gica hagi mircea lucescu

Ziua in care Gica Hagi l-a pus la colt pe Mircea Lucescu

In articolul publicat in aceasta saptamana, de ziua lui Gica Hagi, am vorbit despre un episod din 1998, cand fostul mare decar al Nationalei a organizat de unul singur o conferinta de presa, in care a luat apararea Stelei si i-a inchis gura lui Mircea Lucescu. Mai multi cititori ne-au cerut detalii despre acest episod, asa ca, in randurile urmatoare, va vom povesti intamplarea care a avut loc la inceputul anului 1998.

Cum a inceput totul?

Gica Hagi nu a fost niciodata un om care sa caute scandalul sau care sa iubeasca conferintele de presa inutile si sunetul propriei sale voci. Insa el iubeste fotbalul si iubeste foarte mult clubul Steaua. Asa ca, atunci cand a anuntat ca va sustine o conferinta de presa la restaurantul „Pescarus”, din Herastrau, la data de 16 februarie 1998, nu cred ca ziaristii romani au fost foarte surprinsi, desi Tolontan si Mitran, doi dintre cei care au scris despre conferinta, s-au dat nedumeriti la acea vreme.

De ce a tinut Hagi sa faca o conferinta de presa? Motivul a fost o ancheta despre Valentin Ceausescu si Steaua, ancheta publicata in ProSport Magazin. Pe Hagi l-au deranjat cateva declaratii facute de Mircea Lucescu si Costica Anghelache, pe care el le-a considerat mincinoase.



In acea perioada, cel poreclit „Il Muce” conducea Rapidul. Lucescu s-a intors in tara in 1997, dupa 7 ani in care s-a facut de rusine prin Europa. Era disperat sa isi spele imaginea si, bineinteles, sa castige un titlu. Insa Steaua era prea puternica in acea vreme. Echipa noastra se pregatea sa castige al saselea titlu consecutiv, avea un lot format din jucatori tineri, foarte valorosi, si foarte multi bani, castigati in anii precedenti.

Intors in Romania, Lucescu si-a reactivat prietenii de dinainte de 89. Trecusera aproape 7 ani de la caderea comunismului, dar obiceiurile vechi nu se uita chiar asa de usor. Astfel, la putin peste un deceniu de la castigarea Cupei Campionilor Europeni, presa din Romania dadea de pamant cu Steaua. Si atacurile au inceput. Aceleasi povesti mincinoase, vechi si obositoare:

„Steaua lua fotbalisti cu arcanul.”; „Steaua a castigat titluri pentru ca era ajutata de Nicolae Ceausescu”; „Steaua a castigat CCE pentru ca a fost ajutata de Ceausescu”; „Valentin Ceausescu era un demon care decidea cine traieste si cine moare in fotbalul romanesc”; „Lucescu a fost cel mai mare antrenor din toate timpurile”; „Lucescu ar fi castigat CCE cu Dinamo daca nu il oprea Valentin Ceausescu”; „Lucescu a luptat impotriva familiei Ceausescu si a regimului comunist”; „Steaua a fost echipa comunistilor”; „Steaua a avut doar noroc, in timp ce dinamo a avut doar ghinion” etc.

Le stiti. Le-ati auzit si cu siguranta le veti mai auzi. Dar Gica Hagi nu a vrut sa le auda in acea perioada.

Conferinta de presa de la „Pescarus”

Peste 50 de ziaristi au venit la acea conferinta de presa. Hagi a intarziat. A venit la Bucuresti direct de la Istanbul. Nu de placere. Ci pentru ca era nevoit sa o faca. Pentru Steaua. E important sa retineti ca, in acea vreme, Hagi era sub contract cu Galata. A pierdut cel putin o zi de antrenamente, din timpul sau, pentru a veni la Bucuresti si pentru a vorbi cu niste ziaristi care oricum nu au inteles nimic. Si nici nu voiau sa inteleaga. Desi stia acest lucru, lui Hagi nu i-a pasat. A tinut neaparat sa vorbeasca.

Nu s-a ascuns deloc. Cum a ajuns la „Pescarus”, le-a spus in fata ziaristilor ce avea pe suflet.

„Am venit special de la Istanbul pentru ca am citit in revista ProSport Magazin o ancheta despre Valentin Ceausescu si Steaua. Am ramas total surprins de declaratiile lui nea Mircea Lucescu si ale lui nea Costica Anghelache. Imi pare rau, dar am sa vorbesc contra lor.”

Asa a inceput Hagi. Apoi a scos o foaie de hartie. Avea scrisa pe ea idei, semn ca venise pregatit, ca nu dorea sa vorbeasca doar ca sa se afle in treaba, ca era cu adevarat suparat.

„Ei au atacat Steaua si pe domnul Valentin Ceausescu. De asta sunt aici, in fata dumneavoastra, ca sa spun adevarul. Se incearca patarea performantelor Stelei. Si nu e prima oara. Regret sa o spun, dar Lucescu a dat-o-n bara.”



Nu s-a ferit deloc sa il apere pe Valentin Ceausescu, fiul fostului dictator, caruia i se adreseaza cu „domnul”. E foarte important sa notam acest aspect, deoarece Hagi era atunci „rege” in Romania si „zeu” in Turcia. Nu era chiar orice om, nu era chiar orice fotbalist. Cand Hagi vorbea, oamenii ascultau. Din pacate, presa din Romania era inca de pe atunci plina de lepre. In loc sa inteleaga ce trebuiau sa inteleaga, oameni ca Tolontan si Mitran au fost ironici in articolele lor. Ei, evident, stiau mai bine ca Hagi cine era Valentin Ceausescu si ce a facut pentru Steaua.

