numele Steaua Bucuresti

Existenta FCSB-ului depinde de decizia unui judecator. Existenta Stelei nu depinde de nimic

Pentru stelisti, ziua de 7 decembrie, 2016, e o zi ca oricare alta. Unii o vad ca pe o zi importanta, pentru ca azi e pronuntarea in dosarul in care CSA Steaua Bucuresti cere ca SC FCSB SA sa nu mai poata folosi numele „Steaua Bucuresti” in componenta numelui sau, pentru a nu mai crea confuzie si pentru a nu mai induce suporterii stelisti in eroare. Insa, adevarul este ca aceasta zi e total irelevanta pentru Steaua.

Clubul Steaua Bucuresti exista, functioneaza, se lupta pentru a face performanta. Clubul Steaua Bucuresti nu are probleme in justitie. Nimeni nu a dat clubul in judecata, nimeni nici macar nu poate ameninta existenta sa. Totul este bine pentru Steaua Bucuresti. Aceasta liniste ar trebui sa se transfere mai departe, catre sportivi, dar si catre suporteri. Sportivii ar trebui sa poata sa se concentreze asupra obiectivelor lor, iar suporterii ar trebui sa continue sa sustina Steaua. E o liniste la care multi ravnesc. E o liniste pentru care ar trebui sa fim multumiti. Pentru ca astfel de liniste ti-o da doar faptul ca lucrurile merg corect.

O astfel de liniste si-ar dori si cei de la SC FCSB SA. Insa ei nu au parte de asa ceva, fix pentru ca la ei lucrurile nu merg corect. Nimic nu merge acolo cum ar trebui. Transferurile sunt facute gresit, managementul e gresit, imaginea e foarte proasta, suporterii lor nu merg la stadion, jucatorii sunt tot cu gandul la plecare, conflictele sunt peste tot, etc. E un club unde domneste o atmosfera negativa.

Cel mai trist, pentru ei, e faptul ca aceasta atmosfera a fost prezenta acolo inca de la infiintarea clubului, in 2003. Nu a existat liniste acolo niciodata. Si probabil ca nu va exista niciodata, cat va mai supravietui acest club.

In aceasta dimineata, la Sport.ro, fostul puscarias, George Becali, proprietarul din umbra al SC FCSB SA, a anuntat cu surle si trambite ca stie el ca va castiga toate procesele in care e implicat clubul sau. Oamenii rai ar putea sa intrebe de unde stie el lucrul asta. A vorbit cu judecatorii cumva? Stie ce si cum gandesc acestia? Poate i-a si motivat un pic, asa cum au facut si verii lui, in dosarul transferurilor? Sunt multe lucruri de dezbatut aici. Insa ceea ce trebuie sa observam e aceasta „veselie”. Becali e cunoscut ca un mincinos. Sunt sanse mari ca aceste iesiri sa fie doar niste incercari de manipulare a suporterilor (din nou). Dar ca sa prezinti ca o mare victorie o potentiala decizie care sa iti permita sa te numesti in continuare „SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA”(pentru ca aceasta este numele cu care e inscrisa echipa sa la FRF) e o prostie. E o dovada clara de disperare. O disperare pe care poate ca multi nu o inteleg.

Ce spune regulamentul FRF

Puteti gasi aici Regulamentul FRF de Organizare a Activitatii Fotbalistice. Citindu-l, va veti lamuri de mai multe lucruri, chiar si de cele ce includ marca. Dar aici e vorba despre nume. Iata ce spune acest regulament:

7. Cererea de afiliere completată de solicitanţi va cuprinde, sub sancţiunea nulităţii, următoarele date:

a) denumirea structurii sportive;

Asadar, chiar din Articolul 1 putem intelege de ce aceasta zi e importanta pentru SC FCSB SA.

Dar sa nu ne oprim aici. Sa mergem mai departe la Articolul 2.

Articolul 2 – Schimbarea denumirii cluburilor

1 FRF ţine evidenţa nominală a membrilor afiliaţi şi avizează schimbările denumirii acestora, astfel încât să se evite confuziile privind denumirea. Cluburile pot solicita FRF/AJF/AMFB schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului. 

Sugestia mea este sa cititi intreg regulamentul. Insa e destul de clar din aceste doua puncte ca decizia de azi este extrem de importanta pentru existenta clubului SC FCSB SA. Daca acest club e obligat azi sa isi schimbe numele, atunci o sa fie automat dezafiliat.

FCSB a castigat in prima faza

In prima faza a acesti proces, judecatorii au decis ca FCSB sa isi poata folosi in continuare denumire de „SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA”, motivand ca aceasta nu poate fi confundata cu „Steaua Bucuresti”. Desi e adevarat ca denumirea FCSB-ului contine destule elemente care sa o diferentieze de Steaua Bucuresti, nimeni nu poate nega faptul ca FCSB foloseste in presa, la TV si chiar in publicitate doar denumirea de „Steaua Bucuresti”. Ceea ce e ilegal. Insusi Becali a recunoscut faptul ca echipa sa nu poate folosi aceasta denumire, insa presa a ales sa ignore asta. Si astazi suntem bombardati non-stop cu articole in care echipa lui Becali e prezentata drept Steaua Bucuresti.

Faptul ca insusi Marius Lacatus a mentionat saptamana asta ca FCSB nu e Steaua si ca nu detine istoria si palmaresul Stelei nu a contat deloc pentru presa, care a ales sa ignore aceasta informatie. 

Dar cum a reusit sa castige FCSB in prima faza?

Imediat dupa decizie, Becali a iesit in fata camerelor de filmat, fluturand in mana Articolul 8 in Conventia de la Paris. Ce spune acesta?

Articolul 8
Numele comercial va fi protejat in toate tarile Uniunii, fara obligatia de depunere sau de inregistrare, indiferent de faptul daca el face sau nu parte dintr-o marca de fabrica sau de comert.

Gasiti linkul aici.

Textul e destul de vag. Dar, pentru a-l intelege, exista un ghid. Aici. Iata ce spune acest ghid.

articol 8, conventia de la paris

In ultimul paragraf, veti gasi o explicatie: „The protection will generally be given against unlawful acts of third parties consisting, for example, of use of the same or a confusingly similar trade name or of a mark similar to the trade nume, if such use is liable to cause confusion among de public.”

In traducere: Un nume comercial va fi protejat de Conventia de la Paris impotriva faptelor ilicite comise de terti, fapte precum folosirea aceluiasi nume comercial sau a unui nume comercial similar, daca folosirea sa creaza confuzie. 

Nu cred ca exista cineva care sa creada ca clubul Steaua Bucuresti nu isi detine numele. Si nu cred ca exista cineva care sa poata nega faptul ca „SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA” este un nume comercial destul de asemanator cu Steaua Bucuresti si folosit fix pentru a crea confuzie.

Vom vedea azi ce vor decide judecatorii. Si asteptam cu nerabdare motivarea deciziei lor.