7 mai palmaresul istoria stelei bucurești

Istoria Stelei București – Ori o ai, ori n-o ai

Despre istoria Stelei București se pot scrie romane întregi și putem discuta fără oprire zile la rând. Însă, în acest articol nu vom vorbi despre evenimente sau realizări, ci despre istoria clubului nostru, la modul general.

Discuția aceasta pleacă de la articolul publicat ieri în ProSport, articol în care Matei Udrea prezintă un document depus de Florin Talpan la dosarul pentru recunoașterea palmaresului. Deși spune foarte multe, documentul a fost trecut rapid cu vederea de către presa interesată mai mult de a dezinforma decât de a le prezenta cititorilor săi adevărul. Dar, așa cum am spus, documentul spune foarte multe. Și asta deoarece vorbeste despre istoria Stelei București.

Când poți și când nu poți spune că ai istoria Stelei București

Evident, istoria unei entități nu poate fi vândută. Aparține doar entității care a făcut-o. În cazul de față, istoria Stelei București poate aparține doar clubului numit Steaua București. Și asta deoarece doar clubul care are dreptul legal de a purta numele Steaua București poate pretinde că deține această istorie.

Dar poate că asta nu e destul pentru unii. În acest caz, haideți să mai vedem în ce alte cazuri poți spune că esti posesorul de drept al istoriei Stelei.

Când o spun documentele oficiale

Actul de înființare al clubului Steaua e informație publică, accesibil oricărui cetățean al acestui stat. La FC Fcsb, e puțin mai complicat. Trebuie să mergi în Mogoșoaia și să te rogi de șefii acestui club să ți-l arate. Dacă ei nu vor, ghinion. Din fericire, avem la dispoziție motivarea deciziei din dosarul pentru numele Steaua, motivare în care judecătorii au scris și câteva date de identificare pentru cele două cluburi. Le atașăm mai jos:

istoria stelei bucureștiistoria stelei bucurești

Este destul de evidentă diferența dintre cele două entități. Este, de asemenea, destul de evident cui i se aplică acel ”47” din poza principală a articolului de ieri. Un club înființat în 1947 poate să își pună un 47 pe embleme sau materiale de promovare. Unul înființat în 2003, mai greu.

Când o poți folosi oricând

În poza atașată mai sus, puteți vedea că judecătorii au ținut neapărat să explice că Steaua s-a înființat ăn 1947 sub numele AS Armata. Acesta este unul dintre numele pe care clubul nostru le-a purtat de-a lungul vieții sale. E parte din istoria Stelei. Și, cel mai important, poate fi utilizat oricand.

Marca Steaua București include toate emblemele, numele și realizările pe care clubul nostru le-a avut vreodată sau pe care le va avea de acum înainte. Toate acestea fac ca Steaua să fie recunoscută în țară și străinătate. Un cetățean român de 90 de ani știe de CCA. Unul mai tânăr, poate că a prins Steaua Sevillană. Însă amândoi știu despre ce club e vorba atunci când văd numele sau emblemele.

Steaua poate oricând să revină la numele CCA sau AS Armata. Poate oricând să folosească emblemele purtate de-a lungul istoriei. FC Fcsb nu poate să facă acest lucru, deoarece nu deține marca Steaua.

Când o folosești în activități comerciale

palmares steaua palmaresul steleiAcesta este, poate, cel mai important argument. Cum istoria unei entități nu poate fi transmisă printr-un act anume, oricine poate spune că o deține. Însă asta nu înseamnă că e adevărat.

Proprietarul istoriei Stelei poate folosi legal acest element în activitatea comercială. Altcineva nu poate. Și, dacă o folosește ilegal, poate fi tras la răspundere în fața legii. Acesta este motivul principal pentru care FC Fcsb nu vinde produse legate de istoria Stelei și nici nu îndrăznește să pună în mod oficial semnul ”egal” între FC Fcsb și această istorie.

În data de 24 februarie, când Steaua sărbătorea căștigarea Supercupei Europei, FC Fcsb a făcut pe propria pagină de Facebook o postare plătită de UEFA. Scopul acelei postări era promovarea paginii de Facebook a UEFA. Doar că FC Fcsb nu a folosit niciodată numele său, ci doar numele Stelei. A fost o încercare penibilă de a fenta legea, dar care a dovedit în același timp că FC Fcsb nu deține istoria pe care pretinde că o deține.

Dacă era așa, echipa lui Becali putea spune fără griji că, în 1987, Fotbal Club Fcsb SA a câștigat Supercupa Europei.

Steaua, în schimb, folosește fără ocolișuri istoria sa în activități comerciale. Vinde bannere și tricouri pe care apar fragmente din aceasta și chiar și stegulețe pe care e trecut întregul palmares al secției sale de fotbal. Și da, palmaresul e parte din istoria unui club.

Istoria Stelei București e un bun național, nu o jucărie

Istoria, ori o ai, ori n-o ai. Nu există cale de mijloc. Istoria nu poate fi împărțită, nu poate fi ruptă în bucăți și nu poate avea mai mulți proprietari.

Istoria Stelei aparține doar Stelei. Dacă FC Fcsb susține că îi aparține, să demonstreze cu acte și prin fapte. Altfel, să tacă. Istoria Stelei București e un bun național, nu jucăria unui fost pușcăriaș care speră să mai prostească niște oameni creduli, dezinteresați sau pur și simplu interesați doar de rezultate.