frf ,lpf, o mizerie bixi legea sportului

Cum ați fost angajat domnule Mitran?

 

În urma deciziei Curții de Apel București, prin care i se interzice SC FCSB SA utilizarea cuvintelor Steaua sau Steaua București în scopuri comerciale, în denumirea echipei de fotbal și chiar în componența numelui comercial (adică a denumirii societații comerciale), au început sa apară tot felul de reacții care au ca scop principal dezinformarea publicului.

Cea mai șocantă astfel de reacție, din punctul meu de vedere, vine din partea domnului Marius Mitran, Director al Departamentului de Comunicare din cadrul LPF:

”Este absolut îngrijorător ce se întâmplă în fotbalul românesc. Steaua e Steaua şi ţine pe umeri fotbalul românesc. Este singurul club care mai reuşeşte să plătească pentru transferuri şi din acei bani ţine alte 10 cluburi. Liga I fără Steaua ar fi un coşmar, nici nu vrem să ne gândim.

Trebuie să spunem că Steaua care a pierdut aseară (n.r. 4-1 cu d) este adevărata Steaua. E imposibil ca noua echipă pe care o va înfiinţa Armata să fie primită în Liga I, şi asta în primul rând pentru că Liga Profesionista de Fotbal nu are voie să înregistreze echipe departamentale”.

După cum spuneam mai sus, sunt șocat de declarația domnului Mitran și am sa va explic în continuare de ce:

”Este absolut îngrijorător ce se întâmplă în fotbalul românesc. Steaua e Steaua şi ţine pe umeri fotbalul românesc. Este singurul club care mai reuşeşte să plătească pentru transferuri şi din acei bani ţine alte 10 cluburi.”.

Întradevar domnule Mitran, este îngrijorătoare situația în care dumneavoastră împreuna cu colegii dumneavoastră din conducerea LPF și FRF ați adus fotbalul romanesc. Un fotbal de care se feresc toți potențialii finanțatori, un fotbal cu care brandurile importante din lume evită să iși asocieze numele, un fotbal în care persoanele condamnate pentru corupție stau in loja oficială, iar suporterii în cel mai bun caz sunt în fața televizorului, pentru că acolo nu îi puteți ”interzice”.

Este și mai îngrijorător faptul că 10 din 14 echipe din minunata Liga 1 depind de transferuri către SC FCSB SA, sau că mulți dintre jucători sunt neplătiți de luni de zile, și ținuți cu forța sub contract de niște echipe aflate în insolvență. Cred că lucrul acesta ne garantează un campionat jucat ”pe bune”, în care nici nu se pune vorba de meciuri aranjate sau jucători care mimează fotbalul pe teren.

”Liga I fără Steaua ar fi un coşmar, nici nu vrem să ne gândim.”

Sau mai pe scurt: ”Nu contează ca joaca legal sau ilegal, SC FCSB SA trebuie să rămână în Liga 1. Nu contează o decizie, două sau chiar trei decizii date de diferite Tribunale, noi vom continua să încurajăm corupția și ilegalitățile din fotbalul românesc, pentru că altfel chiar va trebui sa venim cu soluții reale pentru a redresa sportul românesc, iar pentru asta trebuie muncă”.

Eu zic să faceți curațenie și să începeți munca domnilor! Lumea e satulă de mizeria asta pe care voi o numiți fotbal. De aceea vedeți atâtea ”stadioane pline”, de aceea vedeți doar echipe în insolvență și ”finanțatori” care nu știu cum să scape mai repede din mocirla asta.

”E imposibil ca noua echipă pe care o va înfiinţa Armata să fie primită în Liga I, şi asta în primul rând pentru că Liga Profesionista de Fotbal nu are voie să înregistreze echipe departamentale”

Stimabile domn Mitran, cum ați ajuns domnule pe poziția de Director al Departamentului de Comunicare al LPF fără să știți statutul LPF?

“CAPITOLUL IV – MEMBRII – DREPTURILE ŞI OBLIGAȚIILE MEMBRILOR

Art. 16 (1) – Calitatea de membru o are clubul, afiliat la Federația Română de Fotbal, care a obținut licența profesionistă şi participă la Campionatul național Liga I.

(2) – Clubul devine membru al LPF în baza rezultatelor sportive obținute, respectiv ca participant la competiția Ligii I;

(3) – Clubul care, potrivit sistemului competițional, promovează în campionatul național Liga I devine membru al LPF, iar clubul care retrogradează din campionatul național Liga I pierde calitatea de membru.

(4) – Calitatea de membru se pierde şi prin retragere şi excludere.

(5) – Pierderea și dobândirea calității de membru LPF se realizează de drept, independent de eventuala înregistrare a acestor operațiuni în Registrul Special al Federațiilor.”

http://www.lpf.ro/public/images/uploads/Statut-LPF-2014.pdf

Dacă nu sunt prost (sper să nu fie cazul), din regulamentul LPF scrie că orice membru afiliat FRF care promovează în Liga 1 devine membru LPF. Nu se specifică nimic despre echipe departamentale, echipe deținute de instituții publice sau private, așa că am decis să merg cu studiul mai departe, să vedem cum și cine poate să devină membru afiliat FRF.

