nume stupide

Daca FC Fcsb ar fi Steaua, nu s-ar numi FC Fcsb

Nu s-ar numi nici Steaua, pentru ca nu are voie sa foloseasca acest nume, dar cu siguranta ar fi ales un nume serios. Insa FC Fcsb nu are nevoie de un nume serios, ci sa dezinformeze si sa produca confuzie.

Dupa decizia de ieri a CNA, mioarele care sustin echipa condusa din umbra de Becali au sarit ca arse. Au urlat din nou ca nu e normal ca „Armata” sa fie unicul proprietar al cuvantului „Steaua” si, dupa cateva mii de litri de lacrimi, au decis ca, pentru ei, FC Fcsb va continua sa fie Steaua. Asta nu e o problema. Pentru ei, FC Fcsb poate sa fie Steaua, Real Madrid, FC Barcelona, Bayern Munchen sau chiar Dinamo Bucuresti. Dar, oare, daca numele nu conteaza chiar deloc, n-ar vrea ei sa redenumeasca echipa cu nume format doar din consoane?

Raspunsul este „NU”. Oricat de stupid e numele FC Fcsb, acesta a fost ales cu un scop anume: sa prosteasca oile.


Iti poti schimba numele, dar nu si identitatea

Multe echipe si-au schimbat numele de-a lungul anilor. Chiar si Steaua a avut mai multe nume, din ’47 si pana azi. Echipa noastra a inceput cu numele Asociatia Sportiva Armata. A trecut apoi la Cluul Sportiv Central al Armatei si Casa Centrala a Armatei, pentru a se opri, in cele din urma, la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucuresti. Legenda spune ca a fost ales numele „Steaua”, pentru ca sefii comunisti din acea vreme nu voiau ca adversarii sa injure armata. Important este ca au ales un nume frumos si nu doar un amestec de litere, cifre si caractere speciale.

Trecerea de la CCA la Steaua nu a fost o problema pentru conducatorii de atunci ai clubului. Nu exista riscul ca suporterii sa nu stie despre ce echipa e vorba. Echipa era tot aceeasi, dar cu un nume nou. Aceasta schimbare nu a sters istoria sau celelalte nume si embleme.

Ceea ce a facut Steaua atunci se numeste rebranding si nu e absolut deloc asemanator cu cazul FC Fcsb. In primul rand pentru ca Steaua a facut voluntar aceasta schimbare. Nu a existat niciun judecator care sa le spuna „militarilor” ca nu pot folosi cuvantul „Casa”, cuvantul „Central” sau cuvantul „Armata”. Mai mult, FC Fcsb nu va putea niciodata sa-si schimbe numele in ASA, CSCA sau CCA. Daca va dori vreodata acest lucru, Steaua va putea sa il faca, fara nicio piedica din partea nimanui.


Toata lumea stie ca FC Fcsb e un nume stupid, o bataie de joc

Cand societatea infiintata de Becali in 2003, SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA, a fost obligata de lege sa-si schimbe numele, conducatorii acestei echipe puteau alege orice. FC Star Bucuresti era un nume acceptabil. FC Biruinta, la fel. FC Vulturii, FC Leii, FC Ursii, FC Oile, FC Soarele, FC Luna, FC Saivanul, FC Orice. Cred ca intelegeti unde vreau sa ajung.

Becali, Argaseala si MM Stoica puteau alege oricare din aceste nume. Dar au ales Fotbal Club Fcsb. De ce? Pentru a continua sa-i prosteasca pe fani si pentru a-si bate joc de ei si de Steaua. Asa cum au spus deja de atatea ori, ei considera acel „Fcsb” drept un acronim, care vine de la Fotbal Club Steaua Bucuresti.

Folosirea acestui acronim este interzisa de decizia din dosarul pentru numele Steaua, insa Becali si oamenii lui au gasit o portita: folosirea acelui „Fotbal Club” inainte de Fcsb.

“Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele”Steaua”, “Steaua Bucureşti”sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive.”

Daca Fcsb e un acronimc, atunci Fotbal Club Fotbal Club Steaua Bucuresti este de departe cel mai stupid nume de echipa din intreaga galaxie, iar fanii Fcsbului ar trebui fie revoltati si sa ceara sa cada capete. Oare era chiar atat de greu sa puna un AS in loc de FC? AS Fcsb chiar are sens si in cazul acesta chiar poti spune ca Fcsb e un acronim, chiar daca nu e. Insa conducatorii Fcsbului nu au atat de multa imaginatie. Ei au ales solutia cea mai simpla, mizand pe prostia si ignoranta fanilor lor. Un fcsbist e interesat de performanta facuta in acest moment, nu de istorie, nume sau palmares. Iar Gazeta Sporturilor a demonstrat chiar azi acest lucru.


GSP to the rescue

Vazand ca CNA-ul a dat o noua lovitura puternica echipei finantatorului lor favorit, baietii de la GSP au sarit repede in ajutorul pipereanului. Asa a aparut articolul „FCSB nu e Steaua, dar la meciuri vin cu 80% mai mulți fani decât înainte de scandalul dintre Armată și Becali!”

In tot articolul, cuvantul Fcsb apare o singura data, ca FCSB. In rest, echipa lui Becali e denumita „echipa actuala”. E o incercare penibila de o prezenta drept continuatoarea Stelei, un fel de „atunci era Steaua, acum e Fcsb”. Dar si mai penibil e faptul ca aceasta incercare de spalare a imaginii (si/sau a creierelor) nu face altceva decat sa ii prezinte pe suporterii fcsbisti ca niste suporteri de rezultat.

E o incercare de dezinformare, dar una slabuta rau de tot, care isi trage singura presul de sub picioare, prin propozitia „Oficial, FCSB nu e Steaua”. E adevarat, baieti, obisnuiti-va cu gandul asta.

Dezinformarea trebuie sa inceteze

Prezent la sedinta de ieri a CNA, colonelul Petrea a declarat urmatoarele:

„Vă adresăm rugămintea ca publicul telespectator să fie corect informat. Nu mi se pare corect ca într-o emisiune zilnică să fie folosită sintagma Steaua Armatei. Există una singură, Steaua București, care aparține CSA.”

Da, Steaua Armatei nu exista. Exista doar Steaua Bucuresti, cel mai mare club sportiv din Romania, a carei echipa de fotbal joaca, din pacate, in Liga a IV-a. Si asta nu e o dezinformare. E adevarul. De adevar se feresc doar cei care stiu ca mint, care castiga din dezinformare.

Daca nu cauta sa dezinformeze si sa fure in continuare imaginea Stelei, FC Fcsb putea azi sa aiba un nume frumos, usor de pronuntat, care sa nu le dea batai de cap moderatorilor si posturilor TV. Dar atunci nimeni nu s-ar mai uita la meciurile de Europa League transmise de Pro TV, iar Sport.ro s-ar inchide sau s-ar dedica in totalitate familiei Simpson.