adrian ilie

Adrian Ilie – Cobra

In anul 2017, microbistul roman a uitat ce inseamna un atacant de valoare, un fotbalist ofensiv care sa bage frica in inimile adversarilor. Astazi, un atacant e considerat bun daca are destule tatuaje sau daca mama lui vorbeste pentru el, prin presa. Dar nu a fost intotdeauna asa. Candva, pe stadioanele din Romania misunau fiare atat de infricosatoare, incat chiar si vestul civilizat tremura. De-a lungul timpului, Ghencea a fost casa mai multor astfel de monstri. Astazi, vom vorbi despre unul dintre ei. Vom vorbi despre Adrian Ilie, „Cobra”.

Adrian Bucurel Ilie s-a nascut la data de 20 aprilie, in anul 1974, la Craiova. Primi pasi in fotbal i-a facut la Electroputere Craiova, echipa la care a si debutat, in 1991, la doar 17 ani. Valoarea imensa a tanarului Adrian Ilie s-a vazut inca din primele sale meciuri. In sezonul 1992-1993, la Electroputere, acesta a dat fotbalul romanesc pe spate, inscriind 12 goluri, in 31 de meciuri. Nimeni nu s-a mirat cand, la sfarsitul acelui sezon, l-a achizitionat chiar Steaua, cea mai mare echipa din fotbalul romanesc.

Adrian Ilie, Cobra din Ghencea

Da, Adrian Ilie era un fotbalist talentat. Foarte talentat. Dar asta nu era destul pentru Steaua. Echipa noastra avea atunci o armata de fotbalisti talentati, precum Ilie Dumitrescu sau Panduri, iar amintirile unor zei precum Hagi si Balint sau Puiu Iordanescu si Marcel Raducanu erau inca proaspete in mintile stelistilor. Totusi, Cobra, care atunci nu avea aceasta porecla, nu s-a speriat. A imbracat tricoul ros-albastru si a demonstrat ca Ghencea era locul unde merita sa fie.

Adrian Ilie a jucat pentru Steaua intre 1993 si 1996. A jucat ca mijlocas ofensiv sau varf retras, reusind 28 de goluri, in 85 de meciuri din fosta Divizie A. In cupele europene, Cobra a purtat tricoul Stelei de 20 de ori, marcand 9 goluri.

In primul sezon in Ghencea, Adrian Ilie a fost folosit ca mijlocas stanga, unul din numeroasele posturi pe care a jucat de-a lungul carierei sale. A marcat doar 3 goluri in cele 23 de meciuri jucate, insa a produs multe faze pentru coechipieri. A explodat odata cu plecarea lui Ilie Dumitrescu, in sezonul imediat urmator. Cele 11 goluri marcate in 28 de meciuri il transformau pe tanarul craiovean intr-unul dintre favoritii suporterilor. Iar spectacolul a continuat in sezonul 95-96, cand Adrian Ilie a marcat 13 goluri in 24 de meciuri. La sfarsitul acelui sezon, a fost selectionat in lotul Romaniei pentru Euro 96. Aceasta selectie era in sine o performanta incredibila, concurenta in ofensiva nationalei noastre fiind mare in acea vreme. Hagi, Dumitrescu, Lacatus, Raducioiu, Moldovan, Vladoiu, Craioveanu sunt doar cateva dintre oamenii de atac pe care ii aveam atunci.

In Ghencea, Adrian Ilie a facut multe meciuri mari. Insa cele doua meciuri jucate impotriva belgienilor de la FC Brugge, din sezonul 1996-1997, sunt, cu siguranta, cele mai memorabile facute de Cobra in tricoul rosu si albastru.


Adrian Ilie vs. FC Brugge

Dupa castigarea titlului in sezonul 1995-1996, Steaua se pregatea de un nou sezon de Champions League. Un singur obstacol statea in fata ei, campioana Belgiei, FC Brugge. A fost, insa, un obstacol pe care Cobra l-a demolat in totalitate.

Turul

brugge steaua 2-2 Adrian IliePrimul meci a avut loc in Belgia. Adversarul nu era neaparat unul de speriat, dar nici unul pe care sa il tratezi de sus. De altfel, Brugge chiar a reusit sa deschida scorul, in minutul 27. Si putea sa faca chiar 2-0, in minutul 35, insa Gherasim a respins cu piciorul.

Adrian Ilie a fost prezent in meci inca din primul minut si doar ghinionul a facut ca el sa nu inscrie mai devreme. A facut-o, insa, in minutul 45, chiar inainte de pauza. Lacatus i-a trimis o pasa pe dreapta, Cobra a intrat in careu si, cu un sut din voleu, a la Van Basten, a redus la tacere intreg stadionul belgian. Portarul belgienilor, Verlinden, nu a avut nicio sansa.

Repriza secunda a fost aproape la fel ca prima. Belgienii au marcat din nou, in minutul 54, tot dupa o gafa a defensivei Steliste, iar Adi Ilie i-a pus din nou la locul lor, salvandu-si coechipierii. Tot de la Lacatus a plecat si acest al doilea gol stelist. Din lovitura libera, „Fiara” a lobat zidul belgian, mingea a ajuns in careu, la Adi Ilie, iar decarul de atunci al Stelei a mai trimis si el un lob perfect, peste portarul Verlinden. Astazi, 99% din atacantii romani nu numai ca nu ar ajunge mingea, intr-o astfel de faza, dar ar si trimite-o in tribune. Cobra, insa, vrajea mingea si o trimitea acolo unde dorea el.

Returul

steaua brugge 3-0 adrian ilieReturul cu FC Brugge a fost meciul Cobrei, meci in care si-a aratat puterea veninului. Nu au existat doua echipe pe teren. Nu au existat 22 de jucatori. A existat doar Adrian Ilie.

