Ștefan Beldie

Logica – Ștefan Beldie, 1-0

Logica a mai făcut o victimă printre șomerii care își spun jurnaliști. E vorba de Ștefan Beldie, un fost (o să explicăm mai târziu ce fel de fost) pe care logica l-a bătut din nou fără drept de apel.

Cum a început totul

Prezent la emisiunea Digi Sport Matinal, Ștefan Beldie a fost surprins de o reacție cu adevărat surprinzătoare a lui Viorel Grigoroiu. Acesta din urmă s-a arătat iritat de faptul că Steaua București joacă în Liga 4, în loc să joace în Liga 1.

Cum de a ajuns fix Grigoroiu de partea Stelei? Explicația e una simplă. Prezentatorul TV nu a făcut altceva decât să dorească binele televiziunii pentru care lucrează. Digi Sport dă meciurile din Liga 1. Are nevoie de Steaua în Liga 1 pentru ca aceste meciuri să atragă telespectatori. Așa că, reacția lui Grigoroiu e normală. Dar Ștefan Beldie nu muncește la Digi Sport și nu a înțeles unde voia să bată moderatorul, așa că a făcut ce știe mai bine: s-a lăsat pe mâna reflexelor sale becaliene, reflexe câștigate din perioada când lucra la Sport.ro.

Fără logică dar agresiv

Cu programul ”Da, domnul Becali” activat, Ștefan Beldie a sărit să atace din nou Steaua. ”Stai, numele nu are nicio legătură cu participarea în Liga 1. FCSB a preluat locul din Liga 1 al Stelei,” a spus acesta.

Însă, în graba de a apăra interesele fostului său patron spiritual, Beldie a dat-o-n bară rău de tot. Și asta deoarece, că vă vine să credeți sau nu, participarea într-o ligă depunde chiar de numele echipei. În sensul că locul într-o ligă nu poate fi pasat între echipe diferite. O spune chiar regulamentul de organizare al fotbalului:


Articolul 4 – Principiile de promovare – retrogradare

5. Este interzisă modificarea formei juridice, a structurii unui club sau orice operaţiune care are ca scop transmiterea/dobândirea dreptului de participare în competiţii sau/şi facilitarea obţinerii licenţei. Constituie modificări ale formei juridice sau ale structurii unor cluburi ori operaţiuni care sunt interzise următoarele:comasarea sau divizarea unor cluburi, schimbul de locuri între ele, schimbarea sediului în altă localitate, schimbarea denumirii, transferarea acţiunilor între cluburi sau cesiunea dreptului de participare făcută cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. Aceste modificări sau operaţiuni sunt interzise numai în măsura în care suntfăcute în detrimentul integrităţii competiţiei sportive şi numai dacă auca scop obţinerea dreptului de participare în competiţii sau/şi alicenţei. În orice situaţie, modificarea formei juridice sau a structurii unui club va fi permisă numai dacă se face dovada achitării tuturor obligaţiilor financiare


Și uite așa domnul Ștefan Beldie își trage singur primul glonț direct în genunchi. Fără să știe regulamentele fotbalului românesc, acesta cere să fie ascultat. Mai mult, cere să fie crezut. Pe un ton agresiv, superior, categoric, Ștefan Beldie a încercat să ucidă din fașă ideea lansată de Grigoroiu. Mesajul pe care a vrut să-l transmită a fost unul singur: ”Nu, nu, Steaua nu are voie în liga 1, chiar dacă e Steaua, chiar dacă e cel mai important club din România.”

Mai nou, așa îți impui punctul de vedere. Nu prin argumente și logică, ci prin agresivitate și atitudine superioară.

Niște minciuni ca să întărească prostia spusă

Din păcate, două propoziții nu sunt suficiente pentru a te asigura că ți-ai făcut treaba așa cum cere patronul. Așa că Ștefan Beldie a continuat. A ținut un scurt speech prin care a explicat că Becali a preluat locul Stelei în Liga 1. Preluarea unui loc este interzisă, așa cum arată regulamentul de mai sus, dar Ștefan Beldie nu știe asta.

Nu știe nici cum Becali a reușit această preluare, însă aici omul nostru a băgat totul sub preș cu un scurt: ”A făcut câteva tranzacții și a luat locul din prima ligă.” Și noi l-am lăsa în pace, dar și afirmația asta e falsă. Așa cum au arătat și judecătorii de la ICCJ, dar chiar și avocații FC Fcsbului, între echipa lui Becali și Steaua nu a existat nicio înțelegere și nicio tranzacție legată de marcă, nume sau locul din campionat. Nici măcar una singură. O nouă minciunică spusă de Beldie.

