Steaua

FC Fcsb ar vrea sa fie Steaua, dar nu poate

Si nu, nu e doar din cauza hotararilor judecatoresti care ii interzic acest lucru. Astazi, diferentele dintre Steaua Bucuresti si FC Fcsb se pot vedea foarte usor. Sunt mari si sunt prezente la absolut toate capitolele.

In cei aproape 10 ani (2003-2014), cand FC Fcsb a inselat intreaga Romanie, dandu-se drept Steaua, echipa lui Becali nu a reusit sa isi insuseasca valorile care au facut din Steaua o echipa de nivel european. Chiar mai rau, aceasta a ajuns sa promoveze „valorile” stapanului sau. Scandalurile, nesimtirea, rasismul, proasta creste si spectacolul ieftin au ajuns asadar sa fie prezente aproape zilnic in fotbalul romanesc. Drept urmare, acesta si-a pierdut din farmec, stadioanele fiind astfel abandonate de fani iar interesul pentru fotbal scazand la cote inimaginabile acum 20 de ani.

Steaua Bucuresti a aratat, insa, ca nu trebuie sa ne multumim cu putin. Ne-a aratat ca fotbalul nu a murit si, prin reactivarea sectiei sale de fotbal, le-a readus suporterilor bucuria de a privi un meci de fotbal. Meciul de ieri, Academia Rapid – Steaua Bucuresti, a fost unul de nivelul meciurilor din Champions League, desi s-a jucat in Liga a IV-a. Peste 10 mii de oameni au fost prezenti la meci, au facut o atmosfera incredibila, au indreptat lumina reflectoarelor asupra mizeriei din fotbalul romanesc si au demonstrat de ce Fotbal Club Fcsb nu poate sa fie Steaua. Diferentele dintre cele doua echipe sunt prea mari.

1. La nivelul conducerii

Desi nu este cel mai important aspect, e potrivit sa incepem aceasta analiza chiar cu „capetele” celor doua echipe. Intr-o parte, Steaua e condusa de fosti mari sportivi (Lacatus, Iovan, Bumbescu, Ion Ion, etc.) si de ofiteri ai armatei romane. Daca pentru ultima categorie e greu sa gasim cuvinte de lauda, realizarile lor de pana acum nefiind neaparat spectaculoase, putem totusi sa ne mandrim ca avem de-a face, totusi, cu ofiteri, nu cu fosti sau actuali puscariasi.

La FC Fcsb, situatia sta fix invers. Becali si Stoica au facut amandoi puscarie. Mache Ianuli e un nepot,  despre care nimeni nu stie nimic. Argaseala e un personaj dubios, prezent mai mult de fatada, la fel ca Duckadam. Iar Nicolae Dica a devenit unealta lui Becali, o unealta pe care „patronul” o umileste aproape saptamanal, subminandu-i autoritatea si lasand sa se inteleaga ca e angajat doar pentru ca acelasi Becali nu poate ocupa functioa de antrenor.


2. La nivelul lotului

Lotul Stelei e format din jucatori tineri, fara foarte multa experienta insa talentati si cu potential foarte mare. In meciul cu Academia Rapid, acestia au dominat un adversar care avea in lot fotbalisti maturi, de Liga 1. De altfel, doar experienta lui Daniel Niculae i-a ajutat pe giulesteni sa egaleze. Daca centralul partidei, varul lui Mache, nu s-ar fi grabit sa-l elimine pe Predescu, Steaua ar fi putut sa invinga aseara. In acest moment, putem spune cu siguranta ca lotul Stelei este de cel putin nivelul Ligii a II-a, desi echipa noastra joaca in Liga a IV-a.

De partea cealalta, desi se lauda ca a cumparat toata crema ligii 1, FC Fcsb tremura la fiecare meci european. Atunci cand intalneste o echipa mai serioasa, de cele mai multe ori e umilita, victoriile europene venind doar atunci cand National Arena e vizitata de echipe straine necunoscute. FC Fcsb nu sta foarte bine nici in Liga 1, competitie pe care nu a mai castigat-o de ani buni si unde se chinuie la aproape fiecare meci.

