Nu-i lăsați să vă ia libertatea de exprimare

Nu-i lăsați să vă ia libertatea de exprimare

Libertatea de exprimare este, poate, cel mai important dintre drepturile omului. Dacă nu ai voie să spui ce gândești, ce simți cu adevărat, nici nu mai contează dacă pe mâinile tale se găsesc cătușe sau nu.

Din păcate, lumea suporterilor și a iubitorilor de fotbal a fost întotdeauna amenințată cu dispariția acestui drept. Conform presei, suporteri adevărați sunt doar cei care se comportă așa cum crede presa că ar trebui să se comporte. În viziunea lor, suporterii adevărați nu fac spectacole la meciuri, nu stau în picioare, nu participă la coregrafii, nu folosesc fumigene și, bineînțeles, își țin mereu emoțiile în frâu.

Acel suporter care îndrăznește să ridice degetul mijlociu către rivali e automat catalogat drept ”huligan”. Vrei spectacol cu fumigene? Ești om rău, un extremist, un bătăuș, poate chiar un infractor. În articole, cuvântul ”ultras” e mai mereu folosit cu conotații negative. Iar dacă se întâmplă ca vreun grup de oameni să devină violent la vreun protest, imediat apar niște surse cu informații cum că acei indivizi fac parte din ”galeriile de fotbal”.

Ce nu pricep băieții aceștia e că fotbalul și sportul în general înseamna pasiune. Iar pasiunea înseamnă să nu îți controlezi sentimentele. Ai motiv de bucurie, bucură-te la maxim! A pierdut echipa, nu e o problemă dacă vrei să plângi. Iar dacă simți nevoia să înjuri hoțul care îți fură echipa, care o umilește, care își bate joc de suporteri, de legende, de istorie, ai tot dreptul să o faci.

Ca suporteri, trăim liberi, vorbim liberi și suntem liberi să simțim ce dorim. Asta e viața de suporter. Iar dacă vrei să o schimbi, trebuie să înțelegi că produsul final nu va mai fi un suporter, ci un roboțel. Noi nu suntem roboțeii voștri!

Facebook nu se împacă bine cu libertatea de exprimare

Comunitatea Steaua Liberă a luat naștere pe internet. Mai exact, a luat naștere și a crescut pe Facebook. Îi vom fi mereu recunoscători acestei rețele de socializare pentru că ne-a oferit posibilitatea de a vă întâlni pe voi, cei care ne citiți, însă suntem îngrijorați de drumul pe care aceasta a apucat-o.

Recent, Facebook a interzis accesul pe această platformă unor indivizi pe care îi consideră exremiști. Fără să fi încălcat neapărat vreo regulă a Facebook, acești indivizi, catalogați de șefii rețelei de socializare drept ”de extremă dreaptă”, s-au trezit cu conturile și paginile închise și cu comunitățile pe care le-au construit distruse. În anumite cazuri, a publicațiilor online, această acțiune a însemnat distrugerea acestor business-uri. Adică, din nimic, unii oameni s-au trezit fără locuri de muncă a doua zi.

Nu e normal să se întâmple așa ceva. Mai ales având în vedere că respectivii indivizi nu le cereau urmăritorilor lor să fie violenți, să încalce legi și așa mai departe. Chiar mai supărător e faptul că organizații de extremă stângă sau organizații care chiar le cer urmăritorilor lor să fie violenți cu alți oameni nu au fost interzise de Facebook.

Așadar, nu putem decât să tragem concluzia că e vorba de o decizie politică. Dreapta nu e văzutî bine de Facebook, în timp ce stânga e acceptată. Și mesajul devine destul de clar: Dacă nu gândești ca noi, nu ai voie să vorbești.

Paginile suporterilor sunt în pericol

În ultimele luni, mai multe pagini ale suporterilor unor echipe de fotbal au fost închise de Facebook. Printre acestea, s-au regăsit și pagini ale steliștilor. Motivul a fost același: ”hate speech” din partea grupurilor de ”extremă dreaptă”.

Cum te poți apăra împotriva acestui tratament? Nu prea poți. În ziua de azi, aproape totul e ”hate speech”. Dacă publici o poză cu un banner în care suporterii echipei tale ironizează sau își bat joc de dușmanii de moarte, se poate întâmpla foarte ușor ca pagina ta să fie închisă. Chiar dacă tu nu ești de extremă dreaptă. Chiar dacă intenția ta nu a fost să jignești sau să inciți la violență, ci doar să distribui o poză care poate că ar fi apreciată de cei care te urmăresc.

E destul ca poza ta să nu fie pe placul unui individ, acela să facă plângere la Facebook, iar algoritmul rețelei de socializare sau ”maimuțica” care preia plângerea să creadă că într-adevăr e vorba de o postare agresivă. 

Cu o apăsare de buton, toată munca de ani de zile poate fi ștearsă într-o secundă.

La începutul lui Aprilie, pagina Ultras Steaua București 1947 a fost ștearsă de Facebook. Era vorba de o pagină înființată cu mai bine de 6 ani în urmă. Au fost 6 ani în care cei care au muncit la această pagină au oferit conținut de valoare pentru utilizatorii Facebook. Prin munca lor, ei au făcut un bine rețelei de socializare, ținând și aducând utilizatori pe această platformă. Din păcate, nu a contat. Așa că băieții respectivi s-au văzut nevoiți să o ia de la început.

