departament de performanță

De ce mai ai director de performanță dacă nu faci performanță?

Ieri, la nici 24 de ore de la dezastrul din Regie, au căzut primele capete la Steaua. Nu, nu e vorba de demisia lui Lăcătuș, despre care nici nu știm dacă a plecat sau nu, ci de altcineva. După ce Steaua a pierdut promovarea din nou, clubul Steaua dat afară doi tineri steliști care se ocupau de social media și care, spre deosebire de alții, făceau performanță.

Marketing sau negustori de sclavi?

Am discutat cu unul din ei ieri, la emisiunea noastră de pe canalul de Youtube al Stelei Libere. Povestea lui e una care să îți provoace dureri de cap inimaginabile.

Cristi, așa cum se numește suporterul, și colegul său s-au ocupat de social media, adică administrau pagina de Facebook Steaua București (făcută special pentru secția de fotbal) și pagina de instagram asociată acesteia. Au făcut totul ca voluntari, între ei și clubul Steaua neexistând niciun fel de contract de prestare servicii sau de angajare.

În emisiune, Cristi ne-a explicat că, în primă fază, el a avut o pagină proprie cu numele Steaua București. Aceasta i-a fost închisă la solicitarea clubului Steaua. Motivul? Nu doreau ca suporterii să fie induși în eroare. Așa că au închis o pagină despre care se știa că nu e a Stelei, dar care era a unui suporter. În schimb, pagina FC Fcsbului a rămas neatinsă. Împotriva acesteia, faimosul departament de marketing al Stelei nu a făcut nicio plângere.

Cristi și colegul lui au muncit pentru club, chiar dacă nu au fost plătiți, iar luni dimineața au primit vestea cea mare. Steaua le-a ridicat accesul la aceste pagini. Practic i-au dat afară, fără nicio explicație, fără nimic. Cei doi au devenit astfel primele victime ale ratării promovării. De ce le-a întors clubul spatele? Poate pentru că departamentul de marketing s-a speriat ca nu cumva cei doi suporteri să își prezinte nemulțumirile pe cele două pagini (care sunt inactive din seara de 2 iunie).

15-20 de angajați plătiți pentru munca unor voluntari

Cei doi steliști nu au fost singurii voluntari care au muncit pentru Steaua. În departamentul de marketing mai sunt și alții, studenți de la ASE care vin la club să facă practică. Aceștia sunt adevărata forță de muncă din spatele marketingului stelist.

Comandantul Stelei, Bixi-Pompiliu Mocanu, și vicepreședintele Cristian Cîrlan se lăudau cu marea lor echipă de marketing, echipă profesionistă, echipă de temut. De fapt, marketingul stelist e vraiște și e normal să fie așa, din moment ce cei care chiar muncesc acolo nu sunt plătiți pentru asta și nici nu au pregătirea necesară pentru a o face.

În loc să angajeze specialiști cu CV-uri serioase și experiență în marketing, clubul nostru se bazează pe voluntari. Comunicarea cu suporterii e inexistentă, prezența în online e slabă, iar marketingul stelist este printre cele mai slabe din țară. Cu toate acestea, departamentul are 15-20 de oameni care sunt plătiți pentru munca voluntarilor. De ce?!

Răspunzând la aceste întrebări vom afla și cam pe ce se duc banii pe care clubul Steaua îi primește anual de la stat. Pentru că e destul de clar că banii aceia nu sunt pentru performanță.

Clubul nostru e singurul club cu departament de performanță. Dar performanța lipsește

Să luăm sezonul 2019. Eșec total peste tot. Doar echipa de polo a câștigat titlul, dar acolo băieții noștri pot ieși campioni chiar dacă joacă cu capetele în apă și fundurile la suprafață. Așadar, putem spune fără îndoială că avem un sezon ratat.

Problema e că acesta nu e primul sezon ratat. E chiar ultimul dintr-un șir de sezoane slabe, șir care a început odată cu numirea lui Boroi la conducerea clubului, în 2003.

De atunci și până acum, am avut parte de sezoane tot mai slabe iar acesta, ultimul, este de departe cel mai slab.

departament de performanță

Mai sus, avem un desen care prezintă departamentele Stelei. După cum vedeți, departamentul de performanță, condus de Neagoe, și cel de Marketing, condus de Cîrlan, sunt cele mai mari. Sunt în același timp și cele cu rezultatele cele mai proaste.

De partea cealaltă, departamentul lui Talpan e pus ultimul pe listă, dar are cele mai bune rezultate. Departamentul juridic este format dintr-un singur om, Florin Talpan.