3. Vedetele

Steaua nu are vedete, nu inca, dar jucatorii au reusit sa castige inimile suporterilor. Capitanul Iancu, golgeterul Predescu, Macris, baiatul din galerie, Ghita Constantinescu, Catalin Mirea, Cadolar Curt si toti ceilalti au imbratisat puternic culorile ros-albastre si au intrat in inimile suporterilor, care ne trimit aproape saptamanal mesaje, intrebandu-ne de unde isi pot cumpara tricouri oficiale, care sa aiba si numerele si numele jucatorilor. Cu ocazia aceasta va si spunem ca nu stim inca, prieteni. Cel mai bine este sa vorbiti la club. Acolo veti primi toate informatiile necesare. Si, daca inca nu au fost scoase la vanzare astfel de tricouri, poate ca mesajele voastre ii vor convinge pe sefii clubului sa faca acest pas.

Pentru a putea duce la bun sfarsit aceasta comparatie, o sa aruncam o privire asupra tanarului golgeter stelist, Alin Andrei Predescu, care, la doar 21 de ani, e un pradator adevarat, marcand aproape 20 de goluri, in primele 8 etape de campionat. Predescu a marcat si ieri, cu Academia Rapid. A inscris din penalty, cu o scarita spectaculoasa. Din pacate, a fost eliminat. Insa, dupa primirea cartonasului rosu, acesta a fugit imediat catre fanii stelisti. I-a salutat, a sarutat emblema si s-ar fi dus langa ei, daca i-ar fi permis stewarzii.

La fel de frumoase ca golul marcat au fost si cuvintele spuse de golgeterul nostru dupa meci:

„E primul meci pe care îl joc într-o astfel de atmosferă. Îi felicit pe suporterii rapidişti pentru atmosfera pe care au făcut-o, dar şi pe fanii noştri, care au fost într-un număr foarte mare. Probabil pentru prima oară în cariera mea m-am simţit fotbalist cu adevărat. Sper să joc în continuare într-o astfel de atmosferă şi de fiecare dată când vin aici să câştig. Din păcate, am plecat doar cu un punct. Dar, una peste alta, e ok, pentru că oricum avem un avantaj în faţa lor, după ce s-au încurcat, aşa că acest punct e binevenit. Sper ca la retur să jucăm pe un stadion cât mai mare, pentru ca toţi suporterii stelişti să încapă. Nu am vrut să umilesc pe nimeni, am vrut să fiu sigur că marchez. Într-o astfel de presiune şi la 0-0, eram sigur că portarul o să se arunce. A fost un gol sigur. Având în vedere că iubesc clubul la care joc, un gol cu Rapid sau cu Dinamo este special. Va fi special mereu.

Acum că nu mai discutăm la cald, în primul rând, vreau, în numele tutror colegilor mei, să le mulţumesc spectatorilor ce iubesc culorile roş-albastre, pentru că ne-au susţinut neîncetat şi necondiţionat. Eu unul puteam să jur că jucăm acasă. Iar, în al doilea rând, aş vrea să-mi cer scuze faţă de toţi oamenii care şi-ar fi dorit să plece învingători în această seară, pt că 11 > 10, aşa cum 1000>10000. Chiar dacă noi pe teren am fost egalii lor, voi, în tribună, n-aţi avut concurenţă. Forza STEAUA, împreună reuşim.”



Predescu a inteles ce inseamna Steaua. A inteles cat de importanti sunt fanii. Nu la fel se poate spune despre „vedeta” FC Fcsbistilor. Denis Alibec e un fotbalist umflat de presa si de impresari. Si nu spun asta doar pentru ca are burta. Desi e vazut de toti drept o mare vedeta, acesta nu a reusit sa marcheze prea multe goluri in acest sezon. Mai mult, acesta a aratat recent ca nu da nici macar doi bani pe echipa la care joaca sau pe suporterii sai. La o schimbare, Alibec a aruncat cu banderola de capitan pe jos, banderola primita nu pentru ca ar merita-o, ci pentru ca Becali vrea sa-i creasca cota. Imediat, Dica l-a amendat si l-a dat afara din lot.

Insa, pentru ca umilinta sa fie totala, in scena a intrat si mama lui Alibec. Aceasta a sarit rapid in apararea fiului ei, un „copil” de aproape 27 de ani, dand declaratii care nu ar fi trebuit sa apara niciodata la TV. 

In ceea ce priveste valoarea umana, diferenta dintre cele doua echipe e enorma. La FC Fcsb, foarte putini jucatori chiar se identifica cu echipa sau cu sustinatorii ei. Iar acest lucru a fost demonstrat chiar de Geraldo Alves, fost jucator la FC Fcsb.

