coregrafie academia rapid Steaua

Doua probleme care ar trebui rezolvate

Cunoscutul comentator sportiv, Ioan Viorel, a scris duminica, pe pagina sa de Facebook, „5-6 randuri” despre meciul dintre Academia Rapid si Steaua Bucuresti. Am decis sa comentam gandurile sale, deoarece acestea au ridicat doua probleme importante. Una direct si alta indirect.

Puteti citi aici cele scrise de comentatorul sportiv. Nu o sa dam link catre pagina sa, deoarece nu vrem sa-i trimitem si lui pe cap oitele-troli care sunt zilnic prezente aici pentru a face scandal.

5-6 randuri pe zi

12.000 de oameni pe „Giulesti” la Rapid – Steaua! DOUASPREZECE MII de oameni la un meci de liga a patra! Sper doar ca sefii FRF, LPF si, mai ales AMFB, sa fi vazut si ei, sau macar sa fi auzit, de atmosfera creata de suporteri. Si poate asa le-o da Dumnezeu minte suficienta celor de la Asociatia Municipala sa schimbe macar anul asta regulamentul ala care spune ca la finalul sezonului are dreptul sa mearga la baraj o singura echipa din seria asta bucuresteana. Nu de alta, dar trebuie sa fii si tampit si impotriva fotbalului ca sa nu schimbi, mai ales dupa ce in 28 de ani s-au incalcat de sute de ori regulamentele si niciodata pentru o cauza atat de nobila. Pentru ca, da, trebuie sa fii tampit sa tii inca un an in Liga a patra una dintre aceste doua echipe, cu suporteri care sunt suficient de multi si de impatimiti cat sa-ti umple un stadion. Altfel, ramanem tot cu cei 300 de la Chiajna si cei 400 de la Voluntari. Nu v-ati saturat de stadioane pustii? Noi, cei multi, da!  – Ioan Viorel





Prima problema, cea care poate fi identificata usor, este promovarea echipelor de traditie, echipe care, chiar daca joaca in Liga a IV-a, tot aduc mai multi suporteri la stadion decat echipele din prima liga. Textul nu pune foarte mare accent pe cea de-a doua problema, insa ea reisese indirect si e una mare. E vorba despre cei 28 de ani in care s-au incalcat de sute de ori regulamentele.

Echipele de traditie trebuie sa revina in top

Fotbalul romanesc e bolnav. Stam prost la nivel de club, la nivel de nationala, la nivel de suporteri, la nivel de audiente, la nivel de bani, peste tot. Si asta pentru ca, dupa 90, sefii fotbalului romanesc au avut o singura preocupare: imbogatirea rapida. De fotbal nu le-a pasat.

Asa au ajuns sa sufere toate echipele de traditie. Nu ma refer doar la Steaua si Rapid. Sportul Studentesc, Universitatea Craiova, Universitatea Cluj, Poli Timisoara si multe alte echipe s-au prabusit, unele parasind definitiv scena fotbalului romanesc.

„Din fericire”, Steaua nu a disparut de tot. Avem posibilitatea de a ne intoarce in Liga 1, insa acest nivel este, in acest moment, destul de departe. In conditiile in care FRF ofera locuri in Liga 2 si in Liga 3 cui doreste, e greu de inteles de ce doua echipe stabile financiar, cu traditie in spate si cu suporteri in tribune au fost exilate la AMFB.

Gresesc. Nu e greu de inteles. In ultimele decenii, FRF a urmarit acelasi tipar: a promovat fotbalul hotilor, teparilor, smecherilor. Asa au ajuns in fotbal oameni ca Becali, Borcea, Copos, Iancu, Siman, Bucsaru si multi altii. Ar fi putut FRF sa scape de acesti indivizi? Cu siguranta. I-ar fi putut declara persona non grata. Ar fi putut sanctiona cluburile ale caror conducatori aveau iesiri dezgustatoare. Ar fi putut sa aplice legile UEFA mai puternic, ca sa nu mai existe atat de multe echipe imprumutate in primele divizii. Dar FRF nu a facut niciodata nimic. Le-a permis acestor gropari sa faca ce au vrut si chiar i-a protejat.

Astazi, echipe precum Steaua sau Academia Rapid ar fi putut fi primite direct in Liga 2. In conditiile in care Liga 3 a ajuns locul unde se bat satelitii echipelor din prima liga, o astfel de propunere nu ar trebui sa supere. Cu ele, in varful sau aproape de varful fotbalului romanesc ar fi venit si traditia, si fanii, si banii, si bucuria oamenilor de a privi meciuri. Iar asta e o certitudine. Nu credeti? Intebati-i pe cei peste 10 mii de oameni prezenti la Academia Rapid – Steaua.

FRF nu da semne ca si-ar dori asa ceva. Anumite voci spun ca federatia se bucura ca suporterii nu merg pe stadioane. Echipele nu primesc bani, e adevarat. Dar federatia primeste mai mult din televizari. Asta e o discutie pentru altadata.


Ce regulamente pot fi incalcate, cand si de catre cine?

Ca regulamentele FRF sunt incalcate aproape in fiecare sezon, asta nu mai este un secret. Vorbim despre un status quo care convine tuturor, mai putin suporterilor si celor cinstiti. Doar aceste doua categorii au de pierdut.

Hotii vor fura in continuare si vor incalca regulamente. Doar asa stiu. Fie ca vorbim despre alergatul cu pungi, despre valize, despre schimbari de nume sau inscrieri abuzive, scopul este unul singur: banii. Pentru bani, baietii astia sunt in stare sa faca orice.

Asa s-au prabusit echipelle de traditie din Romania, fortate in afara fotbalului de baieti destepti, care stiau mai bine si care aveau si nesimtirea necesara pentru a face acel pas in plus, pas necesar pentru a obtine ce isi doresc. FRF i-a ajutat si ii va ajuta, pentru ca FRF nu este prietena fotbalului, ci a lor.

Minus cu minus poate da plus doar la matematica. Nu e corect sa incalci un regulament, doar pentru ca altii l-au incalcat. Chiar daca incalcarea acelui regulament te-ar duce direct in Liga 2 sau Liga 1. Chiar daca intreg fotbalul ar avea de castigat.

Si aici e o alta problema, una care tine doar de noi. Steaua merita sa joace in prima liga, dar ar fi oare bine sa fie saltata direct acolo? Vom lasa si aceasta discutie pentru altadata. Sa discutam acum despre incalcarea regulamentelor.

Ce ar trebui sa faca FRF? Raspunusul e simplu, sa se asigure ca nimeni nu mai incalca regulamentele, sa ii pedepseasca pe cei care o fac si sa corecteze toate incalcarile grave care au avut loc pana acum.

Da, poate ca e incorect ca Steaua sa fie promovata direct in prima liga. Sau in a doua. Dar problema asta este doar cu „poate” si nu ar trebui sa stea in fata certitudinilor. O certitudine e faptul ca FC Fcsb a fost inscrisa abuziv in prima liga. Echipa aceea a fost infiintata in 2003 si atunci a si intrat in Liga 1. Nimeni nu ne explica cum s-a intamplat asta. Mai mult, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre asta. Mai ales presa, aceeasi presa care urla cu disperare atunci cand cineva propune ca Steaua si Academia Rapid sa fie lasate sa promoveze impreuna, daca termina campionatul pe primele locuri.