Cristian Neagoe nu e doar șef peste activitatea sportivă de performanță, ci și șeful secției de fotbal. În ultimii doi ani a înregistrat doar contraperformanțe (sună mai bine decât eșecuri usturătoare). A schimbat ceva în stilul său de management? A luat vreo măsură pentru a schimba ceva în bine? Și-a asumat vreo răspundere? ”Nu” pe linie. Și tot ”NU” a răspuns și la solicitările fanilor de a-și da demisia.

Despre marketing am povestit deja. Nu mai sunt multe de spus. Poate doar să aducem aminte că acest Cîrlan și-a pus subalternii să îi facă postare specială pe Facebook, ca sa se laude că a ajuns vicepreședinte la club. De ce a ajuns acest individ vice la club și locțiitor pentru activitatea de performanță? Chiar nu știm. Poate pentru că a reușit să îi convingă pe alții să muncească gratis pentru Steaua, în locul echipei lui.

De ani buni, Neagoe și Cîrlan sunt șefi peste două departamente care nu merg deloc și care chiar se fac de rușine de fiecare dată când sunt puse la încercare. Cât să mai așteptăm îndepărtarea lor?

Răul vine de la minister

Problema cea mai mare în această poveste e ministerul apărării. De acolo vine tot răul.

Anul trecut, când Florin Talpan a făcut scandal că nu e normal ca acele clauze de obiective să fie scoase din contractul lui Lăcătuș, ministrul Leș și secretarul general Codrin Munteanu au trimis corpul de control pentru a-l amenda. N-au trimis însă pe nimeni ca să afle de ce marketingul stelist e realizat de doi tineri care nici măcar nu au contracte cu Steaua și nu i-a interesat nici să afle de ce cel mai galonat club din țară nu mai face performanță, de ce echipa de fotbal e incapabilă să promoveze în liga 3 deși are buget de Liga 2.

Dar l-au trimis pe Bixi Mocanu la club.

Noul comandant a apărut de nicăieri. N-are nicio treabă cu fotbalul, cu marketingul sau cu sportul, deci e greu de înțeles de ce a fost trimis la club. A venit, și-a adus cu el un departament secretariat destul de mare și cu oameni plătiți cu siguranță foarte bine, iar apoi s-a apucat să ducă de nas suporteri.

Bixi Mocanu nu a făcut nimic pentru acest club. Ba uneori pare că lucrează chiar împotriva Stelei. Nu a făcut nimic pentru a opri FC fcsb să mai paraziteze imaginea Stelei, nu a făcut nimic pentru a se asigura că echipa de fotbal promovează și se pare că nu vrea să facă nimic pentru ca echipa să fie înscrisă în Liga 3.

Lăcătuș nu e țapul vostru ispășitor! Aveți grijă ce faceți!

Oamenii precum Bixi, Cîrlan și Neagoe se cred eterni. Într-un fel au dreptate. Sunt funcționari publici, iar de funcționarii publici nu poți scăpa. Pe ei nu-i alege nimeni. Ei nu trebuie să răspundă în fața poporului.

Să luăm exemplul lui Petrea. Anul trecut, a făcut clubul de rușine, târându-l prin diferite scandaluri legate de afaceri dubioase cu terenuri. Cu toate acestea, a plecat pe un post mult mai bine plătit, deci putem spune că munca lui a fost apreciată de șefi. Adică Leș și Munteanu au apreciat faptul că Petrea a reușit să facă Steaua să nu promoveze în Liga 3.

Ne putem aștepta ca și Bixi să fie răsplătit. Iar după plecarea sa, cel mai probabil Cîrlan o să fie numit șef peste club și va continua activitatea celor de dinaintea lui, adică a lui Boroi, a lui Petrea și a lui Bixi. Și, când o pleca Cîrlan, va veni rândul lui Neagoe, și tot așa.

Anul trecut, după ratarea promovării, Ion Ion a fost scos țap ispășitor. El a plecat, spiritele s-au calmat, băieții au sabotat Steaua în continuare. Acum vedem că e scos Lăcătuș țap ispășitor. Sigur, a greșit și el, dar în niciun caz nu e singurul vinovat.

Începând cu ministrul Leș și cu secretarul general Codrin Munteanu, și terminând cu Bixi, Cîrlan și Neagoe, toți trebuie să își dea demisia. Sunt cu toții cel puțin la fel de vinovați ca Lăcătuș. Poate chiar mai vinovați, că doar ei i-au scos obiectivele de performanță din contracte, nu noi, și tot ei au refuzat să facă transferuri pentru echipă, nu noi.

Așadar, băieți, dacă am primit demisia lui Lăcătuș, atunci le așteptăm și pe ale voastre. Și să nu credeți că scăpați de noi, doar pentru că AMFB a interzis accesul suporterilor la mecil din Cupă.