academia de fotbal a Stelei

Academia de fotbal a Stelei București ocupă locul 20 în topul academiilor de fotbal din țară

O veste bună pentru Steaua București. Conform unei evaluări făcute de FRF, academia de fotbal a clubului nostru ocupă locul 20 în topul celor mai bune academii de fotbal din țară. Lista FRF a inclus 80 de academii.

Răzvan Burleanu a venit la federație promițănd dezvoltarea fotbalului românesc la nivel de juniori și tineret și pare dispus să facă orice pentru a se ține de cuvânt. În această săptămână, FRF a votat câteva reguli noi în ceea ce privește participarea în Liga 1. Astfel, din sezonul 2021-2022, vor fi primite în prima divizie doar acele echipe care obțin un punctaj de cel puțin 60 (din 100) pentru academiile de fotbal deținute. Din echipele care participă în acest an în Liga 1, doar 5 îndeplinesc această cerință.

Partea frumoasă e că FRF a eliberat și un clasament al academiilor de fotbal din țară, pentru a arăta cum stau lucrurile în acest moment. Conform acestui clasament, academia de fotbal a Stelei ocupă locul 20, un loc incredibil de bun, având în vedere că această academie a devenit activă de abia în 2015, după o pauză de aproape 12 ani.

Academia Stelei a reușit să strângă 56,7 puncte, foarte aproape de cele 60 necesare pentru a participa în Liga 1, în sezonul 2021-2022. Clubul nostru stă la fel de bine sau mai bine ca multe cluburi din prima ligă. De exemplu, academia celor de la CFR Cluj a obținut 57 puncte, în timp ce Poli Iași (51,8), Sepsi (39,1), Academica Clinceni (39,1) sau Astra (37,5) stau mult mai prost ca noi. Poate mai important e faptul că Steaua a reușit să întreacă și școli de fotbal destul de bune, precum FC Ardealul (54,7).

Procedura de evaluare

Procedura de evaluare a academiilor de fotbal se face pe baza a șapte criterii:

  • Strategie și filozofie;
  • Echipe și jucători;
  • Staff tehnic;
  • Staff suport;
  • Antrenament și meciuri;
  • Infrastuctură și facilități;
  • Rezultate.

Academia de fotbal a Stelei trebuie să crească în continuare

Academia de fotbal a Stelei stă foarte bine în acest moment, dar asta nu înseamnă că nu mai e de muncă. Primele trei locuri în clasamentul FRF sunt ocupate de Viitorul(99,1), Craiova(77,1) și Dinamo(74,5). Ultimele două sunt rivale tradiționale. Onoarea ne obligă să trecem înaintea lor. Să sperăm că cei din conducerea Stelei pricep acest lucru și că nu vor mai permite ca juniorii steliști să plece gratuit la alte echipe.

Iar din sezonul 2021-2022, nu doar onoarea, ci și regulamentul ne va obliga. Rămâne însă de văzut dacă FRF va reuși să se și țină de ceea ce și-a propus. Deja, anumite echipe își bat joc de acest regulament. FC Fcsb, de exemplu, nu are o academia proprie de fotbal. Are în schimb o colaborare cu academia lui Vasile Geambazi, o entitate total diferită de FC Fcsb. De asemenea, FC R SA, echipa care a preluat abuziv locul Academiei Partid și care pretinde că e Rapid, a cumpărat o școală de fotbal, cea a celor de la Regal Ferdinand și a redenumit-o. Centrul de performanță Rapid ocupă locul 33 în topul FRF, cu 43,4 puncte. Dar suntem siguri că partidul poate să crească acest scor.

Se pare că singurele vești bune pe care le primim noi în aceste zile vin doar de la academia de fotbal a Stelei. Pe lângă acest punctaj foarte bun, tinerii steliști au făcut și performanțe în acest sezon. Echipa U19 s-a calificat în Liga Eliterlor, unde a terminat pe locul 6. De asemenea, grupa 2006 a Stelei a devenit vicecampionă națională.  Chiar dacă aceste rezultate nu spun multe, trebuie să ținem cont că, acum 5 ani, în Ghencea nu se antrena niciun junior stelist.