CNA

CNA – Somatie publica pentru ProTV, ProX si TelekomSport1, pentru „Steaua” si „stelisti”

Consiliul National al Audiovizualului incearca din rasputeri sa ne convinga ca munceste serios, insa nu reuseste nicicum. Dupa ce stelistii au trimis din nou reclamatii, aratand ca legea este incalcata, CNA a hotarat in data de 3 mai sa le trimita o somatie publica posturilor care folosesc cuvintele „Steaua” si „stelisti” atunci cand vorbesc despre FC Fcsb.

Întrunit în ședință publică, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni:

– câte o somație publică posturilor Pro TV, Pro X și Telekom Sport 1, pentru nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului la difuzarea, în lunile noiembrie și/sau decembrie 2017 (după caz), a unor emisiuni în cadrul cărora au fost utilizate denumirile „Steaua”/ „steliști” pentru echipa FCSB.

Somatia publica inseamna un mare zero. Nimic. In traducere, CNA stie ca ceea ce fac aceste televiziuni e impotriva legii, stie ca ele dezinformeaza, stie si ca o fac intentionat, dar nu are de gand sa le sanctioneze. CNA le permite astfel acestor televiziuni sa dezinformeze. Si poate ca unora li se va parea ca nu e problema chiar asa de mare, dar e.


Vorbim aici despre un furt de identitate si acoperirea sa. Acelasi lucru ni s-ar putea intampla si noua, s-ar putea intampla cu oricine, fie ca vorbim de o persoana fizica sau juridica. Ce ii va opri pe moderatorii platiti bine de sponsori sa foloseasca numele unui concurent de-al respectivilor sponsori atunci cand vorbeste despre o firma acuzata, de exemplu, de inselaciune? Sau poate ca un show despre politica, finantat de un anumit om politic, decide sa foloseasca numele unui criminal in serie, atunci cand vorbeste despre un rival de-al respectivului politician.

Aceste actiuni pot rezulta in pagube incredibil de mari pentru victime. Cum se si intampla in cazul Stelei. Chiar daca domnul Petrea nu ne da niciun raport, e greu de crezut ca activitatea comerciala a clubului nostru nu are de suferit in conditiile in care in Romania exista o alta entitate care ii foloseste imaginea pentru a face foarte multi bani. Legile capitalismului, logica si bunul simt ne spun ca Steaua Bucuresti nu poate sa nu aiba pierderi in urma acestor campanii de dezinformare.

Insa nimeni nu face nimic.

CNA-ul oricum nu are o imagine foarte buna si o credbilitate foarte mare. Asa ca isi permite sa dea astfel de decizii, nedrepte si naucitoare. E greu insa de inteles de ce clubul Steaua nu ii actioneaza in justitie pe cei care ii provoaca prejudicii.

Poate ca libertatea de exprimare iti permite sa folosesti cuvantul „Steaua” atunci cand vorbesti despre ce vrei tu, insa legile nu iti permit sa dezinformezi, sa strici imaginea cuiva sau sa provoci prejudicii. Pentru asta exista judecatori si tribunale. Iar Steaua ar trebui sa le foloseasca, pentru a i se face dreptate. Noi va garantam ca Real Madrid nu ar accepta niciodata ca vreo televiziune spaniola sa-i foloseasca numele pentru a vorbi despre Real Sociedad. Poate ca seamana, dar asta nu conteaza. Exista o diferenta intre cele doua cluburi iar televiziunile, obligate de constitutie sa informeze corect, trebuie sa o prezinte.

Asteptam sa vedem unde o sa mearga acest caz, de aici. E, totusi, interesant faptul ca CNA-ul a recunoscut in sfarsit ca nici cuvantul „stelisti” nu poate fi folosit pentru a vorbi despre FC Fcsb.