continuitate fotbal club fcsb liga 1

Despre ce continuitate vorbim in cazul FC Fcsb?!

Auzim foarte des acest cuvant, continuitate. Este folosit atunci cand un sustinator de-al echipei Fotbal Club Fcsb incearca sa explice de ce continua sa-i spuna „Steaua” echipei pe care o sustine. Pana acum cativa ani, aceasta era ultima scuza a acestor oameni, folosita doar daca celelalte explicatii nu convingeau. Acum, dupa cele 2 procese pierdute de Fotbal Club Fcsb, ideea de continuitate a ramas singura explicatie pe care o mai pot folosi fanii lui Becali. Iar aceasta explicatie e gresita.

Continuitatea poate fi folosita ca explicatie atunci cand un club sportiv sau o echipa de fotbal sunt vandute. Intr-un astfel de caz, echipa ramane aceeasi, singura schimbare venind la nivel de proprietari. Cand spun ca echipa ramane aceeasi, ma refer la tot ceea ce inseamna o echipa. Adica marca, nume, certificat de identitate sportiva(in cazul nostru), identitate juridica, tot. Dintre toate aceste elemente, lotul de jucatori este cel mai putin important, deoarece jucatorii se transfera de la o echipa, la alta destul de des. Doar pentru ca echipa x cumpara lotul echipei y, nu inseamna ca devine automat echipa y.

certificat de identitate sportiva FC Fcsb

Dupa cum bine se stie, in cazul Fotbal Club Fcsb, aceasta echipa a fost infiintata in 2003. Asa scrie in certificatul sau de identitate sportiva, care a fost eliberat la data de 21 februarie 2003, pentru o structura sportiva cu numele SC Fotbal Club „Steaua” Bucuresti SA. In acest moment, noi stim ca acea structura sportiva nu avea dreptul sa poarte acel nume. Asadar, de aici urmeaza o intrebare pe care ar trebui sa si-o puna fiecare suporter de-al lui Becali:

Daca echipa pe care ei o sustin acum s-ar fi numit Fotbal Club Fcsb de la inceput, ar mai fi considerat ca e Steaua?

Raspunsul este, evident, NU. La inceputul anilor 2000, Becali a incercat sa puna mana pe Steaua. Stia ca nu o poate achizitiona, asa ca a incercat sa o transforme in societate pe actiuni. Doar ca nici acest lucru nu era posibil, nu fara acordul clubului Steaua. Atunci, Becali a facut o societate pe actiuni la care erau actionari el si AFC Steaua Bucuresti, nonprofitul care administra echipa de fotbal. Asta nu il transforma pe fostul puscarias nici in proprietarul nonprofitului AFC, dar nici in proprietarul Stelei. El era, insa, actionarul majoritar in aceasta noua societate pe actiuni. Iar societatea pe actiuni detinea acea echipa de fotbal infiintata in 2003 si care purta chiar numele SA-ului.



Daca Becali ar fi cumparat Steaua, atunci ar fi avut in posesie certificatul de identitate sportiva al CSA Steaua Bucuresti, adica certificatul cu numarul 0000046. Daca ar fi cumparat AFC Steaua Bucuresti, ar fi avut certificatul acestei entitati, adica certificatul cu numarul 0001054. Insa el detine un certificat de identitate sportiva cu numar total diferit, 0075154, adica detine un club sportiv total diferit.

Am mai explicat aceste lucruri intr-un articol din martie, „FC Fcsb SA – Echipa care nu e nici Steaua si nici din Bucuresti„. Atunci, am aratat ca FC Fcsb s-a afiliat la FRF folosindu-se de certificatul de identitate al AFC Steaua Bucuresti. Echipa lui Becali e chiar si acum trecuta pe siteul LPF cu sediul la adresa AFC-ului, Bulevardul Ghencea, nr. 45. Doar ca asta nu a fost niciodata adresa sa.

SC Fcsb SA si AFC Steaua Bucuresti au functionat in paralel, iar acelasi lucru s-a intamplat si cu certificatele lor de identitate sportiva. Intre timp, AFC Steaua Bucuresti a disparut, insa asta nu inseamna ca SC Fcsb poate sa ii ia automat locul si sa pretinda ca este continuatoarea sa.

Daca SC Fcsb SA ar fi preluat certificatul de identitate sportiva al AFC-ului, atunci am fi putut sustine ca e continuatoarea sa. Insa asta nu s-a intamplat niciodata.

