7 Mai Steaua București Sevilla Cupa Campionilor Europeni fcsb nu are palmaresul stelei

Ce înseamnă 7 Mai?

2019 este primul an în care sărbătorim 7 Mai fără bătrânul stadion Steaua. S-au schimbat multe de la finala de la Sevilla. Au trecut 33 de ani de atunci, iar cu fiecare an care trece, importanța acelei Cupe a Campionilor Europeni pe care Steaua București a câștigat-o crește tot mai mult.

Unii nu înțeleg importanța sa. Alții nu vor să o înțeleagă. Peste toate acestea, însă, rămâne un singur adevăr: Cupa câștigată de Steaua București în acea seară de 7 Mai a anului 1986 rămâne cea mai importantă realizare a fotbalului românesc.

De ce e atât de importantă ziua de 7 Mai

Valoarea fotbalului românesc a scăzut puternic în ultimii 20. Este un efect direct al corupției care a pus stăpânire pe acest sport. În 2019, din păcate, fotbalul nu mai contează așa de mult. Astăzi e mai important să faci bani.

Nu la fel era și în 1986.

Veți spune că nu e așa, că jucătorii Stelei aveau promise prime bune pentru acea vreme. Și așa era. Doar ca acele prime nici nu pot fi comparate cu banii care se fac azi din fotbal. Astăzi, în fotbalul românesc, poți primi doar din contract și doar într-o lună mai mulți bani decât au câștigat Tudorel Stoica & Co. în întreg sezonul 85-86.

Dar valoarea nu mai e aceeași.

Iar aici sunt de vină banii. Banii au luat locul bucuriei de a juca fotbal. Banii au luat locul performanței. Azi toți vor să facă bani. Puțini vor performanță. Însă, în 1986, când marca împotriva celor de la Anderlecht, vă garantez că Victor Pițurcă se gândea la finală, nu la prima de joc.

Asta înseamnă ziua de 7 Mai. Înseamnă fotbal, fotbalul pur, bucuria jocului, dorința de a câștiga, ambiția, respectul față de club și față de suporteri. Nu veți găsi niciunul din aceste lucruri în fotbalul din Liga 1.

7 Mai ne arată astăzi că am avut și noi fotbal cândva. Fotbal adevărat, de valoare, nu bambiliciul care ne este servit acum pe blaturi fără gust. Vom mai avea vreodată așa ceva? Cine poate să spună?! Dar măcar am avut și noi ceva, cândva. Iar acest ceva ne permite să stăm drepți, cu capetele sus, în fața fotbalului din afara granițelor țării noastre. Fără Steaua București și acea seara de la Sevilla, fotbalul românesc era astăzi doar un nimic.

Toți vor să fie Steaua

Mulți ne mint astăzi spunând că Sevilla 1986 nu a fost ceva special. Și cu siguranță ați auzit faimoasele mituri: ”Steaua a avut noroc”, ”n-au jucat echipele din Anglia”, etc. Iar unii merg chiar până acolo încât să ne spună că strugurii nu sunt buni și că acea Cupă a Campionilor s-a stafidit, și-a pierdut din putere, nu mai interesează.

Sunt aceiași care insistă să spună că au jucat contra Stelei chiar și când joacă cu echipe care nu sunt Steaua. Sunt aceiași care susțin că sunt Steaua și că dețin palmaresul Stelei, deși ei s-au înființat în 2003. Dacă vă apucă durerile de cap, să știți că e și ăsta un efect al importanței trofeului obținut de echipa noastră în 1986.

Indiferent că sunt sau nu steliști, toți vor acel trofeu. Toți vor să spună măcar că l-au văzut. Iar, în cazul televiziunilor, toate vor să ne spună că îl putem vedea dacă le urmărim. Vorbim metaforic, deși multor băieței nu le-a picat bine când, la meciul dintre Steaua și Academia Rapid, de anul trecut, clubul nostru a afișat puiul de cupă.

7 mai

Prin ceea ce a realizat în acea seară de 7 Mai, Steaua și-a câștigat un loc la masa zeilor fotbalului. A fost o performanță care a bătut în piatră acest nume, care a pus fotbalul românesc pe hartă. Acesta este și motivul pentru care fotbalul românesc nu poate exista fără Steaua.

Cândva, un băiat se lăuda că el nu știe cine a marcat la Sevilla, că nu e important pentru el. Ne-a spus atunci că pe el îl interesează doar să facă bani, nu istoria, legendele, performanțele, marca, numele sau palmaresul. Apoi și-a dat seama că nu poate face bani fără aceste elemente. Acum, ne minte zilnic că echipa lui, înființată în 2003, a câștigat finala din 1986.

Da, toți vor să fie Steaua București, pentru că Steaua București are ceva ce le lipsește celorlalți. Steaua are, se mândrește cu și sărbătorelte 7 Mai. 

La mulți ani, Steliști! La mulți ani, Steaua!