academia

Au voie jucatorii Academiei sa joace pentru Academie?

In aceasta saptamana, Florin Talpan a trimis o serie de documente catre FRF, pentru a protesta impotriva abuzurilor comise. Printre ele, colonelul stelist a adaugat si cateva fragmente la care noi nu ne-am asteptat si care ne-au pus pe ganduri. Conform acestora, jucatorii Academiei nu au voie sa joace pentru Academie.

„De asemenea, transferul contractelor nu se poate realiza conform modificărilor adoptate deoarece Asociaţiile Sportive fără personalitate juridică nu pot încheia contracte. Un eventual transfer, aşa cum pregăteşte terenul FRF, s-ar realiza între unul dintre asociaţi (n.r. – face referire la Asociaţia Redivivus 2017, care este membru fondator al Academiei Rapid), care nu este structură sportivă, şi noua structură sportivă (n.r. – Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acţiuni, care ar trebui, în viziunea lui Burleanu, să preia locul Academiei în finalul acestui sezon). Acest procedeu nu este permis de Art. 44, Alin. 2 din RSTJF. Mai mult, conform Art. 34, Alin. 2, Litera C, au drept de participare la jocurile de baraj jucătorii legitimaţi sau transferaţi cu cel puţin 6 etape înainte de terminarea campionatului Ligii 4. În ceea ce priveşte Punctul E, Art. 70 din Regulamentului privind Organizarea şi Desfăşurarea jocului de baraj, acesta nu corespunde cu situaţia de fapt şi de drept a procedurii adoptate, deoarece se referă la modificarea formei şi/sau structurii juridice a Asociaţiei Sportive câştigătoare a Ligii 4. În cazul aplicării procedurii adoptate acum de Comitetul de Urgenţă, o structură sportivă distinctă (n.r. – SC FC R SA), nou-înfiinţată, ar urma să substituie o Asociaţie Sportivă (n.r. – Academia Rapid) fără personalitate juridică, cu scopul de a crea o aparenţă de legalitate, de a participa în barajul de promovare în Liga 3 fără a deţine meritul sportiv. Meritul sportiv îi aparţine structurii sportive care a participat în competiţie (n.r. – Academia Rapid) şi nu poate fi transferat. Comitetul de Urgenţă al FRF nu se poate substitui Parlamentului României pentru a modifica legislaţia în vigoare, pe care o încalcă în mod evident prin decizia adoptată pe data de 15 mai 2018,“ a spus Talpan in memoriul sau, citat de ProSport.

Pe noi ne intereseaza prima parte din acest citat. Asociatia Club Sportiv Academia Rapid Bucuresti 1923 este o societate sportiva fara personalitate juridica. Pentru ca nu are personalitate juridica, Academia nu poate incheia contracte cu jucatorii sai. Si da, jucatorii sai sunt fotbalisti profesionisti, care trebuie platiti pentru munca depusa.

In cazul academiei, fotbalistii sunt angajati la ACS Rapid Redivivus, societate care are personalitate juridica, dar care nu joaca in Liga 4. Tot aceasta societate a negociat si drepturile de televizare pentru meciurile academicienilor. De ce? Din acelasi motiv. Academia nu poate incheia contracte, deoarece nu are personalitate juridica.


Articolul 7 din Regulamentul Privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Fotbal (RSTFJ) spune asa:

