stadionul steaua templu

Acum 45 de ani, steliștii pășeau pentru prima dată pe stadionul Steaua

Acesta este primul an fără Templu. O senzație ciudată, urâtă. Stadionul Steaua, cel mai important stadion al țării, a fost demolat anul trecut, pentru a face loc unei noi arene. Dar chiar dacă betonul și fierul au dispărut, legenda rămâne. Pentru că bătrânul stadion Steaua este și el o legendă, la fel ca marii fotbaliști care au jucat de-a lungul timpului acolo. Chiar dacă astăzi nu mai e, chiar dacă va fi înlocuit cu un staion modern, un Templu pentru mileniul 3, ne vom aminti mereu cu drag de vechea noastră casă.

Astăzi, 9 aprilie 2019, noi, steliștii, sărbătorim exact 45 de ani de la inaugurarea stadionului Steaua. Haideți astfel să ne aducem aminte de acea primă zi a acestui monument închinat stelismului.

În 1974, 9 aprilie a căzut tot într-o zi de marți, la fel ca ziua de azi. Primii steliști au ajuns pe stadion în jurul orei 14.00. Dar noul stadion s-a umplut atunci repede. Aproape 30 de mii de oameni au fost prezenți atunci în tribune, pentru a se bucura de noua arenă, dar și pentru a fi martori la spectacolul pe care clubul Steaua l-a pregătit atunci. Iar spectacolul a fost unul demn de inaugurarea unui stadion care avea să ajungă simbol al sportului românesc.

inaugurarea stadionului SteauaCum poate că era și normal, ziua a început cu un program de muzică susținut de fanfara militară. A urmat un meci scurt(reprize de 20 de minute) de fotbal Old Boys, între Steaua și Dinamo, la pauza căruia spectatorii au avut parte de demonstrații ale cercurilor de aeromodelism din București, apoi un scurt discurs al reprezentaților clubului Steaua și, în cele din urmă, marele eveniment.

Steaua București vs. OFK Belgrad – Primul meci jucat pe stadionul Steaua

Stadionul Steaua a fost inaugurat printr-un meci de fotbal între Steaua București și OFK Belgrad, echipă care atunci juca în purternicul campionat al Iugoslaviei. Sârbii erau una din echipele bune ale continentului. În sezonul 72-73, ajunseseră în sferturile Cupei UEFA, iar cu 10 ani înainte, în sezonul 62-63, atinseseră semifinalele Cupei Cupelor.

Steaua a folosit atunci următorii jucători:

Steaua București: N. Coman (80 V. Iordache) – Sătmăreanu, Smarandache (50 Ciugarin), Sameş, Nae Ionescu – Iovănescu, I. Dumitru (40 Tătaru II, 80 Amarandei) – Ion Ion, M. Răducanu, Iordănescu (75 Dumitriu IV), Viorel Năstase

Antrenori: ”Titi” Teașcă (principal) și Gheorghe Constantin (secund)

inaugurarea stadionului steaua steaua - ofk belgrad

Meciul s-a terminat cu scorul de 2-2. Steliștii au condus la pauză cu 1-0, Gigi Tătaru intrând în istorie ca primul fotbalist care a marcat în ”Templu”. Celălalt gol al Stelei a fost marcat de Viorel Năstase.

Cum a luat naștere ”Templul”

Astăzi vorbim despre noul stadion Steaua, modern, mai mare, mai frumos. Din păcate, acesta nu va fi gata la termenul limită impus inițial. Dar cum au stat lucrurile cu vechiul stadion.

Munca la ”Templu” a început în august 1973. În martie 1974, totul era gata. Și asta datorită muncii depuse de soldații români. Aceștia au lucrat fără oprire pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, unul grandios pentru acele vremuri. Trei ofițeri s-au ocupat atunci de șantier: maiorul Traian Draghia, şef de lucrări cu partea de stadion şi utilităţi, maiorul inginer Emil Pătraşcu, şef de lucrări la tribuna oficială şi la grupul social şi locotenent-colonel Beniamin Botezan, comandantul care trebuia să supravegheze toată lucrarea.

Inițial, stadionul Steaua trebuia să aibă 55 de mii de locuri. Însă, în cele din urmă, s-a decis reducerea capacității la 30 de mii, pentru că era nevoie de bani pentru Casa Poporului.

Puțini știu acest lucru, însă unul din cei care au susținut proiectul(cel puțin moral) a fost Valentin Ceaușescu. Acesta a fost chiar prezent pe șantier.

De faimosul gazon din Templu s-a ocupat la fel de faimosul Rudi Conrad, cel pe care Marcel Răducanu avea să îl laude ani mai târziu. De altfel, ”Marcelino” chiar a declarat că, dacă atunci nu jucai bine pentru Steaua, îți pierdeai rapid locul în primul 11. Motivul? Pe gazon nu puteai da vina.

”Gazonul era masă de biliard datorită lui Nea Rudi, Dumnezeu să-l ierte, era o plăcere să joci pe el.” – Marcel Răducanu

inaugurarea stadionului Steaua

Meciul cu OFK Belgrad a fost primul jucat pe stadionul Steaua. Au urmat altele, meciuri legendare, care vor rămâne pe veci în istoria sportului românesc. Pe acel gazon au călcat fotbaliști imenși, zei ai fotbalului, eroi care le-au oferit steliștilor spectacol și nenumărate bucurii. Întotdeauna, gazdă a fost vechiul stadion, o casă pentru toți cei ce trăiesc roșu și albastru.

Astăzi ar trebui să-i urăm ”La mulți ani” acestui vechi prieten. Din păcate, el nu mai este. Nu mai este fizic. Pentru că spiritul său va rămâne mereu cu noi și cu siguranță va ocupa și noua arenă, conectând-o cu întreaga istorie roș-albastră.

Îți mulțumim pentru tot, bătrâne prieten!

inaugurarea stadionului Steaua

 

Photo credit: Steaua Virtual Museum