Adevarul despre Dinamo 1990

Adevarul despre Dinamo 1990

Anumiti „experti” din fotbalul romanesc incearca sa ne minta, spunandu-ne ca echipa pe care a avut-o Dinamo in sezonul 1989-1990 a fost cea mai buna din istoria fotbalului nostru. Dar asta nu e adevarat. Dinamo 1990 nu a fost nici macar in Top 5 cele mai bune echipe din istoria fotbalului romanesc. Poate nici macar in Top 10.

A castigat acea echipa a lui Dinamo vreo cupa europeana? Nu. A avut vreun joc cum nu s-a mai vazut nicaieri? Nu. Poate a avut un lot cu jucatori de clasa mondiala? Nu, nici asta. Singurul motiv pentru care acesti „experti” repeta fara oprire aceasta minciuna e faptul ca urasc Steaua. De altfel, cel care a pornit totul a fost Mircea Lucescu, unul dintre cei mai mari dusmani ai Stelei. Frustrat ca nu a avut niciodata performantele echipei noastre, acesta a inceput sa inventeze performante pe care le-ar fi putut avea, daca, daca, daca…

Cu Lucescu intotdeauna a fost un „daca” prezent. Steaua, partidul, Valentin Ceausescu, vremea, astrele, etc. De fiecare data cand isi arata limitele, acest bufon al fotbalului romanesc dadea vina pe cineva sau pe ceva. Pentru ca e intotdeauna mai usor sa dai vina pe cineva, decat sa recunosti ca nu te pricepi.

Divizia A, sezonul 1989-1990

Ca sa intelegem mai bine aceasta „mare” echipa a lui Dinamo, trebuie sa ne uitam mai atenti la acel sezon al Diviziei A (cum se numea competitia atunci).

clasament divizia a 1990

Dinamo a terminat atunci pe primul loc, cu 57 de puncte. Steaua a terminat pe 2, cu 56 de puncte. A fost o lupta stransa, iar campionatul chiar s-a jucat pana in ultima etapa. Insa campionatul nu a fost unul obisnuit.

Pentru ca echipa nationala s-a calificat la Cupa Mondiala din 1990, din Italia, Federatia a hotarat ca jucatorii care urmau sa fie selectionati sa fie odihniti si sa nu joace in ultimele etape de campionat. Steaua a respectat aceasta hotarare. Dinamo, insa, nu a facut-o.

Asa s-a incheiat acel campionat, cu Dinamo huiduita de oamenii care stiau ca nu a respectat o hotarare pe care au respectat-o toate celelalte echipe care au dat fotbalisti la nationala. Patru echipe au trimis atunci jucatori la mondialul din Italia: Steaua (7 jucatori), Dinamo (10 jucatori), Universitatea Craiova (3 jucatori) si Petrolul Ploiesti (1 jucator).

E important sa mentionam faptul ca Dan Petrescu, unul dintre cei mai importanti fotbalisti romani din acel moment, nu a putut merge la nationala. Acesta a fost accidentat grav de catre Pavel Badea, intr-un meci cu Craiova, jucat in 18 aprilie 1990.

Multi oameni considera acel meci drept unul dintre cele mai dure derbyuri jucate vreodata in Romania. Si chiar a fost un macel. Hagi a fost eliminat atunci, in minutul 42, iar Pavel Badea a marcat cele doua goluri cu care echipa sa a castigat meciul, in acelasi timp afectand in mod negativ si cariera lui Petrescu, care a pierdut atat mondialul cat si un transfer in strainatate.

La nici doua saptamani de la acel meci, Dinamo umilea Craiova, 5-3, la Bucuresti. Probabil ca oltenii isi epuizasera toata rautatea in meciul cu Steaua.

Asadar, Dinamo castiga campioantul cu un siretlic si pe prietenii, in fata unei Stele care, in 1989, a trecut printr-o schimbare de generatie, oameni ca Tudorel Stoica sau Piturca parasind echipa. Mai mult, Mircea Lucescu a tinut mortis sa-si bata joc de Federatie.

Acesta fusese suspendat timp de 3 luni, pentru ca a folosit acei jucatori care trebuiau sa mearga la nationala. Insa, pentru a fi pe banca intr-un meci cu Farul, Lucescu s-a inregistrat ca jucator. Si chiar a jucat in acel meci. O sfidare totala din partea celui care s-a plans toata viata ca altii l-au furat pe el.

Cupele Europene

Nu putem ignora nici cupele europene. Lucescu ne bate chiar si acum la cap cu acel sezon, insistand ca ar fi putut castiga si el Cupa Cupelor, daca nu era ghinionul, evident. De Valentin Ceausescu si partidul comunist nu mai poate fi vorba, evident. Deoarece, in aprilie 1990, atunci cand Anderlecht ii elimina echipa, Romania nu mai era comunista iar Valentin Ceausescu nu mai avea nici o legatura cu fotbalul.

Cel poreclit de Stelisti „Il Muce” se plange foarte des ca Steaua a avut noroc in ’86. Insa ce echipe a intalnit Dinamo in acel sezon 1989-1990? Doar nume si nume? Nu. A intalnit doar pe Dinamo Tirana, Panathinaikos Atena, Partizan Belgrad si Anderlecht Buxelles. Asa cum se poate observa, Il Muce a evitat atunci echipele din vest. A evitat Barcelona, a evitat Borussia Dortmund, a evitat Sampdoria lui Vialli sau Monacoul lui Weah.

Cu toate acestea, tot nu a castigat cupa. Alta echipa romaneasca, pe care multi nu vor sa o considere drept cea mai buna din istoria fotbalului nostru, a castigat Cupa Campionilor Europeni (adica cea mai importanta competitie) si a mai jucat o finala in aceeasi competitie. Totul intr-o perioada de 5 ani. Nu stiu ce parere aveti voi, insa eu cred ca performante de acest fel te fac cel mai bun din istoria fotbalului romanesc, nu povestile spuse presei.

Adevarul despre Dinamo 1990

La nivel european, Dinamo 1990 a fost o echipa modesta. A avut un lot de jucatori mai buni decat ceea ce gasim in Liga 1 in zilele noastre, dar in nici un caz acei jucatori nu au fost mai buni decat cei cu care Steaua a facut performantele care au pus Romania pe harta fotbalului European.

In fosta Divizie A, Dinamo a luat atunci titlul cu noroc si cu „lucisme”. E greu de crezut ca acea echipa ar fi avut vreo sansa daca Steaua nu ar fi fost fortata sa faca schimbul de generatii. Dar a castigat. Iar acel succes le-a dat cainilor puterea sa latre. Si au ramas doar cu latratul. Nici nu aveau cu ce altceva sa ramana. Povestile merg bine cu presa, dar nu prea rezista pe terenul de fotbal.