Acte: FC Fcsb s-a afiliat la FRF în 2003. Nu avea voie să joace în Liga 1

În această perioadă, în care presa sportivp din România se ferește să vorbească despre procesele dintre Steaua și Fotbal Club Fcsb, Steaua Liberă a primit de la un stelist câteva acte mai vechi, prin care se dovedește că echipa preferată a tuturor hoților din țara noastră a fost băgată abuziv de FRF în prima ligă.

muie fcsb

Imaginea alăturată reprezintă o solicitare trimisă de FC Fcsb în 2003, către FRF, pentru a primi un aviz necesar obținerii Certificatului de Identitate Sportivă, de la MTS.

Trebuie spus încă de la început că actul nu are niciun fel de valoare și a fost trimis probabil doar pentru că era necesară existența unei solicitări pentru a justifica schimbarea care avea să urmeze. Chiar dacă schimbarea era și ea una inetrzisă de regulament.

Dar să ne uităm la lista de aprobări votate în faimoasa AGA a AFC Steaua București:

1.Modificarea obiectului de activitate prin care, ca structură sportivă în prezent în vigoare, are exclusiv participarea la Competiția de fotbal seniori și juniori în cadrul Campionatului Asociației de Fotbal a Municipiului București. 

6. Aprobarea ca SC FC Steaua Bucuresti să se înregistreze ca structură sportivă în divizia A de fotbal, în condițiile Legii nr. 69/2000 și a regulamentului de punere în aplicare aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 884/2001. 

Cele două puncte merg împreună, deoarece arată că nou apăruta SC FC Steaua București SA, azi cunoscută sub numele de FC Fcsb, era o structură nouă, cu drept de participare doar în ultima divizie, adică Competiția organizată de AMFB, și fără niciun drept de participare în prima divizie.

E puțin ciudat faptul că adunarea generală a AFC a aprobat înregistrarea noii societăți în prima ligă, având în vedere că acest lucru nu poate fi decis de un club, cu de la sine putere. Nimeni nu poate decide înregistrarea unei societăți noi direct în prima ligă. Și asta deoarece regulamentele FRF sunt destul de clare. Iată ce spunea regulamentul FRF la acea dată:

Cluburile nou afiliate se înscriu în ultima categorie competiţională, cu excepţiile prevăzute de prezentul regulament.

Și nu vă gândiți că FC Fcsb s-a încadrat la vreuna din excepții. Acestea se referă doar la echipele de juniori care, dintr-un motiv anume, ar ajunge să joace într-o competiție județeană diferită de cea în care joacă echipele lor de seniori.

Totuși, să ne întoarcem la lista de aprobări ale AGA a AFC. Printre acestea se găsește și punctul 5:

4. Cesionarea dreptului de participare în divizia A, în favoarea SC FC Steaua București.

O fi aprobat AGA-ul plin de nepoți acest lucru, doar că nu e destul că l-au aprobat ei. De fapt, nu contează aprobarea lor. Pentru că locul într-o competiție nu poate fi cesionat. Nu poate fi cesionat nici acum și nu putea nici atunci. Așa cum spuneau și regulamentele vremii, de altfel:

Modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenței pentru campionatul unei ligi naționale, altfel decât prin promovare, retrogradare sau menţinere într-o categorie competiţională ca urmare a participării efective în competiţii este interzisă. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele: comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, 8 schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care sunt făcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă au ca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi a licenţei.

Practic, regulamentul de organizare al activitatii fotbalistice interzicea ceea ce a hotărât AGA-ul condus de Becali. Însă, la fel ca Burleanu, și Mircea Sandu a ales să-și încalce propriile regulamente. Nu l-a interesat integritatea competiției. L-a interesat să le facă pe plac unor prieteni. Și le-a făcut. Le-a dat hârtia de care aveau nevoie.

Sigur, nu a semnat Mircea Sandu. L-a pus pe secretarul general, Adalbert Kassai, să semneze. Iar acesta a scris negru pe alb că FC Fcsb SA respecta toate regulamentele și legile. Acum știm că nu a fost chiar așa. Procesele pierdute de FC Fcsb și scandalurile care au luat naștere în urma acelor înfrângeri, scandaluri care au dus chiar la modificarea regulamentelor FRF, dovedesc că totul a fost făcut pe ascuns, cu foarte multe nereguli.

Nu mai încape nicio îndoială. FC Fcsb era o structură sportivă nouă! Nu se pune problema ca aceasta să fi preluat echipa de fotbal, structură sportivă deja existentă, iar în ceea ce privește locul în prima divizie, așa cum arată regulamentele FRF, acesta nu putea fi cesionat. 

FRF știa că are de-a face cu o echipă nouă, știa că aceasta e nou afiliată, dar tot a băgat-o în prima ligă. Așa cum se poate vedea și în următorul document. FC Fcsb a fost afiliată la FRF în data de 3 martie 2003, în plin campionat, un aspect la fel de amuzant (a se citi dezgustător) ca înscrierea direct în prima ligă, în condițiile în care, la fel cum am arătat și mai sus:

Cluburile nou afiliate se înscriu în ultima categorie competiţională, cu excepţiile prevăzute de prezentul regulament.

E interesant de văzut dacă aceste acte vor fi preluate de marii jurnaliști sportivi români și dacă acest caz va fi investigat. Le-am pus aici fără watermark fix pentru a le face lor viața ușoară. Nu avem nevoie de link către articol sau credit. E destul dacă aceștia vor lua documentele și vor scrie articole în care să ne explice cum a fost posibil ca un club afiliat la FRF în 2003 să joace direct în Liga 1.

Informația e scrisă negru pe alb. Lucrurile sunt clare. Actele sunt semnate chiar de faimoșii uriași în fața cărora tremură fotbalul românesc.

Concluzie

Prea mult s-a vorbit despre ”preluarea echipei”, ”preluarea palmaresului”, etc. Actele de mai sus demonstrează foarte clar că FC Fcsb nu a preluat nimic.

FC Fcsb este o structură sportivă, deși reprezentanții săi mint, susținând că nu e o structură sportivă, ci doar o societate comercială care administrează o structură sportivă. Aceste acte dovedesc foarte clar că Becali a înființat în 2003 un club nou, diferit de Steaua, dar care a folosit numele și marca Stelei ilegal (lucru dovedit și de cele două procese pierdute).

De aici, FRF ar trebui să explice cum se poate ca o structură sportivă nou afiliată să intre direct în prima ligă, deși regulamentele sale spun clar că locul nu poate fi transferat în niciun fel. Iar faptul că FC Fcsb joacă acum în Liga 1 nu dovedește că ar fi Steaua. CS Universitatea Craiova a fost afiliată și băgată direct în Liga 2, după votul adunării generale a FRF. Acel vot a călcat în picioare regulamentele, dar FRF a motivat mutarea susținând că Universitatea Craiova a făcut multe pentru fotbalul românesc.

O fi făcut. Numai că că Steaua a făcut chiar mai multe. Însă, pentru echipa noastră, adunarea generală a FRF nu a avut timp de vot.