fotbal la Steaua

Vreți să vorbim despre fotbal la Steaua? Haideți să vorbim despre fotbal la Steaua

Nu e un secret că românul iubește fotbalul. E scăparea lui, soluția pentru orice problemă pe care viața i-o aruncă în brațe. Oricât de supărat ar fi, oricât de multe necazuri ar avea, românul uită de toate atunci când are fotbal. La fel se întâmplă, din păcate, și la Steaua. Spunem din păcate deoarece problemele Stelei nu trebuie ignorate. Totuși, dacă steliștii vor să vorbim despre subiectul fotbal la Steaua, haideți să vorbim.

Doi ani foarte slabi

După aproape 15 ani în care secția de fotbal a Stelei a fost închisă, ani în care nu am avut parte de fotbal la Steaua, steliștii au primit în cele din urmă ce și-au dorit. Clubul a reactivat secția de fotbal și a înscris echipa în Liga 4. Asta se întâmpla în 2017. Atunci, planul era ca Steaua să promoveze în fiecare an, dar asta nu s-a întâmplat.

După 2 ani, în loc să fim în Liga 2, noi suntem încă în Liga 4. 

Într-o asemenea situație, nu ar trebui să ne ardă de discuții despre fotbal. Asta deoarece problema  nu mai ține de datul cu piciorul în minge. Nu și după 2 ani în care nu ai putut să treci de Liga 4.

Cu 2 milioane de euro cheltuite aiurea, cu o echipă cu jucători plătiți mai mult decât meritau, cu investiții făcute în juniori, rezultatele sunt 0 (zero). Nu tu promovare, nu tu jucători pe care să îi vinzi pe bani mulți, nici măcar un singur junior care să impresioneze. Așadar totul a fost degeaba.

Și nu putem spune că problema a fost că nu am avut bani, jucători sau antrenori.

Le-am avut pe toate, dar nu am știut cum să le folosim.

Repetăm greșeala

Astăzi se vorbește despre Rică Neaga, despre care am putea spune multe, dar o să ne limităm la a vorbi doar despre ceea ce ține de fotbal. Rică Neaga e un antrenor la început de carieră. CV-ul lui e aproape gol. Unde mai pui și declarația aceasta:

„Am luat o pauză cu antrenoratul la nivel profesionist, nu mai caut nicio echipă pe care să o pregătesc. În plus, ca să fiu sincer, nu am mai primit nicio ofertă. În prezent mă dedic strict antrenamentelor pentru copii” – a spus Adrian Neaga într-un interviu pentru Fanatik, acum câteva luni.

E acesta antrenorul de care are Steaua nevoie? Cu siguranță nu. De fapt, e doar o repetare a experimentului de acum doi ani, când Marius Lăcătuș a fost adus să antreneze, după o pauză destul de lungă.

De ce ar fi rezultatele diferite?

În orice caz, suporterii steliști și-au făcut cunoscute părerile în această dimineață:

fotbal la Steaua

Photo credit: ProSport

Fotbal la Steaua

Photo credit: ProSport

Să vedem dacă cei din conducere sunt destul de inteligenți încât să înțeleagă.

Dacă vreți să faceți fotbal la Steaua, faceți-l cu cap!

Rică Neaga este o soluție rapidă, o soluție care ar scăpa conducerea de gura suporterilor, dar care nu ar rezolva nimic. Iar dacă cineva chiar vrea să rezolve problemele Stelei, ar putea să o facă foarte ușor, în doar câțiva pași.

1. Un manager pentru secția de fotbal

Steaua are nevoie disperată de un manager pentru secția sa de fotbal. De fapt nu doar pentru fotbal, dar nu are rost să schimbăm subiectul.

Cristian Neagoe, colonelul care se ”ocupă” de echipă a avut doar rezultate dezastruoase în ultimii 2 ani. Cu toate acestea, refuză să plece, deși pensionarea ar fi cea mai bună soluție pentru toate cele trei tabere (Neagoe, clubul și suporterii). Sub conducerea sa, Steaua a reușit să rateze promovarea în Liga 3 timp de doi ani la rând.

E nevoie așadar de un om capabil, deoarece Neagoe e clar depășit de situație.

Un astfel de om există. Numele său e Adrian Ilie. A jucat fotbal la Steaua, a făcut performanță, e un om cu foarte mult bun simț și, din păcate, la anul va lucra la Pandurii Tg. Jiu. De ce la Pandurii, în Liga 2, și nu la Steaua? Această întrebare ar trebui trimisă către conducerea clubului nostru.

Adrian Ilie e un om care știe fotbal. E un om care știe ce să facă pentru a aduce sponsori, care știe să vorbească la TV, care știe să aducă antrenori și fotbaliști cu care să facă performanță. De un astfel de om are nevoie Steaua.

2. Un antrenor cu CV

Deși nu e un antrenor tânăr, Marius Lăcătuș nu se poate lăuda cu un CV impresionant ca antrenor. CV-ul lui Neaga, în schimb, e chiar mai prost. La fel și CV-urile celorlalte nume pomenite de presă în ultimele săptămâni. Mai puțin Pițurcă, evident. Însă pe Piți nu îl luăm în calcul, deoarece el nu ar fi venit niciodată în Liga 4.

Un nume care ar fi trebuit luat în calcul e cel al lui Costel Gâlcă. Fostul nostru mijlocaș e și el un antrenor tânăr, dar care a prins deja în CV echipe tari: Epanyol Barcelona. Știe ce înseamnă Steaua și știe și ce înseamnă să antrenezi o echipă cu obiective. Ar fi fost alegerea perfectă pentru noi, dar, din păcate, Costel a semnat în acest an cu echipa daneză Vejle.

De ce a semnat cu Vejle? Pentru că echipa de fotbal a Stelei nu a fost condusă de unul precum Adi Ilie, ci de unul precum Neagoe. Să fi fost invers, un manager profesionist l-ar fi adus pe Gâlcă sau alt antrenor profesionist fără să stea pe gânduri.

3. Lasă managerul și antrenorul să lucreze

Pasul 3 este cel mai simplu. După ce i-ai adus pe cei doi la echipă, îi lași să muncească. Sigur, asta nu înseamnă că nu îi controlezi deloc. Le pui niște obiective, le asiguri niște condiții, dar cam atât.

La Steaua, până acum, fix asta nu s-a întâmplat. Lăcătuș nu a avut obiective, a fost lăsat nesupravegheat și a fost adus fără vreo strategie în minte. Conducerea Stelei a aruncat prin presă niște declarații frumoase, apoi și-a băgat picioarele, lăsându-l pe Lăcătuș să se spânzure singur.

Drept urmare, astăzi nu știm ce se va întmpla cu echipa sau dacă vom mai vedea fotbal la Steaua.

Ne place și nouă să povestim despre fotbal. Chiar ne dorim asta. Dar, până să ajugem acolo, haideți să rezolvăm problemele serioase.