suporteri stelisti televiziunile

Suporterii stelisti au ales Steaua

Imi pare rau si mi-e ciuda ca nu avem, in Romania, profesionisti adevarati. Au trecut zile bune de cand Lacatus a anuntat reactivarea sectiei de fotbal a Stelei. In tot acest timp am vazut doar articole facute la comanda, toate impotriva acestui proiect, multe cerand chiar ca armata sa se impace cu Becali si sa ii cedeze lui marca Steaua. Minciuna, manipulare, articole tendentioase, presa a fost plina de ele. Dar nu am vazut nici macar un articol care sa prezinte proiectul clubului sportiv al armatei. Nu am vazut niciun articol care sa ne explice cum s-a ajuns aici. Nimeni nu vrea sa ne spuna adevarul.

Si poate ca lipsa de informatii utile ar fi suportabila daca nu am fi inundati cu informatii false, date cu scopul de a manipula. Presa sportiva din Romania are o agenda proprie. Nu e interesata de sport. Mai degraba, e interesata sa faca rau sportului.

Un sondaj facut la misto

Imediat dupa ce Steaua Bucureti a anuntat reactivarea sectiei de fotbal, Gazeta Sporturilor a pornit atacul. Cei de acolo au scris rapid un articol, in care anuntau ca Steaua Bucuresti o sa aiba din nou echipa de fotbal si ca echipa va purta numele „Steaua Bucuresti”. Ca articolul sa fie complet, au pus si un sondaj. Acel sondaj a functionat cateva zile si a adunat in jur de 30.000 de voturi, reprezentand pe undeva pe la 60% din toate voturile.

Faptul ca votul a mers in favoarea Stelei, nu le-a cazut prea bine celor de la GSP. Intr-un articol, Geambasu critica acel procentaj de aproape 60% pentru Steaua, anuntand ca i-au spus lui ceilalti gesepisti ca „nu este exclus ca printre participanţi să se fi aflat şi susţinători ai lui Dinamo, ai Rapidului sau ai altor grupări rivale.” Rivalele cui? Ale Stelei sau ale echipei lui Becali. Si, daca era vorba de rivalele Stelei, de ce ar fi votat acei suporteri cu Steaua si nu cu echipa lui Becali?

Logica nu a fost niciodata punctul forte al celor de la GSP. Si nici seriozitatea sau cinstea. De asta nu ne surprinde faptul ca, dupa alte cateva zile, sondajul despre care am vorbit mai sus s-a schimbat in totalitate. Numarul de stelisti care au spus ca vor sustine Steaua Bucuresti a crescut cu inca vreo 10.000, ajungand pe undeva pe la 45.000. Dar, in partea cealalta, numarul de oameni care au zis ca vor sustine echipe lui Becali a explodat, crescand cu aproape 100.000 de voturi. Orice statistician va va spune ca asa ceva e imposibil. Nu se poate ca, dintr-odata, intr-un sondaj oamenii sa voteze doar o anumita optiune. GSP nu a ezitat si a scos imediat un articol in care anunta ca stelistii nu au incredere in initiativa celor de la „CSA”, pentru ca ei vorbesc despre Steaua Bucuresti doar ca „CSA”. Nu vor sa ii spuna Steaua. Acel nume e folosit doar pentru echipa lui Becali, echipa care poarta numele legal de „SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA”, nu Steaua si nu Steaua Bucuresti.

Si noi stim de gluma

Vazand ce pot mintile luminate de la GSP, am zis sa incercam si noi sa facem ca ei. Am intrat pe pagina articolului, am selectat sondajul, apoi am dat click dreapta si am selectat optiunea „inspect element”. Nu a fost greu, apoi, sa editam sondajul acela in HTML. Cei care se pricep cat de putin la websiteuri, stiu cum se face asta.

Asa ca noi am editat rezultatele si le-am facut sa arate ca 99% dintre votanti au ales Steaua Bucuresti, in timp ce pentru FCSB a votat doar Tolo. Am si scris acest lucru in sondaj. Am ales si sa folosim numele de Steaua Bucuresti, adica numele echipei, nu „Steaua Armatei”, asa cum cei de la GSP au ales sa se refere la echipa noastra.

sondaj steaua bucuresti

Ce s-a intamplat cand am publicat aceasta poza pe Facebook? Multi, chiar foarte multi oameni au ras. Asta era ceea ce ne doream. Sa radem, dar si sa le aratam la oameni ca nu e greu sa modifici un sondaj.

Chiar daca acel sondaj nu a fost votat de atatia oameni si chiar daca rezultatul corect ar fi aratat drept castigatoare Steaua Bucuresti, adica pe noi, adevarul este ca in tara sunt mult mai multi fani ai echipei lui Becali. Ei nu sunt neaparat fani ai Stelei. Doar aleg sa spuna asta. Sunt iubitori ai fotbalului care au ales o echipa. Daca acea echipa dispare, ei se vor orienta spre alta. Nu sunt suporteri adevarati. Sunt cantitate, dar nu calitate.

