Nu, Mircea Lucescu nu l-a adus pe Boloni la Steaua

mircea lucescuDin disperare sa nu fie uitat, Mircea Lucescu a ajuns astăzi să intre chiar și la emisiunile la care nu e invitat. Și, dacă ajunge la TV, faimosul dinamovisto-rapidist nu poate să nu vorbească de Steaua. Ca de obicei, acesta a vorbit și de Steaua 86, afirmand că el l-a dus pe Boloni la echipă. Evident, nu e adevărat. Mircea Lucescu nu l-a adus pe Boloni la Steaua.

Nu e prima dată când cel poreclit ”Il Muce”, de steliști, încearcă să își pună cumva în CV performanța Stelei de la Sevilla. Foarte mult timp a susținut că ”daca nu se întampla ca eu să preiau Dinamo și să creez imediat o stare de dispută și de concurență teribilă cu Steaua, dacă nu făceam acest lucru, Steaua 100% nu câștiga Cupa Campionilor.”  Evident, nimeni nu a crezut această declarație.

Fotbalul românesc din anii 80 era destul de puternic, dar nu datorită lui Mircea Lucescu. Era puternic deoarece fotbaliștii români nu plecau în străinătate, iar centrele de copii și juniori scoteau destul de des sportivi de calitate. Și da, erau sportivi de calitate, chiar dacă Lucescu s-a făcut de rușine în perioada cât a fost antrenor al naționalei.

În ceea ce privește Steaua 86, mulți indivizi au spus că au avut contribuții la construirea sa. Minciuni. Steaua 86 a fost creația unui singur om: Ion Alecsandrescu. El a adus atât antrenorii care au făcut performanțe în acei ani (Ienei și Iordănescu) și tot el a adus și jucătorii. Chiar și pe Boloni. Mircea Lucescu nu l-a adus pe Boloni la Steaua, ci Ion Alecsandrescu.

Minciunile lui Mircea Lucescu

Negocierile cu Boloni au fost grele de tot, pentru că fostul mare mijlocaș nu voia să vină la București. Însă Mircea Lucescu nu s-a temut niciodată să rescrie istoria.

”Pe Boloni eu l-am dus la Steaua, eu l-am adus la națională după doi ani în care nu fusese convocat. Era căpitanul, chiar dacă nu avea banderola.”

Și iată aici prima minciună a lui Mircea Lucescu. Dinamovistul a fost numit la conducerea naționalei în 1981. În acel moment, Boloni era deja un veteran în ceea ce privește meciurile între națiuni. Fostul mare mijlocaș stelist a debutat în națională în 1975. A jucat pentru România în fiecare an, timp de 13 ani, asa cum se poate vedea în statistica de mai jos.

ladislau boloni

”Eu eram la națională, iar el juca la Târgu Mureș și se lupta să nu retrogradeze. Sportul avea meci cu Oradea, decisiv pentru retrogradare și am vorbit cu jucătorii de acolo și le-am spus să joace corect. Sportul a câștigat, iar Târgu Mureș s-a salvat. După aceea i-am spus lui Boloni «Te-am ajutat, dar nu mai rămâi aici. Trebuie să te duci la o echipă care se bate la titlu»”, a mai declarat Mircea Lucescu la una din televiziunile de sport din România.

Șocant, nu? Sau cel puțin ar fi, dacă Târgu Mureș ar fi fost în luptă directă cu Oradea pentru evitarea retrogradării. Dar nu erau. Așa cum se poate vedea mai jos:

clasament 1983-1984

ASA a terminat pe 14, Oradea pe 7. Diferența dintre ele a fost de 4 puncte, o diferență mult prea mare ca sa conteze o presupusă înfrângere cu Sportul.

Mircea Lucescu nu l-a adus pe Boloni la Steaua. Ion Alecsandrescu l-a adus

Așa cum am spus, Ladislau Boloni nu a dorit să vină la București. Ion Alecsandrescu a muncit din greu pentru a-l aduce, oferindu-i tot ceea ce a cerut, chiar și faimosul cabinet stomatologic din incinta stadionului Steaua.

De existența acestuia nu se poate îndoi nimeni. Există poze, dar și declarații ale foștilor jucători steliști:

”Pe Loți Boloni îl prefer antrenor, pe bune. Am fost traumatizat! Eram puşti, aveam 17-18 ani şi m-a luat Iordănescu în cantonament la echipa mare. Boloni avea un cabinet la stadion. Și Lăcătuș i-a fost pacient. Făcea experiențe cu oamenii vii, care respiram pe acolo. La un moment dat, am avut şi eu o problemă şi m-am dus la el. Am intrat, m-a pus pe scaun, aveam respectul ăla ca jucător, avea o figură care transmitea mult respect. Mi-a spus că trebuie să scoată măseaua. Cred că era expirată anestezia… La mine nu a funcționat. Am plâns trei zile. Vai de capul meu!”, a povestit Ilie Dumitrescu la un moment dat. 

De ce minte Lucescu? Simplu. Vrea să fie considerat cel mai important om din istoria fotbalului românesc. Adică dorește poziția ocupată de Ion Alecsandrescu.

El (n.r. Boloni), cu Ienei și Valentin au construit echipa Stelei,” a mai declarat Lucescu.

Sfinxul lipsește din această listă a lui Lucescu, deși lista ar trebui să înceapă cu el. Însă, omisiunea lui Ion Alecsandrescu spune enorm de mult despre Mircea Lucescu și despre frustrările sale.