conducerea stelei cristian petrea

Minusurile Stelei in acest sezon: atitudinea pacifista a conducerii clubului

Ieri am discutat despre cel mai putin important dintre punctele slabe pe care Steaua le are in acest sezon, despre lipsa de experienta a tinerilor fotbalisti stelisti. Astazi, insa, e timpul sa trecem la cel mai important dintre aceste puncte slabe. Este vorba despre atitudinea pacifista a conducerii Stelei, atitudine care iti poate aduce cinste pe timp de pace, dar care iti poate face foarte mult rau, atunci cand esti inconjurat de scandaluri.

In ciuda faptului ca vorbim despre cel mai mare club sportiv din tara, conducatorii Stelei au fost aproape invizibili in ultimiii 20 de ani. Colonelul Rosu, comandant al clubului din 2000 si pana in 2003, e aproape necunoscut in lumea stelista. Colonelul Boroi, comandant al clubului intre 2003 si 2016, e un pic mai cunoscut decat Rosu, insa singurele lucruri care l-au propulsat in ochii suporterilor stelisti au fost faptul ca Steaua a inregistrat o scadere in timpul conducerii sale, lipsa de implicare a acestuia si mai ales dorinta/obsesia de a evita orice fel de scandal, cu oricine, indiferent daca acest lucru e benefic sau nu pentru club.




Spre deosebire de ceilalti doi, actualul comandant, colonelul Cristian Petrea, pare sa nu fie chiar asa de speriat de presa si de camerele de filmat. Acesta a tinut conferinte de presa, a fost prezent in emisiuni, a vorbit despre Steaua si chiar a sarit in apararea clubului, atunci cand anumiti „ziaristi” incercau sa insinueze ca FC Fcsb ar fi Steaua. Insa asta nu este destul.

E adevarat ca sectia de fotbala Stelei si-a reluat activitatea in timpul mandatului lui Cristian Petrea. Nimeni nu poate nega acest lucru. Asa cum nimeni nu poate nega faptul ca George Boroi s-a opus cu toate fortele timp de aproape doi ani reactivarii sectiei, mergand pana acolo incat sa retraga echipa inscrisa de locotenent-colonelul Florin Talpan in liga a cincea. Totusi, asta nu inseamna ca treaba lui Cristian Petrea s-a terminat. Nu. De abia acum incepe.

Cea mai mare problema a Stelei in acest moment e faptul ca, in Liga 1, exista o alta echipa care pretinde ca e Steaua. In ciuda faptului ca FC Fcsb a pierdut toate procesele pe care le-a avut cu Steaua, minciuna inca nu a murit.

Florin Talpan a incercat sa o ucida, sa atraga atentia oamenilor asupra hotiei care are loc, insa Cristian Petrea a intervenit si i-a interzis sa mai dea declaratii in presa. Asta a fost prima mare greseala a colonelului Petrea.

Fotbal Club Fcsb a profitat din plin de liniste si a continuat sa minta. Astazi, televiziuni precum ProTV, ProX sau Digi Sport inca folosesc numele „Steaua” atunci cand vorbesc despre aceasta echipa. Si nimeni nu spune nimic.

Sau, mai bine zis, niciun oficial stelist nu spune nimic. Pentru ca suporterii stelisti s-au mobilizat, au facut plangeri la CNA si au obtinut rezultate. Asociatia Stelistilor 1947 a facut si ea plangeri. Si a obtinut si ea rezultate foarte bune pentru Steaua. Nu e un lucru rau ca suporterii se implica. E foarte bine. Insa exista oameni platiti care ar trebui sa faca treburile acestea. Si nu le fac.


Probleme grave care trebuie rezolvate, care pot fi rezolvate usor si rapid, dar care nu sunt rezolvate

Va voi enumera acum cateva probleme care ar trebui sa fie prioritare pentru conducerea Stelei, probleme care ar fi trebuit rezolvate de foarte mult timp, dar care par a fi ignorate.

  1. Falsa incertitudine in ceea ce priveste palmaresul Stelei
  2. Reclama falsa pe care continua sa o faca televiziunile si presa
  3. Faptul ca cei din conducerea FC Fcsb inca folosesc cuvantul Steaua
  4. Faptul ca FC Fcsb inca pretinde ca e Steaua Bucuresti in relatia cu sponsorii sai
  5. Existenta site-ului steauafc.ro si a paginii de Facebook FC Steaua Bucuresti.

1. Falsa incertitudine in ceea ce priveste palmaresul Stelei

Am spus falsa incertitudine pentru ca motivarea deciziilor din dosarele pentru marca si nume au clarificat ca palmaresul Stelei poate sa apartina doar Stelei. Mai mult, ultimul comunicat dat de LPF a aratat ca marca include palmaresul. In mod normal, astazi nu ar trebui sa mai vorbim despre FC Fcsb ca avand 26 de titluri nationale. Dar inca avem discutia asta. Si totul pentru ca site-urile FRF, LPF si UEFA nu au facut modificarile necesare.

