UEFA

Fotbalul romanesc continua sa incalce legile UE si UEFA

Guvernul Romaniei se pregateste sa dea joi o ordonanta guvernamentala care urmareste sa rezolve situatia finantarilor din sport. Desi initiativa pare a fi buna, la prima vedere, in ceea ce priveste fotbalul, ea incalca legile UE si UEFA.

Conform Gazetei Sporturilor, va exista o provedere potrivit careia Consiliile Locale vor putea aloca pana la 5% din bugetele locale pentru sustinerea activitatilor sportive din zona si a cluburilor sportive municipale. Legislatia existenta in acest moment este confuza, lipsind o prevedere legala privind finantarea cluburilor sportive.

In ceea ce priveste celelalte sporturi, poate ca aceasta ordonanta guvernamentala va fi benefica. Desi multi sunt de parere ca Romania anului 2017 ar trebui sa-si foloseasca fondurile in alte parti, nu la sport.

Si tot pentru ca traim in Romania trebuie sa ne gandim ca aceasta ordonanta guvernamentala le-ar putea da anumitor raufacatori acces mai usor la banii statului. Sunt cunoscute deja destule cazuri in care bani din bugetele locale au ajuns in mainile patronilor din fotbal. Asa ceva nu numai ca nu e corect si legal, dar chiar e interzis atat de catre UEFA cat si de catre UE.

Ce spun legile UEFA si UE

Va mai amintiti povestea cu cluburile departamentale interzise de UEFA? Aceea e doar o poveste, UEFA neavand nici o problema cu cluburile sportive detinute de stat. Totusi, Comisia Europeana interzice implicarea statului in vietile echipelor profesioniste de fotbal. Aceste legi au fost date pentru a preveni aparitia concurentei neloiale, pentru a se asigura existenta unui climat sportiv corect, unde nici un club sa nu poata primi vreun avantaj nemeritat, in lupta cu ceilalti participanti la competitie.

Ce inseamna insa ajutor din partea statului? Aici nu e vorba doar de finantare, ci si de alte feluri de ajutor. De exemplu, scutirea de plata unor taxe sau chiar vanzarea unei proprietati la un pret mai avantajos. UEFA si UE nu privesc cu ochi buni aceste practici si au luptat impotriva lor chiar la cel mai inalt nivel.

Anul trecut, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca sapte echipe spaniole au primit ajutor de la stat. Acestea erau: Real Madrid, FC Barcelona, Valencia, Athletic Bilbao, Osasuna, Elche si Hercules. Pentru ca acest ajutor le-a oferit un avantaj in fata celorlalte echipe, Comisia Europeana a obligat aceste cluburi sa dea inapoi tot ce au primit.

„Folosirea banilor contribuabililor pentru a finanta cluburile profesioniste de fotbal poate da nastere concurentei neloiale. Fotbalul profesionist este o activitate comerciala care implica sume importante de bani, asadar fondurile primite de la stat trebuie sa fie in concordanta cu regulile competitiei. In aceste cazuri, ajutoarele primite de cluburi nu respectau regulile competitiei,” a spus comisarul european Margrethe Vestager, la acea data.

De ce sunt importante aceste reguli?

Un club de fotbal care primeste ajutor de la stat, indiferent ca e vorba de finantare, scutire de taxe sau altceva, obtine un avantaj nemeritat in lupta cu celelalte echipe participante la competitie. Comisia Europeana incearca sa elimine aceste avantaje economice, pentru a le oferi o sansa si acelor cluburi care nu beneficiaza de ele. Aceste avantaje le pot oferi cluburilor, indiferent ca sunt mari sau mici, sansa de a-si intrece rivalii nemeritat, dar pot in acelasi timp si sa ii opreasca cresterea si dezvoltarea cluburilor rivale.

Fair Play-ul Financiar

Toti iubitorii fotbalului cunosc deja aceasta lege. Principiul sau central spune ca veniturile obtinute de un club de fotbal ar trebui macar sa fie la acelasi nivel cu cheltuielile acelui club. Pe scurt, UEFA vrea ca cluburile profesioniste din Europa sa se poata descurca singure, fara vreun ajutor exterior.