Ștefan Beldie vrea ca regulamentul să fie respectat, deși el nu cunoaște regulamentul

”Dar Steaua să înceapă din Liga 5, nu din Liga 4!” Mai știți prostia asta pe care o repetau toți sclavii becalieni acum 2 ani? A repetat-o și Beldie. La fel ca cei de dinaintea lui, nici el nu știe că regulamentul spune că nu trebuie neapărat să începi din liga cea de mai jos. Poți începe și dintr-o ligă superioară, dacă îndeplinești anumite condiții și dacă sunt respectate anumite reguli.

Ca fapt divers, nu doar Steaua a intrat direct în Liga 4 anul trecut. Carmen, Academia Rapid și Dinamo au făcut la fel. Însă nimeni nu a cerut ca ele să înceapă din Liga 5. Nimeni nu a cerut nici ca Viitorul lui Hagi să nu înceapă din Liga 3. A fost pentru apoape toată lumea în regulă, așa cum a fost și înscrierea Universității Craiova direct în Liga 2. Doar la Steaua sunt probleme, pentru că e Steaua.

Gura păcătosului adevăr grăiește

Printre toate prostiile și minciunile spuse, Ștefan Beldie a introdus și o idee care ar trebui să ridice foarte multe întrebări. ”Numele e al tău, nu ți-l ia nimeni. Dar dreptul de participare se obține prin înscrierea în competiție,” a spus acesta. Și nu putem să nu ne întrebăm cum se face că nimeni din presa din România, deci nici Ștefan Beldie, nu l-a întrebat pe Becali când s-a înscris în Liga 1.

Pentru că știm cu toții că Fotbal Club Fcsb a fost înființată în 2003, iar domnul Beldie ne-a zis că o echipă nouă trebuie să înceapă din ultima ligă. Noi așteptăm să vedem actele care spun că echipa lui Gigi Becali s-a înscris în prima divizie a fotbalului românesc în 1947. Tot așteptăm, dar nimeni nu ne arată acest act.

Lăsați că veniți voi la mine pe stradă

În încheiere, la fel ca fiecare ”prieten de-al domnului Becali”, Ștefan Beldie ne-a adus aminte că nu Becali e de vină pentru situația în care se află Steaua, ci noi, cei care-l urăsc pe preferatul televiziunilor de sport.

”Nefiresc va fi atunci când Armata va trebui să se asocieze cu un alt privat pentru a juca în Liga 2 sau Liga 1. Atunci se va vedea că problema cu Becali a fost o problemă legată de om.” – Ștefan Beldie

Parcă ar fi ceva aici. Doar parcă. Pentru că ”Armata” nu e obligată să se asocieze cu nimeni. Că doar nici echipele primăriilor nu sunt obligate să se asocieze cu privați. Și, înainte să ne spuneți că UEFA interzice echipele ”departamentale”, vă aducem aminte domnule Beldie că UEFA nu interzice așa ceva.

Dar nu e o problemă. Nu e băiatul ăsta primul care să ne spună că ”Becali a făcut case la oameni” sau că ”el ține fotbalul românesc în viață”. Sunt mulți ca el, iar cei care încă nu sunt exact ca el, vor fi.

Cine este Ștefan Beldie

Am început articolul spunandu-vă că Ștefan Beldie e un fost. Acesta este cuvântul care îl descrie cel mai bine. Pentru că Ștefan Beldie e un fost jurnalist de la Gsp, fost producător de la Recursul Etapei, fost moderator de la Sport.ro. Observați numitorul comun?

Ștefan Beldie a fost pe la toate. Acum nu mai e nicăieri. Acum este ”freelancer”, așa cum își spun toți șomerii din ziua de azi. Acum face doar videoclipuri pe youtube, videoclipuri în care încearcă să se pună bine cu Gigi Becali.

Viața e grea. Industria presei nu mai e ce-a fost. Dar poate c-o să fie iar. Cel puțin domnul Beldie speră c-o să fie. Și, dac-o să mai fie vreodată nevoie de Petrici care să dea pe gsp, el o să fie pregătit, gata să spună din nou ”bună dimineața, domnule Becali”. Până atunci, o să piardă toate războaiele pe care le duce cu logica, adevărul sau bunul simț. Iar asta nu e o problemă. Cum zic americanii, e o slujbă murdară, dar cineva trebuie s-o facă.