…dacă nu e și fudul

Știți proverbul, nu? Ei bine, se aplică perfect unor angajați de-ai clubului Steaua, în special din departamentul de marketing, dar și fostului lor șef, Cristian Cîrlan.

Cristian Cîrlan

Această postare a apărut astăzi, sâmbătă, la ora 11:12, pe pagina de Facebook a clubului Steaua. A apărut de nicăieri, printre postări despre sport. A apărut la o oră la care Steaua nu postează de obicei pe pagina sa de Facebook. Cei care urmăresc această pagină știu că echipa de social media a Stelei obișnuiește să publice materiale la ore fixe (ex.12:00, 13:30, etc.). Ora 11:12 ne spune doar că e vorba de ceva nepregătit, poate o postare introdusă printre alte postări, pentru a fi, dar nu pentru a atrage atenția.

Adică e genul de postare fără valoare pentru club și suporteri, dar pe care o faci pentru a te pune bine cu șeful, poate pentru a primi o notă bună la următoarea evaluare. Cel mai probabil, însă, chiar boss-ul a cerut postarea, numulțumit de traficul și atenția primite de articolul care anunță știrea, articol publicat ieri. A făcut-o poate pentru a-și face imagine, poate pentru că vânează postul actualului comandant.

Pe suporteri nu-i interesează numirea lui Cristian Cîrlan în funcția de vicepreședinte al clubului. Ba chiar ne enervează. Și asta deoarece știrea e irelevantă iar Cristian Cîrlan nu a făcut nimic pentru Steaua până acum. Așa că, domnilor, nu ne mai serviți politică, nu vă mai folosiți de Steaua ca să apăreți prin presă sau să vă faceți imagine. Noi știm cine sunteți.

Cine este Cristian Cîrlan

CV-ul domnului Cîrlan e publicat pe site-ul Stelei. Dacă-l citești, îți vine să râzi. Dar apoi îți aduci aminte ce a făcut acest individ de când e la Steaua și îți vine să te dai cu capul de toți pereții.

Conform CV-ului, Cristian Cîrlan este un antrenor de baschet. Asta a studiat timp de 4 ani la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport. Apoi, timp de 3 luni, a făcut un curs de jurnalism, în 1999. În 2002, timp de o lună, a făcut un curs de Relații Publice.  După asta au urmat deplasările.

Cristian Cîrlan a plecat în Toronto, timp de 4 luni, în 2003, pentru a studia limba engleză. Trei luni a stat în Ontario, ca să învețe relații publice. Iar mai târziu, în 2008 și 2010, s-a dus la New York, ca să învețe marketing sportiv.

De ce v-am prezentat toate aceste informații plictisitoare? Pentru un singur motiv. Nimic din ce ați văzut mai sus nu s-a făcut la Steaua. Și o știți și voi?

Marketing sportiv și limba engleză? Bullshit, cum ar zice omul de marketing american. Grade A bullshit!

Dacă ești suporter stelist, știi că marketingul Stelei e aproape inexistent.

Marketingul stelist în vremea lui Cristian Cîrlan

Prezența pe rețele de socializare? De departe cea mai slabă dintre toate cluburile mari din Europa sau din țară. Pe Facebook, clubul Steaua are 22 de mii de like-uri, puțin mai mult decât pagina Stelei Libere, iar noi nu avem departament de marketing. Și dacă vorbim despre echipa de fotbal… Mai bine să nu vorbim despre echipa de fotbal.


Campanii de marketing? Ați auzit voi de vreo campanie de marketing făcută de Steaua? Noi nu știm.


Parteneriate cu branduri puternice? Nimic, nimic, nimic. Nu ne credeți? Verificați chiar voi pe site-ul Stelei, să vedeți dacă veți identifica nume cunoscute.


Bani din marketing? Un foarte mare ZERO! Departamentul de marketing al Stelei aproape că nu își justifică existența. În loc să vândă produse cu marca Steaua, acesta externalizează, bazându-se pe alte magazine online. Vrei un fular cu Steaua? Nu-l poți cumpăra de la club. Vrei un breloc cu Sevilla 86? Trebuie să dai o comandă pe net. Merchandising? Cristian Cîrlan probabil că nici nu știe cum se traduce cuvântul.


Apărarea imaginii Stelei? Departamentul de marketing nu a făcut nici asta. E destul doar să le dai un mesaj atunci când FC Fcsb folosește ilegal marca Stelei, ca să vezi cum se trag toți pe fund și spun cu jumătate de gură că vor da mai departe, către departamentul juridic, plângerile. Pentru că da, Florin Talpan a protejat în ultimii ani imaginea Stelei, nu marketingul. Deși, din nou, fix marketingul ar trebui să se ocupe cu asta.