In fata a 20 de mii de spectatori, Steaua a inceput in forta, exact cum au facut si belgienii, la ei acasa. Cobra a deschis scorul, in minutul 32. Filipescu a intrat cu mingea la picior pe stanga, a fost faultat in careu, iar faimosul arbitru Pierluigi Collina a dat penalty pentru Steaua. Adi Ilie a batut in dreapta, iar portarul belgian a respins. A facut-o, insa, in fata. Adi Ilie a sprintat, a ajuns balonul si l-a impins in poarta. 1-0 pentru Steaua.

Victima Cobrei era, in acel moment, anesteziata. Dar inca mai traia. Muscatura fatala a venit in minutul 45. Tot in minutul 45. Adrian Ilie a inaintat cu mingea la picior, pana la 18 metri de poarta lui Verlinden, si a tras fara nicio sansa pentru portarul belgian.

Golul de 3-0, al lui Roland Nagy, venit in minutul 54, tot din pasa Cobrei, a reprezentat crucea pusa pe mormantul celor de la FC Brugge. Adrian Ilie a facut tot ce a dorit cu belgienii. In doua meciuri, a marcat 4 goluri si a dat o pasa de gol. A ratat un penalty si a luat chiar si un rosu. Pierluigi Collina l-a eliminat pe decarul stelist in minutul 56 al meciului de la Bucuresti. Insa meciul era decis in acel moment.

Cele doua meciuri cu FC Brugge au fost printre ultimele jucate de Adi Ilie in tricoul ros-albastru. La putin timp dupa, Galatasaray l-a cumparat pe tanarul stelist, platind peste 2 milioane de dolari pentru el.


Cobra in Europa

La Galata, Cobra a continuat forma excelenta aratata in Ghencea. A jucat pentru turci intre 1996 si 1997, marcand de 12 ori in campionat, in 30 de meciuri. In cupele europene a marcat 5 goluri, in 7 meciuri.

La data de 30 decembrie, in 1997, Cobra a mai facut un pas in cariera. S-a mutat la Valencia, pentru 7 milioane de dolari. Avea doar 23 de ani in acel moment.

La Valencia, Adi Ilie a fost adus pentru a-l inlocui chiar pe marele Romario si a primit chiar tricoul cu numarul 11, purtat de brazilian. Cele 12 goluri marcate pentru Valencia in returul sezonului 1997-1998 l-au facut pe antrenorul Ranieri sa il porecleasca „Cobra”. „Ilie e letal precum o cobra. Te musca si de omoara,” a spus italianul.

Si asa era. Adrian Ilie era atunci unul dintre fotbalistii de top ai Europei, iar multi credeau ca atacul Valenciei, format din Ilie si Claudiu Lopez, era cel mai bun de pe intergul continent. Cobra si Puricele, doi atacanti care muscau din orice aparare.

Sfarsitul anilor 90 au reprezentat cea mai buna perioada din cariera lui Adrian Ilie. Evolutiile sale de la CM98 si mai ales golul marcat in parta Columbiei, unul dintre cele mai frumoase ale turneului, vor fi mereu prezente in gandurile iubitorilor de fotbal din Romania.

Din pacate, accidentarile si noua mentalitate care castiga teren in fotbalul mondial i-au facut mult rau stelistului nostru. Ranieri a plecat de la Valencia, iar in locul sau a venit Cuper. Acesta din urma cauta „muncitori”, nu oameni de geniu, care sa faca spectacol. Ce nu stia el e ca o cobra nu munceste, ci vrajeste.

Erau vremurile cand fotbalul spectacol era inlocuit cu fotbalul defensiv, la scor, chiar antifotbalul. La fel ca multi alti fotbalisti de geniu, Adi Ilie a fost o victima a acestei schimbari. Dupa Valencia, Ilie a trecut si pe la alte echipe: Alaves, Besiktas, Zurich. Din pacate, nu a mai revenit la forma de la sfarsitul anilor 90. S-a retras in 2005, la 31 de ani.

Realizari

De-a lungul carierei sale, Adrian Ilie:

  • a castigat de 4 ori titlul de campion al Romaniei, cu Steaua (1993-1994, 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997);
  • a cucerit 2 Cupe ale Romaniei, cu Steaua, (1996 si 1997);
  • a cucerit 2 Supercupe ale Romaniei, in 1994 si 1995;
  • a fost de 2 ori campion al Turciei, cu Galatasaray(1996-1997 şi 1997-1998);
  • a fost campion al Spaniei, cu Valencia (2001-2002);
  • a castigat Cupa Spaniei, cu Valencia, in 1999.
  • a castigat o Supercupa a Spaniei, cu Valencia, in 1999;
  • a castigat o Cupa a Elvetiei, cu FC Zurich, in 2005;
  • a jucat doua finale de Liga Campionilor, cu Valencia, in 2000 si 2001;
  • cu nationala Romaniei, a jucat la un campionat mondial (1998) si doua Europene (1996 si 2000);
  • a jucat 55 de meciuri pentru Romania si a marcat 13 goluri.

Pui de Cobra?

Va mai avea Romania fotbalisti precum Adi Ilie? Vor mai juca ei in Ghencea? Acestea sunt intrebari la care doar timpul le va raspunde. Acum, fotbalul nostru e sarac. Ne lipseste creativitatea, ne lipseste spectacolul, ne lipsesc vrajitorii.

De abia acum putem sa vedem cat de mare a fost Adrian Ilie. A fost un gigant la care stelistii se vor inchina pe vecie.

Multumim pentru tot, Adrian Ilie!