„Şi pe mine m-au întrebat prietenii de afară ce se întâmplă la Steaua. Le-am spus că echipa din Liga 1 e a domnului Becali, el investeşte. Dar suporterii sunt mai aproape de formaţia din Liga a 4-a. Echipa e aceea unde sunt suporterii. Echipa e în Liga a 4-a, dar se vorbeşte mai mult de ea decât de CFR. Cu tot respectul pentru cei de la Cluj, care au făcut o treabă excelentă.” – Geraldo Alves

4. Suporterii

Poate cea mai mare diferenta dintre cele doua echipe se vede la nivel de suporteri. Suporterii stelisti, mai ales cei din Peluza Sud, au fost laudati aproape fara oprire in aceasta jumatate de an, pentru toate realizarile lor. Au fost prezenti la antrenamente, la meciuri amicale, la toate meciurile oficiale si de fiecare data au facut atmosfere incendiare. Au avut intotdeauna coregrafii de top, mesaje originale si cantece care s-au auzit la multi kilometri distanta. Cel mai important, au umplut stadioanele de fiecare data, fie ca a fost vorba de meciuri jucate acasa sau in deplasare.

Fotbal Club Fcsb, in cea mai mare parte a timpului, joaca cu stadionul aproape gol. Reuseste sa atraga oameni la meciuri doar atunci cand da invitatii gratis si doar cand joaca in Europa. In rest, suporterii FC Fcsbisti nu-si prea dau interesul. Deja au o reputatie proasta. Anul trecut, s-au imbracat in culorile celor de la Dinamo si si-au facut poze fericiti, fara sa-si dea seama ca echipa lor poarta alte culori. In ceea ce priveste Peluza Ros-Albastra, membrii acestei grupari s-au facut de rusine de nenumarate ori. Pana la inceputul acestui an, acestia au fost finantati de apropiati de-ai lui Becali. La meciuri folosesc doar cantece inventate de suporterii stelisti care azi sunt alaturi de Steaua, iar coregrafiile si bannerele lor par a fi facute de copii de gradinita. Mai mult, acestia au ajuns sa isi faca o asociatie, pentru a le cere celorlalti suporteri FC Fcsbisti sa le doneze bani si sa le finanteze coregrafiile si deplasarile.

Stelistii, in schimb, au infiintat Asociatia Stelistilor 1947, o asociatie care a strans foarte multi bani si care a reusit sa devina chiar sponsor oficial de-al Stelei. 

5. Adversarii

Neasteptat, in acest sezon, toti adversarii nostri, fie ca a fost vorba de dinamovisti, rapidisti sau alti suporteri, au laudat Steaua. Toti au avut cuvinte frumoase de spus despre Lacatus si baietii lui.

„Ne-am întors în timp, m-am simţit ca la 20 de ani. Jos pălăria pentru fanii noştri, dar şi ai lor. Acesta e farmecul fotbalului. De aici trebuie pornit pentru regenerarea fotbalului românesc. Echipele de tradiţie ar trebui să revină”, a declarat Daniel Pancu, dupa Academia Rapid – Steaua.

Rivalitatea e necesara in sport. Insa asta nu inseamna ca respectul trebuie sa lipseasca. Daca Steaua a castigat respectul adversarilor sai, FC Fcsb a reusit doar sa starneasca dezgust. Nu trece nicio saptamana fara ca oficialii acestei grupari sa nu aiba iesiri dezgustatoare la adresa rivalelor din campionat. Isi batjocoresc adversarii, isi batjocoresc antrenorii, jucatorii si chiar si suporterii. Cersesc mereu ajutorul federatiei si al arbitrilor, iar apoi se intreaba de ce ii uraste intreaga Romanie. Cand nu poti oferi respect, nici nu poti cere sa fii respectat.

Concluzie

In acest moment, FC Fcsb continua sa se foloseasca abuziv de palmaresul Stelei, asa cum s-a folosit si de nume, pana cand l-a pierdut. Aceasta ultima legatura falsa dovedeste disperarea din interiorul acelui club. Prin faptele sale, FC Fcsb nu a reusit niciodata sa se ridice la nivelul Stelei, pentru ca mentalitatea de campion si celelalte valori steliste nu sunt compatibile cu caracterul oamenilor care conduc acea echipa. Oricat si-ar dori de mult, ei nu vor putea niciodata sa fie Steaua.