„Asa au fost vremurile, ce voiati sa faca?!” le-a spus Hagi ziaristilor prezenti, despre Valentin Ceauescu. „Ca orice presedinte de club, el a vrut cei mai buni jucatori si Steaua a devenit cea mai buna echipa din Europa. DACA EXISTA O ECHIPA IN ROMANIA IN FATA CAREIA SA NE PLECAM, ACEEA ESTE STEAUA ANILOR ’85-’90.”

Hagi vorbea, din pacate, cu niste pereti. Ziaristii de la conferinta erau plictisiti, nu voiau sa auda. „Pentru asta ai venit, Gica, de la Istabul?!” s-a trezit unul din ei sa intrebe.

„Da,” i-a raspuns Hagi. „Sa fiu inteles limpede. N-am nimic cu Dinamo, poate ca maine voi antrena pe Dinamo. Cine stie? Si nu vorbesc ca stelist, ci ca suporter al fotbalului. Si daca jucam la Dinamo ziceam la fel. Imi pare rau ca trebuie sa vorbesc contra unei persoane pe care o respect asa de mult, dar nea Mircea a dat-o in bara.”

Mai sus, puteti citi articolul lui Tolontan si Mitran. In el, veti vedea cum cuvintele lui Hagi au declansat o reactie de aparare din partea celor prezenti. Niciunul din ziaristi nu voia sa ii dea dreptate. Pentru ei, era imposibil ca Lucescu sa minta. De altfel, Tolontan si Mitran chiar incep sa-l perie pe fostul dinamovist. Si asta intr-un articol in care Hagi spunea ca vorbeste prostii. Cei doi voiau sa-i faca pe cititorii lor sa inteleaga ca Lucescu i-ar fi salvat lui Hagi cariera, atunci cand l-a chemat la Brescia, de la Real Madrid. nu. Acea mutare a fost cea mai mare eroare facuta de Hagi in cariera sa. Convins de Lucescu, acesta a dat una dintre cele mai mari echipe din lume pe una de trei surcele, din Italia. Si, ca sa intelegeti cat de mare a fost greseala, aflati ca Brescia condusa de Il Muce a retrogradat la sfarsitul sezonului 1992-1993 in Serie B, desi avea in componenta sa 4 internationali romani: Hagi, Sabau, Mateut si Raducioiu. Insa acesti mari cunoscatori, Mitran si Tolontan, vor ca noi sa credem ca Barcelona l-a cumparat pe Hagi datorita meciurilor din Serie B. Nu. Hagi a ajuns la Barcelona pentru ca era un jucator de Barcelona, care a gresit, atunci cand l-a ascultat pe Lucescu si a plecat de la Real. Prin acea decizie, cariera fostului nostru decar a facut 10 pasi in spate.

Ziaristii n-au inteles nimic

Multi il ironizeaza azi pe Hagi, lasand sa se inteleaga ca nu stie sa vorbeasca. Dar, atunci, in 1998, Hagi a vorbit foarte clar. Problema a fost la ziaristii care, asa cum am zis, nu au vrut deloc sa il asculte si sa il inteleaga. Ei cautau scandal, nu adevarul. Asa ca au urmat intrebari despre Iordanescu, despre Mircea Sandu, dar si una care i-a dat de gol pe acesti propagandisti mizerabili:

„Gica, nu crezi ca vorbele tale pot fi interpretate ca un sprijin pentru Steaua, in momentul unei lupte acerbe la titlu cu Rapid?”

Asta ii deranja pe ei. Nu mai voiau sa vada cum Steaua mai castiga un titlu. Voiau sa-l vada rege pe bulibasa lor. Deranjat de atitudinea lor, Hagi a incheiat vorbind din suflet:

„Noi, la Steaua, n-am facut blaturi. Ei (n.r. Dinamo) au facut blaturi. Au creat echipe impotriva noastra, dar si acelora le dadeam 11-0, cum a fost Hunedoara, copilul lor. O suta si ceva de goluri dadeam, la 15 puncte terminam in fata. Ce sa mai contesti, in cazul asta?! Va spun, nea Mircea a dat-o in bara.”

Aceasta ultima declaratie i-a pus in dificultate pe Tolontan si Mitran. Este o declaratie care da de pamant cu eroul lor, Lucescu, si apara Steaua. Asa ca, pentru a salva imaginea celui care avea sa piarda titlul cu Rapid in acel an, s-au gandit sa incheie articolul acuzand Steaua ca l-a omorat pe Viorel Mateianu, fost antrenor la FC Bihor. Acesta murise cu doar cateva luni inainte de conferinta tinuta de Hagi, la 25 noiembrie, 1997. Avea 59 de ani. Cauza mortii sale, conform celor doi jurnalisti, a fost un meci jucat intre Steaua si FC Bihor, in 1988(!!!). Orice alte comentarii despre acest subiect sunt inutile. Va lasam doar parerea lui Hagi: „E o prostie.”

Anul 1998

Asa cum am mai zis de multe ori, Hagi a avut intotdeaua un instinct foarte bun in ceea ce priveste fotbalul romanesc. El ne-a avertizat ca fotbalul de la noi din tara va scadea in valoare. Si tot el ne-a avertizat in ceea ce-l priveste pe Becali. Atunci, in 1998, aceasta conferinta de presa a fost, cred eu, tot o incercare de-a lui Hagi de a trage un semnal de alarma. La mai putin de doua luni distanta de la acea zi de februarie, in data de 9 aprilie 1998, lua nastere nonprofitul AFC Steaua Bucuresti. Restul este istorie.