“Articolul 5 – Membrii afiliați

Structurile sportive cu personalitate juridice care se pot afilia la FRF sunt: cluburile persoane juridice de drept privat, cluburile profesioniste de fotbal, cluburile persoane juridice de drept public, unitățile de învățământ cu program sau profil sportiv, palatele și cluburile copiilor și elevilor, ale căror echipe participă în competițiile organizate de FRF și/sau ligile profesioniste, precum și asociațiile județene de fotbal și a municipiului București.”

Mi se pare mie, sau acolo chiar scrie ”cluburile persoane juridice de drept public”? Adică tocmai cluburile ”departamentale”? Da! Tocmai cluburile ”departamentale”. Dar hai ca poate mai sunt si alte cerințe, să citim mai departe…

Articolul 6 – Procedura afilierii la FRF

1 O structura sportivă care doreste să devină membru FRF, va adresa secretariatului general al FRF o cerere-tip de afiliere în care trebuie completate de solicitanti, sub sanctiunea nulitătii, toate datele mentionate mai jos:

  • a) numărul de identificare al respectivei structuri sportive;
  • b) numărul si data emiterii Certificatului de identitate sportivă;
  • c) denumirea structurii sportive;
  • d) sediul (judetul, localitatea, adresa oficială, telefon, fax, e-mail);
  • e) componenta nominală a organelor de conducere si de administrare;
  • f) culorile (în cazul cluburilor);
  • g) reprezentantii legali/persoanele împuternicite să-i angajeze interesele cu specimene de semnături în original;
  • h) data completării, semnătura, stampila.

2 La cererea de afiliere se atasează următoarele înscrisuri doveditoare:

În cazul structurilor sportive persoane juridice de drept privat:

  • a) actul constituirii si statutul, autentificate;
  • b) copie de pe hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă de acordare a personalitătii juridice;
  • c) copie legalizată de pe Certificatul de identitate sportivă;
  • d) copie legalizată de pe Certificatul de înscriere în Registrul national al persoanelor juridice fără scop patrimonial, în cazul structurilor sportive persoane juridice fără scop patrimonial;
  • e) copie legalizată de pe Certificatul de înmatriculare în Registrul comertului, în cazul structurilor sportive organizate ca societăți comerciale sportive pe actiuni;
  • f) dovada sediului;
  • g) dovada patrimoniului.
  • În cazul cluburilor sportive persoane juridice de drept public:
  • a) actul de dispozitie prin care au fost înfiintate si/sau organizate;
  • b) actul de dispozitie prin care este aprobat regulamentul de organizare si functionare;
  • c) copie legalizată de pe Certificatul de identitate sportivă;
  • d) dovada sediului;
  • e) dovada patrimoniului.

http://frf.ro/public/images/uploads/Regulamente%20de%20aplicare%20a%20statutului%20FRF.pdf

OK, recunosc!… chiar nu văd niciun motiv pentru care un club ”departamental” nu ar putea deveni membru afiliat FRF sau LPF. Vă rog frumos să vă uitați cu atenție și voi, iar dacă vedeți ceva ce ar putea împiedica afilierea CSA Steaua București la FRF, spuneți-mi și mie. Personal, îmi miroase a dezinformare dar poate sunt eu paranoic, așa că vă rog să citiți și voi și să vă faceți singuri o părere.

Oare se referea domnul Mitran la regulamentul UEFA, care interzice participarea în compețiile Europene a echipelor care sunt finanțate de stat? Dar oare nu cumva jumătate din echipele care participă în actuala ediție a Ligii 1 sunt în situația asta? CS U Craiova, CSMS Iași, FC Voluntari, Concordia Chiajna, AS Ardealul Tg Mureș si ACS Poli Timișoara sunt echipe susținute cu bani de la consiliile locale.

Deci chiar nu ințeleg domnule Mitran, care ar fi problema cu înscrierea echipei Steaua București în Liga 1?

Oricum, citind care sunt actele necesare pentru afilierea la FRF a unei persoane juridice de drept privat, sunt câteva lucruri care mi-au sărit în ochi. Este vorba de copia legalizată de pe Certificatul de identitate sportivă, și dovada a patrimoniului!! Având în vedere că palmaresul echipei de fotbal face parte din patrimoniul CSA Steaua București, mă întreb oare ce act a folosit SC FCSB SA ca dovada a patrimoniului? Este cumva vorba de actul mentionat aici => http://www.prosport.ro/fotbal-intern/exclusiv-colonelul-talpan-dupa-curtea-apel-l-obligat-becali-renunte-numele-steaua-unele-persoane-club-minister-mi-au-pus-piedici-printre-acuzati-boroi-becali-incercat-strecoare-instanta-raport-1998-16037157 ??

Oare și la asta se referea Mitică Dragomir când spunea “Fac autodenunț oameni buni, l-am ajutat pe becali să fure Steaua!”? Iar dacă afilierea la FRF a fost facută în baza unor acte false, nu cumva echipa respectivă ar trebui dezafiliată de urgență?

Dar cine sunt eu să-mi dau cu părerea?…

 

Cata Mihai