Dar acum vine întrebarea. Ce ar trebui să facă ei acum? Să publice doar conținut acceptat de Facebook? Poate că acesta nu e pe placul urmăritorilor lor. Sa publice ce au publicat și până atunci? Dar dacă Facebook le va închide pagina din nou? Situația este cât se poate de neplăcută.

Câteva soluții

libertatea de exprimare alin grigoreLa Steaua Liberă, ne-am confruntat de foarte multe ori cu atacuri în ceea ce privește libertatea de exprimare. Cel mai recent exemplu este ștergerea de către Facebook a unei poze prin care îl ironizam pe Alin Grigore, un ”jurnalist” de la Gsp, care și-a bătut joc de Alexandru Mărgărit, mijlocașul Stelei.

Nefiind capabil să ofere un răspuns pe măsură meme-ului făcut de Steaua Liberă, Alin s-a plâns la Facebook că noi practicăm ”bullying”,  iar Facebook a șters postarea, spunându-ne că încalcă regulamentele sale.

Evident, postarea lui Alin Grigore, prin care acesta își bătea joc de Alex Mărgărit, nu a fost considerată ”bullying”. Însă probabil că domnul Grigore folosește sau a folosit la un moment dat Facebook Ads, adică a plâtit Facebook ca să îi facă promovare. Steaua Liberă nu face așa ceva, deci e ușor de înțeles de ce cererea domnului Grigore a fost acceptată de Facebook, în timp ce a noastră a fost ignorată.

Din cauza acestui tratament discriminatoriu, ne-am gândit să oferim câteva soluții:

1. Faceți pagini de rezervă

E o idee bună să faceți de pe acum pagini de rezervă, adică clone ale paginilor principale. Cereți-le celor care vă urmăresc să urmărească și aceste pagini de rezervă. În cazul în care se întâmplă ceva cu pagina principală, veți putea muta activitatea pe pagina de rezervă și să continuați acolo.

2. Faceți grupuri

Nu vă limitați doar la pagini de rezervă. O idee bună e și construirea unor grupuri pe care să le legați la paginile voastre. Steaua Liberă are deja un astfel de grup. Pentru a intra în el, e necesar să răspunzi la câteva întrebări despre Steaua. Totuși, dacă voi nu vreți să selectați ”clientela”, puteți să faceți intrarea liberă.

3. Încercați și alte rețele de socializare/opțiuni

Facebook este astăzi cea mai importanta rețea de socializare, dar nu este singura. Mulți oameni nu sunt mulțumiți cu ea. Așadar, aceștia s-au mutat în alte părți.

a) Website-uri

Când am lansat site-ul Steaua Liberă,  nu ne-am gândit neapărat la libertatea de exprimare. Problema era că Facebook-ul era limitat. Una e să faci un articol, alta e să faci o postare de 1000-2000 de cuvinte. Un site devine necesar dacă vrei să comunici așa cum o facem noi, prin articole, interviuri, cronici de meci, etc. Și te ajută și în cazul în care pagina ta este închisă peste noapte.

b) Minds.com

Minds.com este o rețea de socializare asemănătoare cu Facebook. Diferența e că aici nu există limite în ceea ce privește libertatea de exprimare. Poți spune chiar tot ce vrei, fără să te temi că vei fi banat. Dacă vă gândiți să intrați și pe Minds, să urmăriți și Steaua Liberă!

c) Youtube, Twitter și/sau Instagram

E o idee bună să încercați și aceste platforme. Youtube și Instagram sunt mai limitate, e adevărat. Pentru Youtube, e necesar să comunici prin videoclipuri. Iar Instagram se bazează foarte puternic pe poze. Totuși, dacă aveți talent la prelucrarea videoclipurilor sau a pozelor, ar fi o mare greșeală să nu încercați și aceste platforme.

Steaua Liberă este atât pe Youtube, cât și pe Instagram, și încercăm să producem conținut de valoare pentru ambele platforme.

Twitter e o rețea de socializare mai puțin populară ca Facebook. Aceasta e utilizată în cea mai mare parte în vest, fiind extrem de limitată. Totuși, dacă voi considerați că vi se potrivește, utilizați-vă fără reținere și de această platormă. Și Steaua Liberă este pe Twitter, deși aici nu suntem la fel de activi ca pe restul rețelelor de socializare.

Nu vă cenzurați, doar ca să faceți pe plac

Din fericire, în mileniul trei avem la dispoziție mai multe opțiuni în ceea ce privește comunicarea. Mai sus, am enumerat doar câteva metode folosite de noi. Dacă veți cerceta, veți găsi mai multe.

Important este să nu faceți compromisuri și să nu vă cenzurați doar pentru a le face pe plac unora. Aceste rețele de socializare sunt făcute pentru ca noi să putem comunica, nu pentru ca noi să facem parte din experimentele sociale pe care vor să le facă acești băieței sau fetițe, în speranța că vor găsi formula perfectă pentru a spăla creiere și pentru a controla mulțimi.

Comunicarea și informarea sunt foarte importante, mai ales astăzi, când dezinformarea a atins noi culmi. Gândiți-vă doar la exemplul Stelei. Câți români ar fi știut adevărul dacă nu ar fi existat comunitățile și materialele noastre, iar aceștia ar fi avut acces doar la ziare mincinoase precum Gsp?!

Nu-i lăsați să vă ia libertatea de exprimare!