Sportul are nevoie de calitate

Poate ca in ziua de azi cantitatea a devenit mai importanta decat calitatea. Dar judecata asta nu merge si la sport. Nu merge si daca vrei sa ai stadionul plin la fiecare meci. Atunci e nevoie de suporteri de calitate. E nevoie de suporteri adevarati, pentru care sa nu conteze un rezultat, care sa fie langa echipa indiferent ca afara e canicula sau ca e mijlocul iernii.

FCSB nu are astfel de suporteri. Nu conteaza cat de mult modifica cei de la GSP sondajele, imaginile cu stadionul gol nu le poate sterge nimeni. Acele imagini demonstreaza ca suporterii stelisti nu recunosc FCSB-ul ca Steaua. Mai mult, cei 150 de suporteri care s-au dus la sediul clubului sportiv doar pentru a participa la conferinta de presa a lui Lacatus, in mijlocul saptamanii de lucru, la o ora in care toata lumea trebuie sa fie la munca, demonstreaza ca noul proiect se bucura de sustinerea fanilor Stelisti. Acestea sunt concluziile pe care cei de la GSP ar fi trebuit sa le publice in articolele lor. Dar ei se feresc sa vorbeasca despre asta. Ca sa nu isi supere stapanii.

Din pacate, traim intr-o tara in care fotbalul nu are nevoie de suporteri. Blaturile, coruptia, aranjamentele, toate aceste lucruri au gonit suporterii de la stadion. Patronii corupti au pus garzile de corp sa ii bata, jucatorii ii scuipa, echipele ajung pe mainile unor hoti iar in teren nu vezi nici urma de fotbal, nici urma de spectacol. In astfel de conditii, ce se intampla in Romania e un lucru normal.

Acum multi ani, cand a fost vorba sa fie televizate prima data meciurile de fotbal, echipele nu au privit cu ochi buni aceasta idee. Ele traiau din biletele vandute, din oamenii care veneau la stadion. De aceea jucau ofensiv, de aceea erau folosite sisteme de joc cu 5 atacanti, 3 mijlocasi si doar 2 fundasi. Era important golul. Era important spectacolul. Ei le ofereau oamenilor aceste lucruri, iar oamenii veneau la stadion.

Nu s-au putut opune televizarilor. A fost imposibil. Dar echipele de fotbal, mai ales cele din vest, s-au adaptat. Au continuat sa isi tina fanii aproape, asigurandu-se ca nu pierd din calitatea lor.

In Anglia, de exemplu, un suporter se trezeste sambata dimineata, merge la biserica/ia micul dejun/petrece timp cu familia, apoi se duce la meci, la stadion, de la 12:30 (ora locala). Sta pana la 2, apoi se intoarce acasa. Poate sa se uite si la alte meciuri, date de la 15:00 si de la 17:00. Daca vrea. Apoi are o seara linistita alaturi de familie. Sau poate merge in oras, la pub.

Asta inseamna sa ai grija de suporteri. Programul meciurilor in Anglia e facut dupa programul suporterilor, pentru a se asigura ca acestia au timp sa vina la stadion, daca sunt din alte orase, dar si sa mearga acasa, dupa. Sa nu stea degeaba, noaptea, prin oras. Sigur, dau si cei din Anglia meciuri de la ora 20:00, dar asta se intampla doar pentru meciurile din timpul saptamanii, ca oamenii sa poata ajunge la stadion, dupa ce parasesc locurile de munca.

La noi, in schimb, meciurile sunt puse in ceea ce televiziunile numesc „prime time”. Nu ii intereseaza suporterul adevarat, de calitate. Ii intereseaza doar privitorul, doar acel suporter care nu da doi bani pe echipa. Si stadioanele sunt goale.

Liga a patra – cea mai buna veste

Steaua a suferit enorm in ceea ce priveste calitatea suporterilor. Pentru o echipa asa de mare, avem foarte putini suporteri de calitate. Si de aceea e asa de important sa incepem cu fotbalul din liga a patra. Acele meciuri nu vor fi, cel mai probabil, televizate. Daca veti vrea sa vedeti acele meciuri, va trebui sa mergeti la stadion. Va trebui sa investiti in acea echipa, sa puneti suflet si sa cheltuiti din timpul vostru. Dar aceste „sacrificii” sunt un lucru bun. Pentru ca asta arata ca unui suporter ii pasa.

Sunt sigur ca, atunci cand ne vom intoarce in prima liga, noul stadion al Stelei va fi plin de suporteri adevarati, de calitate. Asta este cel mai important pentru Steaua, dar si pentru performanta.