Trebuie sa intelegeti ca ceea ce apare pe aceste site-uri nu reprezinta nici o pozitie oficiala a acestor trei entitati si nici vreo decizie care sa dea dreptate FC Fcsbului. E vorba doar de niste pagini pe internet, cu nimic mai valoroase decat o pagina de Wikipedia.

Acele informatii ar putea fi modificate usor daca conducatorii Stelei ar face presiune asupra Federatiei si Ligii. Craiova a avut succes deja. A dat nastere unui precedent si ne-a facut noua treaba mult mai usoara.

2. Reclama falsa pe care continua sa o faca televiziunile si presa

Voi da din nou exemplul Craiovei si aici. Oltenii nu au stat la discutii cu cei de la GSP. In momentul in care au vazut ca acestia sunt in tabara lui Mititelu, le-au aratat degetul mijlociu si au incetat orice contacte cu ei. Astazi, in ciuda propagandei facute de GSP pentru echipa lui Mititelu, LPF a recunoscut ca palmaresul Stiintei apartine clubului CS Universitatea Craiova. Cu aceasta victorie, oltenii au inchis gurile oamenilor lui Tolo.

Conducerea Stelei isi doreste insa sa aiba o relatie foarte buna cu presa care ii vrea raul. Ii lasa sa minta, ii lasa sa dezinformeze, sa se joace cu cuvintele, imaginea sau palmaresul Stelei. Toate acestea ii fac rau clubului, despre care unii stelisti ajung sa creada ca nu e Steaua.



3. Conducatorii FC Fcsb inca folosesc cuvantul Steaua

Fie ca vorbim despre antrenori, despre presedinti, despre staff sau despre finantatorul din umbra, toti folosesc cuvantul „Steaua”. Niciunul nu-i spune clubului pe nume, adica FC Fcsb. Mai mult, acestia le cer si ziaristilor sa faca la fel, cum am vazut deja in faimosul videoclip in care Dan Filoti si-a cerut scuze fata de MM Stoica, pentru ca a zis „FCSB”. 

Asa ceva nu este posibil. Decizia data in decembrie anul trecut ii interzice FC Fcsbului sa mai pretinda ca e Steaua. Si ea se aplica si reprezentantilor clubului. Daca FC Fcsb o incalca, atunci trebuie sa plateasca. Conform hotararii, daunele de intarziere a aplicarii deciziei sunt in valoare de 500 de euro pe zi. Cei care au mai multa rabdare pot sa incerce sa calculeze cam ce datorie are FC Fcsb fata de Steaua.

4. FC Fcsb inca pretinde ca e Steaua in relatiile cu sponsorii sai

Asa cum stim deja, Pro TV a fost amendata pentru ca a prezentat o reclama falsa, in care Net Bet sustinea ca e sponsorul Stelei. Dar Net Bet ce a patit? Dar Kia? Dar ceilalti sponsori ai FC Fcsbului? Toti pretind ca sunt sponsorii Stelei. Niciunul nu se recomanda ca sponsor oficial al FC Fcsb. Iar conducerea stelista la permite.

La fel ca FC Fcsb, aceste firme se folosesc si ele ilegal de imaginea Stelei. Banii care ar trebui sa ajunga in conturile Stelei, ajung de fapt in conturile lui Becali. Oare colonelul Cristian Petrea chiar nu crede ca asta e o problema care trebuie rezolvata cat mai repede?

Si chiar poate fi rezolvata repede, ca doar aveam deja o decizie care spune ca FC Fcsb nu are voie sa foloseasca numele Steaua in activitati comerciale.

5. Existenta site-ului steauafc.ro si a paginii de Facebook FC Steaua Bucuresti

Poate cea mai buna dovada a lipsei de implicare a conducerii steliste e faptul ca site-ul steauafc.ro si pagina de Facebook FC Steaua Bucuresti inca mai exista. Acestea sunt doua instrumente importante de propaganda, pe care FC Fcsb le foloseste pentru a minti in continuare suporterii stelisti.

Pe pagina sa de Facebook, echipa lui Becali foloseste fara probleme cuvintele „Steaua Bucuresti”. Nici macar nu mai pune acel „FC” in fata. Iar imaginile unde apare cuvantul „Steaua” includ intotdeauna si logourile sponsorilor, pentru ca FC Fcsb le face reclama acestor companii si pe pagina sa de Facebook, nu doar la stadion sau la TV. Asadar nu poate sa pretinda nimeni ca folosirea numelui Stelei pe pagina de Facebook a FC Fcsb nu provoaca prejudicii.

Ca sa inchizi o pagina de Facebook este foarte simplu,  mai ales cand acea pagina e falsa si iti foloseste marca ilegal. Facebook nu accepta asa ceva. Conducerea Stelei trebuie doar sa faca o plangere, sa ataseze documentele care demonstreaza ca detin marca si numele Stelei, iar Facebook se va ocupa de restul.

De la distanta, aceste probleme poate ca nu par foarte mari. Insa ele sunt. Si pot deveni si mai mari, daca sunt ignorate. Sa speram asadar ca cei din conducerea Stelei vor renunta la atitudinea pacifista si ca vor trece la razboi. Mai ales ca acest razboi este deja castigat. Tot ce mai ramane de facut e sa culegi roadele.