AFC Steaua a functionat corect

Trebuie sa facem o paranteza si sa spunem ca desi AFC nu a preluat certificatul clubului Steaua, modul in care a functionat a fost corect. AFC Steaua Bucuresti a fost intotdeauna un partener al Stelei, functionand doar in asociere cu aceasta. Este exact acelasi lucru ca ceea ce se intampla in cazul Asociatiei „Baschet Club Steaua” Bucuresti. Asa cum probabil ca ati ghicit, aceasta asociatie administreaza echipa de baschet a Stelei, avand sediul in bulevardul Ghencea, nr. 35 (adresa Stelei, pentru cei care nu stiu).

Asociatia Baschet Club Steaua ii plateste pe baschetbalistii stelisti, care sunt sportivi profesionisti si care, evident, nu sunt angajati ai ministerului apararii nationale. Cand echipa de fotbal a Stelei va ajunge in ligile superioare, o astfel de asociatie va lua nastere(daca nu a fost cumva infiintata deja de CSA Steaua), pentru a administra echipa si pentru a-i plati pe jucatori. Iar jucatorii vor fi profesionisti.

In concluzie, AFC Steaua putea fi considerata o continuatoare a Stelei (in cazul in care clubul sportiv si-ar fi incetat activitatea. E destul de evident ca nu poti fi continuatorul a ceva ce inca exista.), dar FC Fcsb nu poate fi considerat nici continuatorul Stelei dar nici continuatorul AFC Steaua Bucuresti. FC Fcsb e o alta echipa.

Liga Profesionista de Fotbal e condusa ori de hoti, ori de prosti

La stabilirea programului pentru noul sezon al ligii 1, cei de la LPF au dat dovada ca nu stiu sa citeasca. Desi in documentele lor oficiale scrie SC Fotbal Club Fcsb SA, asa cum puteti sa vedeti in poza principala a acestui articol, cei de la LPF au citit tot „Steaua”.

Nu e surprinzator absolut deloc. LPF, la fel ca si FRF, a fost si ramane unul dintre aliatii de nadejde ai lui Becali. Nu numai ca Liga ignora doua decizii judecatoresti, dar merge chiar pana acolo incat sa ajute aceasta echipa sa fure in continuare.

lpf fcsbPe siteul sau, LPF spune ca Fotbal Club Fcsb are sediul in bulevardul Ghencea, la numarul 45. Adica, asa cum am zis, la adresa nonprofitului AFC Steaua Bucuresti, o adresa unde, in ziua de azi, gasiti un singur proprietar: CSA Steaua Bucuresti. Astfel, LPF incearca sa falsifice o continuitate. Incearca sa produca o continuitate care nici nu a existat si nici nu exista.

De ce foloseste LPF aceasta adresa? Pentru ca doar asa poate sa explice aceasta continuitate falsa. Si nu doar asta, ci si participarea celor de la FC Fcsb in Liga 1, pe locul Stelei.

AFC Steaua Bucuresti nu a vandut niciodata locul sau in Liga 1. Nici nu putea sa o faca, pentru ca nu ii apartinea. AFC Steaua Bucuresti a functionat doar atat timp cat a existat parteneriatul cu Steaua. Asa cum functioneaza si Asociatia Baschet Club Steaua Bucuresti.

Asadar, putem concluziona doar ca cei de la LPF sunt ori hoti, ori prosti. Faptul ca ei au folosit cuvantul „Steaua”, atunci cand au vorbit despre FC Fcsb, este o insulta la adresa justitie, la adresa clubului Steaua si la adresa noastra, a suporterilor stelisti.

Nu ne asteptam ca acestia sa isi ceara scuze. Din moment ce sunt dispusi sa falsifice acte, este clar ca sunt dispusi sa faca orice pentru a-l ajuta pe Becali.

Despre ce continuitate va vorbi UEFA?

Saptamana viitoare vor avea loc extragerile pentru noul sezon al cupelor europene. Vom vedea, astfel, daca UEFA e la fel de prietenoasa cu Becali cum sunt FRF si LPF. Va fi interesant de vazut daca, atunci cand va extrage biletul cu numele FC Fcsb, oficialul UEFA va citi tot Steaua. Nu prea cred.

Cel mai probabil, in acel moment intreaga lume va auzi: „Futbol Clab EF SI ES BI Biucarest”(stiu ca nu asa se scrie, dar faceti-mi pe plac de data asta). Si o mare parte din Romania se va tavali pe jos de ras.

Asta este singura continuitate a Fotbal Club Fcsb, o continuitate a rusinii!