1. Jucătorii amatori sau profesioniști au dreptul să participe la meciuri oficiale sau amicale pentru echipa unui club sau asociații sportive dacă îndeplinesc, în mod cumulativ, următoarele condiții:

a) sunt legitimați sau transferați regulamentar la clubul respectiv; prin legitimare se înțelege legitimarea pentru prima dată a unui jucător, legitimarea unui jucător asimilat ca nou legitimat sau legitimarea unui jucător căruia i-a expirat contractul cu fostul club înaintea terminării perioadei de transfer;
b) au viză anuală, aplicată pe carnetul de legitimare și fișa personală , acordată de FRF/LPF/AJF , după caz, în funcție de competența organizării competiției la care participă jucătorii în cauză;
c) au aviz medical acordat de unitatea medico-sportivă competentă, înscris în carnetul de legitimare, prin care se atestă că jucătorul respectiv este apt să practice jocul de fotbal. Prin excepție, se admite ca avizul medical să fie înscris într-un act medical separat, eliberat pentru jucătorul respectiv (un aviz medical acordat provizoriu, pe o perioadă mai mică de 6 luni, sau un aviz medical care se folosește în cazul în care jucătorul participă la joc pe baza cărții de identitate);
d) au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimați, aflat în perioadă de valabilitate (numai jucătorii profesioniști);
e) numai pentru jucătorii juniori, cartea de identitate sau pașaportul, în original, se prezintă arbitrului împreună cu carnetul de legitimare;
f) cluburile participante la campionatul național Liga a 3-a au dreptul de a avea legitimați numai jucători amatori.

2. Controlul îndeplinirii condițiilor necesare pentru participarea la joc se face, obligatoriu, de către arbitru, înaintea oricărui joc oficial. Jucătorii care nu îndeplinesc una sau mai multe dintre condițiile respective nu pot fi înscriși în raportul de arbitraj și nu pot participa la joc.

Atentie foarte mare la partea bolduita. Jucatorii profesionisti pot juca doar daca au contract incheiat cu clubul la care sunt legitimati. Fotbalistii Academiei, in cea mai mare parte, sunt profesionisti. Vorbim aici de oameni care au jucat in Liga 1, Liga 2, chiar si in strainatate. Sunt profesionisti. Asadar, cu cine au incheiat ei contracte pentru a putea fi platiti?

Cu Academia, sigur nu! Si, atunci, cum joaca fotbal pentru Academie?! De ce le permit arbitrii sa joace? Pentru ca, asa cum vedeti la punctul 2, arbitrii trebuie sa verifice ca cele conditii sunt respectate. Altfel, jucatorii nu pot fi inscrisi in raportul de arbitraj si nu pot participa la joc. Dar aici ne aducem aminte de cazul Muscalu, fotbalist netrecut pe foaia de joc in meciul cu Victoria. Si poate ca acesta a fost motivul real pentru care nu a fost trecut, nu faptul ca nu a fost transferat corect.

Ar fi interesant sa vedem actele acestei echipe si rapoartele sale de joc, din acest sezon. Asta daca nu le-au furat hotii pe toate.

Mingea e din nou in terenul Stelei

Mai sus, v-am prezentat ce spun regulamentele. Insa regulamentele nu conteaza daca nu exista si cineva care sa faca plangere atunci cand sunt incalcate. In cazul de fata, oricare din cele 3 echipe care joaca in play off impotriva Academiei poate sa faca o plangere. Steaua poate si trebuie sa faca o plangere. Trebuie sa ceara o clarificare, o dovada ca regulamentele nu sunt incalcate. Poate ca Academia are o explicatie buna, desi e putin probabil. Dar e necesar sa ne dea aceasta explicatie.

Mingea e in terenul Stelei, iar colonelul Petrea trebuie sa demonstreze ca isi doreste ca Steaua sa promoveze. Acesta trebuie neaparat sa depuna o plangere impotriva tuturor abuzurilor comise de Academie, deci si impotriva acestui abuz. Din pacate, astazi incepe play off-ul, insa nimeni nu a luat nicio masura.

Academia va juca acasa primul meci din play off, in timp ce Steaua il va juca in deplasare. Da, va fi in deplasare. Nu va mintiti. Acel stadion nu va fi neutru. Va fi ostil Stelei, din primul si pana in ultimul minut.

Toti trag pentru Academie. Nimeni nu vrea ca Steaua sa promoveze. Daca nici noi nu facem nimic, atunci soarta ne e pecetluita.