Ideile sunt foarte bune, deoarece nici o afacere nu poate avea succes daca cheltuie in mod constant mai mult decat produce. Asadar, aceste reguli sunt facute pentru a forta cluburile sa fie mai disciplinate din punct de vedere economic.

Comisia Europeana si UEFA au dat impreuna un comunicat de presa in 2012, in care au explicat mai pe larg ce se urmareste prin legea Fair Play-ului Financiar. Cateva puncte importante:

Punctul 5: Un club trebuie sa-si plateasca datoriile catre angajati, alte cluburi de fotbal, catre alti creditori, dar si taxele si datoriile catre stat. 

Foarte mult timp, acest punct a fost ignorat in Romania. Echipele care adunau datorii foarte mari la stat, schimbau pur si simplu societatile care le administrau si scapau fara sa plateasca macar un leu. Asta s-a intamplat in mai multe cazuri, cunoscute fiind cel al Rapidului, al Craiovei sau chiar al Fotbal Club Fcsb, echipa care a preluat ilegal locul Stelei, de la nonprofitul AFC Steaua Bucuresti, lasand respectivul nonprofit cu datorii de peste 12 milioane de euro la stat.

Acele datorii nu au mai fost recuperate niciodata. Fotbal Club Fcsb a pus insa mana pe un loc in prima liga, un lot de jucatori, o marca si un nume care ii apartineau, dar si pe dreptul de a juca in cupele europene. Astazi, Becali sa lauda ca isi plateste toate datoriile, insa asta este o minciuna. Iar FC Brasov e pe cale sa se desfiinteze pentru ca Fotbal Club Fcsb refuza sa-i dea cei 350 de mii de euro pe care ii datoreaza. Regula Fair Play-ului Financiar i-ar putea salva pe Brasoveni, daca acestia ar avea curajul sa si faca o reclamatie impotriva celor de la Fotbal Club Fcsb.

Punctul 8: Comisia Europeana considera ca nici un club nu trebuie sa primeasca nici un fel de avantaj special din partea nici unei paturi a guvernului. UEFA si UE cauta astfel sa pastreze concurenta cat mai corecta intre cluburile de fotbal. 

Noua ordonanta de guvern ar putea sa actioneze fix impotriva acestor legi. Inca nu stim ce prevede aceasta ordonanta. Insa, daca banii statului vor fi redirectionati catre anumite echipe de fotbal detinute de orase sau de privati, acestea vor avea cu siguranta de castigat. E greu de crezut ca toate cluburile vor beneficia de acelasi ajutor sau de aceeasi suma de bani, deoarece fiecare oras are un buget diferit.

Sigur, exista si posibilitatea ca noua lege sa fie facuta in concordanta cu legile UE si UEFA. In acest caz, nu vor exista probleme.

Cum ramane cu Steaua Bucuresti?

Steaua este un club sportiv detinut de stat. De aceea, multi considera ca echipa de fotbal va fi sustinuta din fonduri publice. Insa acest lucru nu e adevarat. Colonelul Cristian Petrea, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti, a explicat deja ca echipa de fotbal nu va fi finantata din fonduri publice.

„Pentru Liga a IV-a avem in vedere un buget de aproximativ 300.000 de euro care va fi sustinut in totalitate din veniturile proprii ale CSA si nu din fonduri publice. Veniturile proprii sunt cele din sponsorizari, din valorificarea infrastructurii sportive, din transferuri de jucatori si din bilete vandute la diferite competitii. Ne dorim sa vina si un investitor, dar cel mai important este ca in Liga a IV-a sa demonstram ca ne tinem de cuvant. Iar din Liga a III-a putem atrage investitori seriosi, iar efortul clubului sa fie diminuat si sa putem promova in ligile superioare”, a spus acesta.

Asadar, cel putin in ceea ce priveste ajutorul din partea statului, Steaua nu incalca nici o regula UE.