asociatia stelistilor 1947

Suporterii reactioneaza impotriva fotbalului fals

In acest weekend, presa de sport din Romani a avut parte de un soc la care nu se astepta. La Ploiesti, un meci din liga a patra a vazut ceea ce liga intai vede doar foarte rar. A fost o reactie impotriva fotbalului fals.

A fost o reactie normala. In ciuda propagandei mincinoase, in ciuda tuturor articolelor tendentioase, e foarte greu sa schimbi ceea ce exista in sufletul unui om. Iubirea fata de o echipa e achizitionata de la o varsta foarte frageda. Apoi ea e hranita si ingrijita, creste si se dezvolta, iar, in final, ocupa intreaga gazda. Insa nu e vorba de un parazit. Nu, chiar invers. Atasamentul si loialitatea fata de un club sportiv iti ofera putere si creativitate, ca sa poti face exact coegrafii ca cea de la Ploiesti.

Pentru vandutii din presa sportiva, acest fenomen e foarte greu de inteles. Ei nu inteleg notiunile de respect, loialitate sau onoare. Mai mult, ei se cred niste zei printre formatorii de opinie. Nu e asa. Oamenii au inceput deja sa vada falsitatea si superficialitatea lor, credibilitatea lor scazand.

Fotbalul normal lupta impotriva fotbalului fals

Foarte multi „ziaristi”, sustinand ca sunt preocupati de binele Stelei, au atacat faptul ca echipa noastra va juca in liga a patra. Au atacat, bineinteles, si cele doua decizii judecatoresti care spun ca FC Fcsb nu e Steaua. Si le ataca in continuare, refuzand sa le respecte si folosind tot cuvintele „Steaua” sau „stelisti” atunci cand vorbesc despre echipa lui Becali. Insa fanilor nu le mai pasa.

Prima liga a fotbalului romanesc nu mai prezinta interes. Nici nu are cum, atunci cand printre echipele participante gasim Chiajna, Voluntari, CSMS Iasi, Viitorul, Sepsi Sfantu Gheorghe sau Astra Giurgiu, echipa care s-a mutat in alt oras. Cluburile de acest gen nu au fani sau au foarte putini. Unele vin din sate sau orase foarte mici, altele au fost infiintate recent. Nimeni nu da doi bani pe ele, pentru ca toti stiu ca aceste echipe sunt doar niste unelte cu care niste posibili viitori puscariasi incearca sa se imbogateasca.

Introducerea acestor echipe in Liga 1 a fost posibila din cauza marilor hoti ai fotbalului romanesc. Becali, Borcea, Copos, Mititelu, Staicu, Netoiu, Siman, Walter, Iancu si multi altii ca ei au distrus echipele de traditie, inlocuindu-le cu clone, facute pentru a putea ei fura cat mai mult. Din prima zi, aceste personaje odioase au urat fotbalul normal si au luptat impotriva lui. Ei bine, acum e randul nostru sa luptam impotriva fotbalului fals.

Si e adevarat ca nu avem puterile lor. Presa e impotriva noastra, cu banii stam prost, insa noi avem ceva ce ei nu au: suflet. Si de asta au parte si echipele de traditie, care acum joaca prin ligile inferioare. Acestea au parte de foarte multa sustinere, din partea suporterilor loiali, inimosi si dornici de a le revedea din nou sus.

La Ploiesti a fost un exemplu. Dar la fel e si la Arad, si la Cluj, peste tot pe unde suporterii si-au dat seama ca trebuie sa lupte impotriva fotbalului fals, ca sa nu piarda echipele pe care le iubesc.

1 vs. 4

Exista, evident, cateva diferente importante intre prima liga si a patra. Sunt bani mai multi, posibilitatea de a juca in cupe europene, meciuri date la TV. Dar despre ce fel de meciuri vorbim?

Cum ar putea spune cineva ca un meci intre Chiajna si Voluntari, in liga intai, ar fi vreodata mai interesant decat un meci dintre Steaua si Rapid, in liga a patra, de exemplu?! Nu poate. Liga a patra castiga aici fara drept de apel.

Echipele de traditie vor atrage intotdeauna mult mai mult decat echipele interlopilor. In timp, incetul cu incetul, acestea vor reveni in prima liga, eliminand echipele parazitilor. Iar interlopii stiu lucrul asta. Din acest motiv Becali refuza sa foloseasca numele „FC Fcsb”. El stie ca acel nume nu are nici o valoare, nici o forta. Continua sa isi minta suporterii, pentru ca altfel i-ar pierde. Iar cei care ar ramane ar fi oricum de-o calitate atat de slaba incat nu ar conta.

Si, oricat de multe articole s-ar scrie si oricat de multe emisiuni s-ar face, fotbalul fara suporteri e un mare zero. La anul, Steaua va juca in liga a patra. Va avea parte de o sustinere si de coregrafii cum rar vezi in liga intai. Cine va mai putea sa spuna atunci ca echipa lui Becali e Steaua?!