Donald Tusk

Ați înțeles acum ce înseamnă Steaua București? Donald Tusk a înțeles

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a transmis ieri un mesaj poporului român. Mesajul a fost destul de clar și ușor de înțeles, pentru cei care vor să-l înțeleagă.

Ieri, la gala de la Ateneul Român, țara noastră a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Un moment care va rămâne în istoria României, așa cum va rămâne și discursul lui Donald Tusk. Politicianul polonez a vorbit în limba română, o dovadă frumoasă de respect față de poporul român, însă mai important a fost mesajul:

Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele, la fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona.

Şi aş vrea să fac un apel la români să apere. Vreau să apere în România fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla în finala Cupei Campionilor. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi”, a spus Donald Tusk în încheierea discursului său. 

Steaua București este cel mai mare brand al României

Ați înțeles? Steaua București a învins FC Barcelona la Sevilla, în 1986. Nu altă echipă, ci Steaua București. Ați înțeles ce a însemnat acea victorie? În niciun caz nu a fost doar un meci de fotbal. A fost scânteia care a luminat drumul românilor. Le-a arătat că se poate mai mult. Le-a arătat că, dacă ai voința necesară, poți depăși orice greutate.

Donald Tusk a înțeles că Sevilla e cea mai mare realizare sportivă a acestui popor. A înțeles ce înseamnă un club ca Steaua București pentru un neam ca al nostru. Mesajul lui a fost unul foarte simplu: Fiți ca Steaua!

Și ar trebui să-l ascultăm. Românii ar trebui acum să-și depășească condiția, să apere ”fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia”.

Omul politic polonez a confirmat ieri ceea ce noi știam deja. Ne-a confirmat că Steaua este cel mai important brand al României. Nu doar un club sportiv. Ci mult, mult, mult mai mult.

Să vă aduceți aminte de seara de ieri, când cineva o să vă mai povestească despre desene sau despre vânzări de câteva sute de euro pe an. Nu, prieteni. Steaua nu e un desen, e o idee. Iar valoarea sa nu e de câteva sute de euro, ci de zeci și sute de milioane de euro și chiar mai mult de atât.

Președintele Consiliului European a folosit numele Stelei ca să le dea speranță românilor, ca să îi cheme la luptă. Onoare mai mare nu se poate.

Să sperăm că acum a înțeles toată lumea ce înseamnă Steaua București.