palmares Steaua bucurești

Procesul pentru recunoașterea palmaresului Stelei – Pas important făcut spre finalizare

Procesul pentru recunoașterea palmaresului Stelei se apropie cu pași repezi de final. La înfățișarea de azi, judecătoarea Vișoiu a ascultat argumentele celor două părți și a stabilit următorul termen: 5 iunie. Sunt șanse foarte mari ca această dată să fie ultima din acest proces.

Ca de obicei, Florin Talpan a venit foarte bine pregătit și motivat, dat fiind faptul că de această dată nu s-au mai discutat excepții, ci chiar procesul în cauză. Fără reținere, colonelul stelist i-a cerut judecătoarei să îi recunoască Stelei cele 60 de trofee obținute la fotbal: 34 de titluri de campioană națională (21 la seniori și 13 la juniori), 20 de cupe ale României, 4 supercupe, o Cupă a Campionilor Europeni și  Supercuoă a Europei.

A expus încălcările de regulament comise de FC Fcsb

Florin Talpan nu i-a menajat pe adversari. Încă de la început, a scos în evidență abuzurile și încălcările de regulament comise de FC Fcsb. Colonelul stelist i-a arătat judecătoarei Vișoiu că echipa lui Becali a fost înființată în 2003 dar și că s-a afiliat prima dată la FRF de abia în 2012. S-a folosit pentru asta chiar de actele depuse de adversari.

Deciziile de la marcă și nume au fost prezentate în procesul pentru recunoașterea palmaresului Stelei

Florin Talpan a folosit și cele două decizii, de la dosarele pentru marcă și nume. Acesta a explicat că, în ciuda acelor decizii, FC Fcsb încă se folosește de marca și numele Steaua, dovedind o lipsă totală de respect pentru justiție dar și rea credință.

”Pârâta își atribuie cu rea credință palmaresul echipei care aparține Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, deși acesta nu a fost cedat niciodată și deși nu există niciun document care să dovedească această tranzacție,” a spus Florin Talpan.

A fost menționat și noul site al FC Fcsbului, acesta fiind utilizat ca o dovadă a faptului că echipa lui Becali nu respectă deciziile judecătorești, folosind marca și numele fără consimțământul Stelei.

Steaua București – un bun al statului, cu o valoare imensă

Colonelul Talpan a lăudat Steaua, amintind că e vorba de cel mai important club sportiv din România, un club care aparține statului și care, prin performanțele sale, a pus țara noastră pe harta sportului internațional. S-a folosit de acest detaliu foarte important pentru a explica că un astfel de club nu poate fi transferat prin simple vorbe sau formulări care lasă loc de interpretări.

Tradiția nu e palmares

Foarte important, Florin Talpan a explicat că apariția expresiei ”preia tradiția glorioasă” în anumite acte nu spune nimic. Tradiția nu e palmaresul. Tradiția nu e altceva decât un obicei. Doar pentru că vrei să imiți obiceiul(tradiția) Stelei de a lupta mereu pentru titlu, nu înseamnă că automat iei palmaresul acestei echipe. Oricine își poate propune să urmeze tradiția Stelei, de a lupta mereu pentru primul loc, de a avea un fotbal ofensiv, în viteză, dar asta nu înseamnă că acel cineva devine Steaua.

Avocații fcsbiști s-au folosit de această apărare și în celelalte procese. De fiecare dată, au pierdut, judecătorii respingând cererile lor și refuzând să considere că tradiția înseamnă palmares.

Palmaresul e inclus în marcă

Foarte bine documentat, Florin Talpan a prezentat și cazul Craiovei, căreia LPF i-a recunoscut palmaresul, după ce aceasta a dovedit că deține marca Universitatea Craiova.

”Marca unui club nu include doar siglele sub care a jucat, ci și numele și palmaresul realizat,” a explicat Talpan. ”Clubul Steaua București a câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni sub marca Steaua București, având numele Steaua București.”

Conform deciziilor date de ICCJ în cele două dosare, FC Fcsb nu are voie să folosească astăzi marca și numele Steaua București. Așadar, a spune că a câștigat acel trofeu, în anii 80, ar însemna chiar încălcarea acestor două decizii.

Furt de identitate

Florin Talpan nu s-a ferit să spună că ceea ce face Fotbal Club Fcsb este un caz clar de furt de identitate. Colonelul stelist i-a acuzat pe adversari că nu au depus la dosar nici măcar un singur act prin care să dovedească existența transferului prin care FC Fcsb pretinde că a preluat palmaresul Stelei și, chiar mai mult, cele mai multe din documentele depuse nici măcar nu erau în original. Ca să nu mai vorbim de faptul că lipsa cuvântului ”palmares” din documentele prezentate de avocații fcsibiști ar trebui să fie un indicator puternic al faptului că acesta nu a fost niciodată obiectul vreunui transfer. Nici între Steaua București și non-profitul AFC și nici între Steaua și Fotbal Club Fcsb.

”Nu există niciun act care să dovedească clar alegațiile pârâtei. Nu e de datoria Stelei să dovedească că FC Fcsb nu deține palmaresul, ci FC Fcsb trebuie să demonstreze cu acte că îl deține.” – Florin Talpan

Cu palmaresul în Liga 3

În data de 2 iunie, play-off-ul Ligii 4 va lua sfârșit. Chiar dacă căștigătoarea va mai avea de disputat și barajul, șansele ca echipa promovată să nu fie bucureșteană sunt foarte mici. Așadar, dacă trece cu bine de play-off, Steaua va fi cu un picior și jumătate în Liga 3. La câteva zile după meciul cu Carmen, va avea loc termenul din acest proces, pentru recunoașterea palmaresului Stelei.

Sunt șanse mici să mai vedem o nouă amânare. Judecătoarea Vișoiu e obligată să ia în calcul dovezile depuse la dosar și să dea o decizie în funcție de acestea. Iar dacă e să ne uităm la dovezi, obiectiv, decizia e numai una: victorie pentru Steaua București.