Becali

O amanare cat o calificare

Calitatea fotbalului romanesc a scazut foarte mult in ultimii ani, iar asteptarile suporterului roman de rand au scazut si ele. Daca inainte ieseam in strada pentru a sarbatori realizari importante obtinute de echipele romanesti in cupele europene sau de catre echipa nationala la mondiale, astazi, multi au ajuns sa se urce pe masini doar pentru ca o echipa romaneasca s-a calificat in Europa League. Si macar daca nu s-ar putea mai rau de atat. Dar se poate. Mai nou, unii suporteri au ajuns sa se bucure pentru ca judecatorii au amanat o decizie.

Probabil ca ati observat si voi ca azi nu prea mai vorbim despre fotbal. Nimeni nu isi mai suna prietenii sa ii intrebe daca au vazut golul marcat de fotbalistul cutare, in ultima etapa de campionat. S-au dus vremurile bune ale fotbalului romanesc. Si aproape ca s-a dus si pasiunea.

Totul a pornit de la ziarele de sport. Acestea au tradat fotbalul, atunci cand au ales sa nu mai scrie despre cei care ii fac rau si cand au acceptat schimbarea in rau a intregului fenomen. Intr-o tara normala, o presa sanatoasa ar fi spus ”Stop!”. S-ar fi opus mizeriilor, blaturilor si aranjamentelor. Si ar fi taxat chiar si meciurile slabe.

Da, pe vremuri, oamenii strambau din nas atunci cand jocul era plictisitor iar scorul final era 1-0 sau 1-1. Astazi, insa, au alte preocupari.

Acum e clar ca fcsbistii nu sunt stelisti

In weekendul trecut a avut loc un nou joc urat, plictisitor. FC Fcsb s-a dus la CFR, in derbiul consoanelor, si a facut 1-1. Zero spectacol, zero joc, zero critici din partea presei. In teorie, s-au intalnit cele mai bune echipe din campionat. Dar tot nu au reusit sa ofere fotbal de calitate.

In schimb, presa s-a aruncat asupra unui arbitru. De ce? Pentru scandal. Privind obiectiv, Hategan a avut o prestatie normala, chiar daca a dezavantajat CFR-ul. Vorbim, totusi, despre un arbitru roman, in mizerabilul fotbal romanesc. Ce ar fi vrut presa? Pe Pierluigi Collina? Atunci ar fi trebuit sa le ceara si celor doua echipe din teren sa joace precum Milan si Juventus. Dar asta nu conteaza.

Si e trist ca nu conteaza nici pentru fani. Fcsbistii sustin ca sunte stelisti, dar nu ii deranjeaza egalul si jocul prost. S-au obisnuit. Au uitat ca stelistii innebuneau atunci cand echipa calca stramb in meciuri importante. Au uitat ca stelistii nu s-au multumit niciodata cu putinul. Sau poate nici n-au stiut vreodata. Oricat de tare ar urla, toate dovezile arata ca fcsbistii nu prea au treaba cu Steaua.

Despre proces

Haideti sa vorbim si despre proces. Judecatorii trebuiau sa dea ieri o decizie, dar s-a amanat. Avocatii foarte bine platiti de Becali au invocat o noua exceptie, o noua neclaritate, o noua problema, pentru a mai trage un pic de timp. Iar judecatorii au fost de acord. De ce nu ar fi? Sa nu uitam ca acest proces a inceput in 2016. Becali a tot tras de timp pana acum. Si va trage in continuare, pentru ca stie ca acum e pe viata si pe moarte. Iar sansele lui sa castige sunt zero.

Dar sa lasam un pic procesul, a carei pagina nici pana acum nu a fost actualizata, pe portalul instantelor de judecata, si sa vorbim un pic despre fanii fcsbisti. Acestia au primit amanarea ca pe o victorie. Si chiar cred ca s-au bucurat de ea mai mult decat s-au bucurat de egalul de la Cluj.

Becali i-a educat bine pe acesti oameni. I-a invatat sa se multumeasca cu foarte putin. Pentru ei, o victorie e cireasa de pe tort. Un egal e un rezultat excelent. Iar, daca sunt invinsi la un scor acceptabil, inchid televizorul multumiti. Asa au ajuns sa se bucure de simple calificari, in loc sa-si doreasca titluri si cupe. Si tot asa au ajuns sa se bucure de amanari.

Adevarul este ca, pentru Becali, obtinerea amanarii e o mare realizare. La cat de tare l-a umilit Talpan in ultimii ani, amanarea asta poate fi considerata gol in deplasare. Problema e ca meciul nu s-a terminat. Si, oricat ar trage el de timp, tot se va termina la un moment dat. Oare ce se va intampla atunci, cand Talpan isi va trece in palmares o noua victorie? Vor plange oare fcsbistii? Sau pana atunci ii va invata Becali sa traiasca doar din amintiri?

”Ajax, Chelsea, etc.” – asta e Crezul lor acum. Il repeta de fiecare data cand vor sa gaseasca scuze pentru vreo infrangere, fie ea in teren sau in sala de judecata. Si probabil ca il vor repeta si cand judecatorii vor sterge FC Fcsb din istorie. In acel moment, isi vor aminti cu drag zilele cand mai obtineau cate o amanare. Ce performanta!