Campanii de publicitate? Ați văzut pe undeva prin oraș afișe care să îți aducă aminte că urmează un meci de-al Stelei? Dacă ați văzut, sunt afișe făcute de AS47. Așa cum sunt și broșurile de meci. Deși ar trebui să le facă, marketingul stelist nu le face. Se mulțumește cu ideea că le fac alții. Și atunci de ce mai sunt plătiți?

Campanii de publicitate outdoor? NU. Publicitate la TV sau Radio? NU. Publicitate pe propriile canale de social media? Nici măcar aici.

Marketingul stelist încă nu a anunțat programul play-off-ului. Încă nu a anunțat unde se vor juca meciurile și când. Cel mai rău, încă nu i-a chemat pe suporteri să se prezinte la aceste meciuri, pentru a duce împreună echipa în Liga 3.


Motoarele de căutare și cuvinte cheie?  Dacă vi se pare că o dăm în SF-uri deja, vă rugăm să ne iertați. Din păcate, optimizarea pentru motoare de căutare (SEO) este o parte importantă a marketingului online. Dacă dai un search după cuvântul cheie ”Steaua București” pe google, dai peste FC Fcsb. De ce? Pentru că aceștia își optimizează conținutul pentru a fi găsit după aceste cuvinte cheie. Noi, în schimb, nu o facem. Și nici nu îi oprim pe ei să o facă. De ce? Întrebați-i pe cei de la marketing.


Fizelizarea clienților? Inexistentă. La începutul sezonului de fotbal, Steaua le-a oferit suporterilor abonamente la prețul din sezonul trecut, dar pentru mai puține meciuri. Și atunci să nu ne mai mirăm că prezența la stadion a început să scadă.


Steaua TV? Minimum minimorum.

Cristian Cîrlan se laudă că a fost autorul proiectului Steaua TV. Ok. Dar ce înseamnă asta? Înseamnă un canal de Youtube cu 1703 abonați. Canalul de youtube al Stelei Libere are 2310 abonați. Noi nu suntem plătiți, ca ei. Noi nu suntem profesioniști, ca ei. Mai mult, canalul nostru a fost înființat cu aproape doi ani și jumătate mai tărziu decât cel al Stelei. Și, cu toate acestea, nu doar că avem mai mulți abonați, dar avem și mai multe vizualizări. Materialele Stelei Libere au fost urmărite de 553.882 ori. Materialele produse de Steaua TV au fost urmărite de 155.882 ori. 

Mai merită să te lauzi cu Steaua TV în aceste condiții?! Nu. Dă-te la o parte și lasă alt om acolo, preferabil unul care se și pricepe.

A îngropat secția de hochei

Între 2001 și 2013, Cristian Cîrlan a fost șeful departamentului de Relații Publice al Stelei. Noi punem pariu că nici măcar nu ați știut că Steaua are așa ceva. Și e normal, pentru că între club și public nu există nicio relație. Acesta a fost rezultatul celor 12 ani de muncă ai domnului Cîrlan în această poziție.

Mai mult, în perioada 2005-2012 și perioada 2014-2016, Cristian Cîrlan a fost șeful secției de hochei. Cum care secție de hochei? Cea pe care nu ați mai văzut-o de ani buni, deoarece joacă meciurile de acasă prin Covasna.

Ca fapt divers, ultimul titlu câștigat de secția de hochei a venit în 2006, adică atunci când a venit și Cristian Cîrlan la conducerea ei. Din nou, trageți voi singuri concluziile, pentru că noi nu mai avem putere să o facem.

Numit direct de secretarul general al MApN

Cristian Cîrlan a fost numit în noua funcție printr-un ordin dat de secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, cel care ”își dorește atât de mult” ca echipa noastră să promoveze. Știți de anul trecut cât de tare își dorește acest lucru.

Dar ce l-a recomandat pe Cîrlan pentru acest post? Performanțele? Cu siguranță nu, pentru că acestea nu există. Pregătirea? Care pregătire?

În sălile de judecată, Florin Talpan câștigă proces după proces pentru Steaua. Acesta apără cu succes imaginea Stelei, scapă Steaua de plata unor datorii obținute de anumiți binevoitori, ba chiar se pregătește să aducă o sumă imensă (37 milioane euro) în vistieria clubului. Și ce primește? Nimic. Zero recunoaștere, zero laude. De fapt, până acum, Florin Talpan a primit doar sancțiuni. Unele chiar de la secretarul general.

Dar să ne bucurăm că, domnul secretar general, are grijă să promoveze oameni ”buni” în poziții de conducere. Cum zice și postarea de pe Facebookul Stelei, ”Pregătire, valoare, experiență.” Unde? Pentru cine? Cu siguranță nu pentru Cîrlan.

Din nou, băiețași, scutiți-ne de bullshitul vostru. Noi vă cunoaștem și știm cine sunteți, deci nu fiți și fuduli. Măcar atât, că cealaltă parte a proverbului vă descrie mult prea bine.