000 de euro. E vorba de o suma foarte mica, care creaza un precedent foarte periculos. Ne putem astepta, astfel, la foarte multe jigniri in perioada urmatoare. Daca ai bani, acum iti permiti sa injuri pe cine vrei tu.

Talpan a castigat, dar in acelasi timp nu a castigat. Asa si Steaua. Vom castiga toate procesele, pentru ca dreptatea e de partea noastra. Insa mi-e teama ca, in sistemul corupt din Romania, victoriile noastre nu vor conta foarte mult. Sistemul corupt ii prefera pe cei care sunt corupti. Sa vede, insa, cat timp va mai tine. DNA-ul a intrat deja pe fir si a inceput sa ancheteze toate miscarile pe care le fac cei de la FRF. Au inceput cu anchetarea inscrierii Craiovei direct in liga a doua, o incalcare extrem de grosolana a regulamentului, la fel ca in cazul permiterii Gazdelor sa isi schimbe numele dupa bunul plac. Poate vor arunca un ochi si peste acest caz. Si, in acel moment, puteti fi siguri ca povestea Gazdelor a luat sfarsit. Pana atunci, noi vom castiga procese, pentru ca noi avem dreptatea de partea noastra.